Hvordan bo mindre på en god måte?
Basert på klimautfordringer, urbanisering og fortetning av byer og tettsteder, blir man nødt til å bygge mindre boliger. Det er ikke et spørsmål om boligene blir mindre, men hvordan en skal bygge med god kvalitet. Derfor blir god bokvalitet i små boliger et viktigere og viktigere tema i framtidens boligprosjekter.
‒ Det er jo slik at den kvadratmeteren man ikke bygger er den mest miljøvennlige kvadratmeteren, sier daglig leder i OBOS Living Lab, Ingemund Skålnes.
Gode, funksjonelle fellesarealer og delekonsepter kan redusere behovet for en større leilighet, og dette er noe av det vi utforsker i OBOS Living Lab. Her har flere beboere testet ut ulike løsninger som utnytter kvadratmeterne bedre og minsker klimaavtrykket med mål om at det ikke skal gå på bekostning av bokvalitet. Da blir vi nødt til å bygge færre kvadratmeter, fortsetter Skålnes:
‒ I labben har vi også faktisk muligheten til å høre med de som bor på denne måten. Det gir oss muligheten til å forstå hvordan disse løsningene blir brukt og hvordan de oppleves for beboerne ned i detalj.
‒ Følelsen av å ha en leilighet som er litt større enn det den er setter jeg pris på. Jeg har en flyttbar kjøkkenøy, som man kan dele opp rommet eller lage dansegulv. Det er en kjempefordel.
I OBOS Living Lab testes flere fleksible løsninger. Noen leiligheter har skyvevegger som er festet i taket som kan flyttes på for å lage nye rom i rommet, andre boenheter har møbler som går på hjul slik at de kan flyttes på. Disse løsningene oppgis som populære selv om de brukes lite. Det å kunne flytte en kjøkkenbenk som står på hjul, som lager nye funksjoner er viktigere for brukerne enn det å lage nye rom.
Det oppleves ikke som verdt bryet å gjemme bort noe man bruker hyppig, som kjøkkenet eller sengen. Det er et ønske om å ha vask, vann og kjøleskap lett tilgjengelig, og tilgang til å bruke sengen som sofa. Det er lite behov for å kunne skjule kjøkkenet ved besøk.
Fellesrom ses på som en utvidelse egen leilighet
‒ De mindre fellesrommene ser jeg på som en del av min egen bolig, forklarer beboer Aslak om hvordan de ser på fellesrommene og forsetter: Jeg går ned barbent, og kan uformelt treffe, naboene mine. Det synes jeg er veldig fint.
Når leilighetene blir mindre må flere ting flyttes ut av leiligheten og inn i fellesområdet. Da er det flere ting som er verdt å tenke på for å optimalisere fellesarealer slik at de blir brukt ofte og av flest mulig. Man ser en tydelig tendens på at funksjonalitet er viktig – fellesarealer som har en klar funksjon blir brukt. Tydelig funksjon skaper tydelige premisser for tilstedeværelse.
I tillegg til dagslyshagen, er fellesvaskeriet det fellesrommet beboerne i OBOS Living Lab sier de setter mest pris på – selv om de har et stort oppholdsrom som ligger vegg i vegg. Fellesvaskeriet har en klar funksjon, og folk vet hvorfor man er der.
‒ Folk forstår premisset for å være der og de har et alibi for å være der i mange av de situasjonene. Du trenger ikke å forklare din tilstedeværelse, og det er ganske viktig, forklarer Skålnes.
Hos beboerne merker vi altså viktigheten med å ha et alibi for tilstedeværelse, men også et like sterkt alibi for å forlate stedet når man selv ønsker uten at det oppleves unaturlig.
Se hele Ingemund Skålnes' foredrag fra OBOS Living Lab Roundtable under
Du er kanskje også interessert i
Hva slags fleksibilitet ønsker vi i framtidens bolig?
5 minutter lesetid
Hva slags fleksibilitet ønsker vi i framtidens bolig?
5 minutter lesetid
Hvordan er det å bo i fleksible leiligheter?
1 minutter lesetid
Hvordan er det å bo i fleksible leiligheter?
1 minutter lesetid
Kan man oppnå høyere bokvalitet på færre kvadratmeter?
6 minutter lesetid
Kan man oppnå høyere bokvalitet på færre kvadratmeter?
6 minutter lesetid