I OBOS Living Lab har vi testet flere løsninger for fleksibilitet, men det er slik at ikke alle løsningene er like viktige, og noen av dem forblir så å si ubrukt. Etter en fokusert testperiode på temaet har vi, basert på beboernes egne erfaringer, sett at det er klare skiller mellom hvilke fleksible løsninger som blir brukt, og hvilke som ikke blir brukt like mye.
Et tomrom i akademia
Fleksibilitet har vært et emne innen boligutvikling i en årrekke, men det er et savn etter eksempler på boligprosjekter der fleksibilitet har vært i fokus. I 2018 konkluderte Morten Hatling og Knut Samset ved NTNU i en rapport at det, til tross for at fleksibilitet har vært et tema i en årrekke, fremdeles er bygget alt for få bygg der fleksibilitet har stått i sentrum, som gjør det vanskelig å gjennomføre troverdige effektstudier.
De fortsetter med at det er så få prosjekter som gjør det vanskelig å sette konkrete mål for å vurdere kost/nytte effekten av fleksibilitet (Hatling og Samset, 2018, s.41). I OBOS Living Lab har beboerne hatt fleksible løsninger til rådighet i over ett år nå, og deres reelle erfaringer kan være nyttig å ta med seg inn i framtidens boliger.
Brukes løsningene til hverdag eller fest?
En multifunksjonell stue oppleves som positivt av alle beboerne – en stue som kan endres fra stue til soverom, eller til kjøkken, og omvendt. Dette er med på å gi opplevelsen av effektiv bruk av boligens areal. Møbler som er montert med hjul ses også på som behjelpelig slik at beboerne enkelt kan flytte på dem for å tilrettelegge rommet etter ulike behov, som for eksempel til gjester og fest eller mellom sovetid og hjemmekontor.
Fleksible løsninger kan være ekstra aktuelt for de som bor i mindre leiligheter, ettersom de opplever en stor verdi av løsninger som gjør det mulig å utnytte arealet maksimalt. Beboere i større leiligheter har gjerne ikke det samme behovet for fleksible løsninger, men gir uttrykk for at de har interesse og glede av praktiske løsninger. Til tross for at de ikke brukes hver eneste dag, så setter beboerne i de større leilighetene også pris på senger som kan løftes opp og skjules på dagtid, eller kjøkkenøyer som kan flyttes på.
Noen av beboerne har opplevd at det å frigi kvadratmeter ikke bare er positivt, selv om de verdsetter det. Dette kan være fordi kvadratmeterne man frigir med å felle opp sengen på dagtid ikke har en annen funksjon når den er felt opp, men bare blir en skapdør på veggen. Da sitter man igjen med en åpen plass som man ikke ser helt nytten av, ettersom den ikke får noen ny funksjon. Terskelen for å felle opp sengen blir noe høyere og ikke alle som har denne funksjonen bruker den daglig, men kun til spesielle anledninger, som for eksempel når en venter gjester.
Rydde eller skjule oppvasken?
En leilighet, som er bygget med åpen løsning, i OBOS Living Lab har også muligheten til å dekke til og skjule kjøkkenet bak skapdører. Dette er en fleksibel løsning som blir lite brukt av de som bor i denne leiligheten, da det virker som mer til bry enn at det gir verdi. De har derimot sagt at de i enkelte tilfeller har valgt å skjule kjøkkenet om de venter gjester og det har vært en del rot på kjøkkenbenken eller i kjøkkenvasken, i stedet for å rydde. Hvorvidt det er nyttig å skjule kjøkkenet for flere beboere er vanskelig å fastslå, ettersom kun en leilighet har denne løsningen installert.
Framtiden er fleksibel
Prognosesenteret gjennomførte sommeren 2020 en spørreundersøkelse hvor det kom fram at flertallet av norske beboere setter god planløsning som den viktigste faktoren når de velger bolig. Samtidig sier beboerne i OBOS Living Lab, som har åpen planløsning, at de stiller seg veldig positiv til en slik løsning, fordi det oppleves at rommet er større enn hva det er og gir en følelse av rom. Derfor mener vi det er viktig at man må tenke på, og bygge, rom som multifunksjonelle med for eksempel stue, kjøkken og soverom innenfor de samme fire veggene. Det er derfor vi i OBOS Living Lab har valgt å, blant annet, se på hvilke fleksible løsninger som bør inkluderes i framtidens bolig.
Ifølge Hatling og Samset burde fleksibilitet være en ufravikelig egenskap når planer for nye krav til byggeprosjekter skal presenteres. Tidligere handlet fleksibilitet om å gi bedre økonomi for utbyggeren fordi dersom bygg er mer tilpasningsdyktige vil det gi lavere drifts- og ombyggingskostnader, og samtidig gi bedre priser for både leie og salg. I nyere tid har fokuset blitt dratt mer mot at bærekraft og miljøvennlighet er hovedmotivasjonen bak fleksibilitet. Bygg som er godt planlagt og bygget for fleksibilitet gir potensielt mindre avfall, bedre utnyttelse av ressursene og lengre levetid, som igjen kan være positive miljøeffekter (Hatling og Samset, 2018, s. 42)
Du er kanskje også interessert i
Hvordan er det å bo i fleksible leiligheter?
1 minutter lesetid
Hvordan er det å bo i fleksible leiligheter?
1 minutter lesetid
Kan man oppnå høyere bokvalitet på færre kvadratmeter?
6 minutter lesetid
Kan man oppnå høyere bokvalitet på færre kvadratmeter?
6 minutter lesetid
Brukes fleksible løsninger i hverdagen?
4 minutter lesetid
Brukes fleksible løsninger i hverdagen?
4 minutter lesetid