Etter grundig testing og utprøving av ulike boformer, romløsninger, og implementering av den nyeste teknologien i OBOS Living Lab, er årsrapporten klar. Årsrapporten gir et innblikk i funnene og innsiktene vi har oppnådd så langt, med fokus på å gi verdifulle tips til hvordan OBOS og andre utbyggere kan utvikle nye og innovative boliger. Vi tror at de utfordringene og mulighetene som er identifisert og erfaringene fra labben kan hjelpe med å forme framtidens boliger.
Etter ett år med kvalitativ testing og tilbakemeldinger fra beboerne i OBOS Living Lab har vi samlet åtte anbefalinger til nye boligprosjekter. Noen av dem kan det være lurt å ta stilling til allerede fra tidligste fase av prosjektering.
For et dypdykk ligger hele årsrapporten tilgjengelig her:
1. Løs daglige behov
I OBOS Living Lab har vi fokus på å skape fellesrom som oppfyller daglige behov for flest mulig av våre beboere. Ved å programmere tydelige bruksområder for fellesarealene, skapes et dynamisk og funksjonelt miljø som oppmuntrer til samhandling og fellesskap. Enten det er et sosialt samlingspunkt, et arbeidsområde eller et sted for avslapning. Tilrettelegging for en meningsfull og praktisk bruk av fellesrommene bidrar til å berike beboernes hverdag. Sara Larsdotter Bendiksen, leder for boliginnredning i IKEA Norge, reflekterer rundt deres funn:
– Beboerne mener at fellesarealene gir ekstra verdi til boligen, men det oppstår et problem når man bruker dem; man ikke klarer å definere fellesområdet som offentlig eller privat. For å unngå dette kan man programmere rommene slik man forstår instinktivt hva området skal brukes til, men man må ha tydeligere retningslinjer og regler for hvordan arealene skal brukes.
2. Regler er nødvendig
Med fellesområder må det fastsettes et godt reglement for bruken av dem. Ved etablering av klare regler og en tydelig organisering rundt bruken av fellesrom, unngår man mulige konflikter mellom beboerne og sikrer at alle får rettferdig tilgang til disse områdene. Dette inkluderer å definere hvem som har rett til å bruke fellesrommene, hvilke tider de kan benyttes, og hvem som er ansvarlig for å holde dem ryddige og rene. Slike regler er med på å unngå mulige konflikter mellom beboerne og de bidrar til å sikre at alle får rettferdig tilgang til disse områdene.
– Hvis man ikke har tydelige regler så kan det oppstå konflikter – fellesarealer må ha regler eller normer slik at bruken blir fordelt rettferdig og gir merverdi til alle som bor der, forklarer Bendiksen.
– Ett sted som er designet slik at man naturlig forstår bruken og reglene; nye biblioteket i Oslo, Deichman Bjørvika. Der forstår man hvordan de ulike stedene og alkovene skal benyttes og vi senker automatisk stemmen når man trekker seg inn i et arbeidshjørne. Så det er mulig å programmere store fellesarealer også.
Store, åpne fellesrom blir brukt til større, planlagte aktiviteter som bursdagsfeiringer eller felles matlaging. For de uformelle møtene med naboene foretrekker beboerne mindre, mer adskilte rom.
3. Flere mindre soner
Mindre, avgrensede soner er designet med tanke på å gi en følelse av personlig rom. En nøkkelfaktor når en utformer slike soner er å sikre god akustikk, slik at beboerne kan nyte ro og stillhet selv når de befinner seg i fellesarealene. I tillegg er det viktig å begrense innsyn, slik at beboerne kan føle seg trygge og ha muligheten til å ha sin egen private sfære.
Bendiksen forklarer at mindre soner også kan ha noen utfordringer:
– Beboerne ønsker flere og mindre soner, og ikke færre og større soner. Men flere vegger kan også føre til at de mindre rommene blir mer private og det blir mindre deling mellom beboerne.
4. Naturlige møteplasser
Det å ha følelsen av retten til å være, og oppholde seg, et sted i bygget veldig viktig for å øke trygghet og styrkeforholdet mellom naboene. Men basert på tilbakemeldinger fra beboerne er det nesten like viktig å ha et alibi for å kunne dra når som helst uten at det virker merkelig eller uhøflig: «I vaskeriet er det hyggelig å hilse på andre, der vet alle på en måte hva de skal og har en klar intensjon bak oppholdet sitt», ytret en beboer.
– Rom må programmeres slik at man har en naturlig forståelse for hva det skal brukes til, og at det er muligheter for å skjerme seg inn i en liten privat sfære. Det å være ensom sammen med andre har en stor verdi, men da må det rommet være programmert for det. Hvis ikke trekker man seg tilbake og blir mer ensom.
5. Økt verdi med fleksibilitet
I leiligheter med åpen planløsning gir det økt verdi å ha møbler som gir muligheter for fleksibilitet, som for eksempel senger som kan foldes opp eller kjøkkenøyer på hjul. Møbler som dette kan gi følelsen av at man bor i en større leilighet, fordi kvadratmeter som tidligere har vært låst til ett bruksområde – nå kan brukes til flere ting. For at disse løsningene skal bli brukt, må de kvadratmeterne åpner opp ha en ny funksjon. Bendiksen framhever: «Nedfellbare senger som en løsning ønsket vi uten å vite hva beboerne skulle bruke plassen til. En slik løsning som fungerer ypperlig hvis man trenger gulvplass til for eksempel yoga, men ikke når man bygger modellfly. Da behøver man helst en annen form for fleksibilitet.»
Vi kan ha ulike funksjoner på samme kvadratmeter som endrer seg mellom dag og natt, eller om man for eksempel har gjester på besøk. Beboerne rapporterer om økt bokvalitet dersom man kan regulere lyd, lys og varme mellom dag og natt i leiligheter med åpen planløsning, dette gjelder spesielt i soveområdet.
– Merverdien med fleksible løsninger ligger i at man designer for hverdagslivet og at fleksibiliteten kan benyttes til spesielle anledninger som for eksempel når man har middagsbesøk i juletiden, eller lignende, sier Bendiksen basert på deres innsikt.
Løsninger for å utnytte et roms
areal maksimalt er populært,
men lite brukt i hverdagen av
de fleste.
6. Oppbevaring bør prioriteres
I OBOS Living Lab er det en klar prioritering for smarte oppbevaringsløsninger både innenfor og utenfor leilighetene. Oppbevaring utgjør en utfordring når man bor på mindre areal, og det er derfor viktig å finne innovative og plassbesparende løsninger som gir gode muligheter for oppbevaring i på færre kvadratmeter.
Innenfor leilighetene bør man vektlegge det å utnytte hver kvadratmeter mer effektivt ved å installere smarte oppbevaringssystemer, som for eksempel skreddersydde skap, hyller og skuffer som utnytter vertikale og horisontale flater på best mulig måte. Multifunksjonelle møbler som har innebygd oppbevaring bidrar til å utnytte plassen bedre.
Utenfor leilighetene kan man tilby praktiske og tilgjengelige oppbevaringsalternativer. Dette kan være sikrede sykkelparkeringer, lagringsenheter eller fellesområder for oppbevaring av sesongbaserte gjenstander, for eksempel en delebod. Dette er noe som nå testes ut i labben.
7. Fellesvaskeri kan bli en favoritt
Da OBOS Living Lab skulle bygges ble det lagt stor vekt på å skape et lyst og åpent fellesvaskeri i første etasje, i stedet for å plassere det i kjelleren som mange andre boligprosjekter gjør. Designvalget har flere fordeler for beboerne – i tillegg til at vaskeriet er lettere tilgjengelig, så oppleves det som tryggere. Tilgangen til naturlig dagslys gir også bedre arbeidslys. Selve vaskeriet bidrar til å frigjøre plass i beboernes egne boliger, som skaper mer romslige og funksjonelle boenheter.
Samtidig har beboerne også tilgang til flere og mer effektive maskiner, som gir en mer effektiv vaskeprosess. Vaskeriet åpner også opp for større plass til å tørke og brette klær, noe som gjør prosessen mer praktisk og komfortabel. Beboerne sier at fellesvaskeriet er ett av de rommene de verdsetter høyest i bygget.
Å ha tilgang til et delt vaskerom, med plass til å tørke og brette klær, oppleves som positivt. De fleste har ikke et ønske om å dedikere plass til dette i egen leilighet.
8. Et gjesterom for flere
Et ekstra rom kan alltid være greit å ha når man får overnattingsgjester, men dette rommet trenger ikke være i din egen leilighet. Dersom man prosjekterer for en gjesteleilighet kan dette gi økt verdi for beboere i et boligprosjekt, og som kan leies etter behov. Samtidig kan boligutviklere disponere de mindre attraktive kvadratmeterne i et boligprosjekt til en gjesteleilighet.
Vil du lese mer? Last ned hele rapporten her
Du er kanskje også interessert i
9 smarte grep for gode fellesrom
4 minutter lesetid
9 smarte grep for gode fellesrom
4 minutter lesetid
Hvordan bør vi bygge gjesteleiligheter i framtiden?
10 minutter lesetid
Hvordan bør vi bygge gjesteleiligheter i framtiden?
10 minutter lesetid
– Deling gir deg mer for mindre
– Deling gir deg mer for mindre