Et eldre par flytter inn i et OBOS borettslag

9 gode råd til deg på flyttefot

Å være på flyttefot er både spennende og gøy, men også tidkrevende. Se våre beste råd for å gjøre prosessen litt enklere!

Hva er egentlig en flyttemelding og er det lurt å ta flyttevasken selv? Disse spørsmålene dukker ofte opp under flytteprosessen, og det kan være vanskelig å huske på alt som må gjøres.

En ting som må være på plass før du flytter inn i et OBOS-borettslag er et OBOS-medlemskap. Du trenger bare å melde deg inn før overtakelse – selve medlemskapet ditt blir betalt gjennom felleskostnadene til borettslaget.

Se hvordan du kan gjøre flyttingen enklere:

1. Bestill flyttebyrå eller flyttebil tidlig 

Å flytte inn i en ny bolig er ikke noe som skjer over natten og det er alltid lurt å være tidlig ute med planleggingen. Døgnet har bare 24 timer og det er ikke alltid tiden strekker til i en travel hverdag. Derfor er det lurt å bestemme seg tidlig om du skal låne en tilhenger av familie, leie flyttebil eller bestille flyttebyrå.

Flyttebyrå kan være kostbart, men det finnes ulike tjenester som du kan benytte deg av. Alt fra flytting av store møbler til pakking av eiendeler. Det er viktig å sammenligne flere flyttebyråer, både pris og erfaring – kvaliteten er like viktig som prisen. Det er lurt å be om en fastpris og sørge for at flytteforsikring er inkludert.

Å leie flyttebil eller tilhenger er et billigere alternativ. Det er flere bensinstasjoner som tilbyr utleie av tilhengere, og flyttebil kan du enkelt leie gjennom et flyttebyrå eller andre bilutleier. Når du leier må du ofte betale et depositum og du betaler for tiden du bruker bilen eller tilhengeren. Da er det lurt å ha innboforsikring, slik at alle tingene dine er forsikret under flyttingen og i ditt nye hjem.

Sjekk ut innboforsikring Ekstra hos Tryg

 

Tralle med lytteesker og plante trilles bortover.

 

2. Sjekk om du har krav på flyttedag

Det er ikke uvanlig at flytteprosessen tar litt lengre tid enn planlagt. Da kan en flyttedag komme godt med.

En flyttedag er en fridag fra jobb som brukes til flytting. Det er ikke alltid du har krav på en flyttedag med lønn, ifølge arbeidsmiljøløven. Det kan likevel være at arbeidsgiveren din har en egen avtale om dette. Sjekk kontrakten din eller snakk med sjefen din om du har krav på dette.

3. Planlegg flyttevasken

Uansett om du flytter fra en leilighet du har leid eller om du har solgt den gamle boligen din, må boligen vaskes. Dette står i både Husleieloven §2-2 og Avhendelsesloven §2-2 at boligen skal være ryddet og rengjort.

Du kan enten vaske den selv eller bruke et rengjøringsbyrå. Et byrå gjør dette ofte og kjenner godt til hva som må gjøres. Ønsker du å gjøre det selv kan du tenke at en flyttevask er en litt ekstra grundig vask.

Det er lurt å vente med flyttevasken til boligen er tom, da går det mye raskere. Et annet lurt tips er å gå gjennom boligen med huseier eller kjøper og få en bekreftelse på at flyttevasken er godkjent.

Sjekkliste for flyttevasken

  • Tenk på flyttevasken som en ekstra nøye og grundig julevask. 
  • Alle gulvflater skal vaskes.
  • Alle veggflater og tak skal tørrmoppes. På kjøkkenet og rundt ildsteder må du kanskje bruke en våtmopp. Sjekk at malingen tåler å bli vasket først. 
  • Vinduer og speil skal vaskes. 
  • Eventuelle møbler som er avtalt å stå igjen, skal vaskes innvendig og utvendig. 
  • Vask i og rundt dusj og badekar, rengjør sluk og avløp. Husk også lister på dusjkabinett. 
  • Vask ovnen skikkelig. 
  • Husk små flater du kanskje ikke vasker til vanlig, slik som lister, lysbrytere og håndtak. 

4. Kjøp nye møbler i god tid

Du har kanskje lyst på nye møbler til den nye boligen din? Det er ganske vanlig. Ønsker du deg en ny sofa, seng eller spisestue må du ofte vente i seks til åtte uker før levering. Da kan du også få det levert og båret rett inn, så du slipper både å vente og bære de største møblene. Så planlegg nye kjøp i god tid.

Som OBOS-medlem får du rabatt på en rekke interiørbutikker

 

Et par som gjør seg klare til å flytte inn og bærer på stoler.

 

5. Beholde eller gi bort? Rydd mens du pakker

Når du pakker kommer det ofte fram ting du har glemt. Kanskje du har vokst fra det eller kjøpt noe nytt. Under flyttingen har du en gyllen mulighet til å få oversikt over hva du eier og kvitte deg med det du ikke trenger. Men hva skal du beholde, og hva skal du gi bort?  

Still deg disse spørsmålene under pakkingen: Trenger jeg dette? Har jeg brukt denne det siste året? Er det noe du glemte at du hadde, så kan du være ganske sikker på at du ikke har behov for den. De tingene du ikke trenger, kan enten gis bort eller selges.

6. Finn billige flytteesker og smarte oppbevaringsløsninger

Når skuffene og skapene var dypere enn du husket, går det ofte unna en del flytteesker. Det er flere måter å få tak i esker, og du kan enten kjøpe eller finne det gratis.

Ønsker du å kjøpe flytteesker, så selger ofte IKEA, Clas Ohlson og Biltema dette. Dersom du ønsker å spare noen kroner så kan du høre med matbutikken på hjørnet om de har noen esker til overs eller om noen som gir bort på Finn.

Du kan også gjøre det enkelt med Wanda, som henter, lagrer og leverer tingene dine på døra. Som OBOS-medlem får du to esker gratis lagring, og fem gratis flytteesker.

Les mer om hvordan Wanda fungerer →

7. Merk alt godt

Det kan fort bli kaos under pakkingen og vanskelig å finne fram tingene i etterkant. Det er derfor lurt å markere eskene godt. Bruk tusjer med ulike farger til de ulike rommene, så dere kjapt kan sette tingene på riktig rom. Skriv kort ned hva som er i eskene – både på toppen og på siden. Da blir det enklere å finne fram til pizzahjulet når dere skal spise under flyttingen.

 

Ungt par som spiser pizza på gulvet.

 

8. Sørg for at TV og internett er på plass

Før du flytter kan det være lurt å bestille TV og internett til den nye boligen, så det er klart til du flytter inn. Når du flytter inn i en ny OBOS-bolig, vil du få en melding med bestillingsinformasjon. Du kan også bestille TV og internett gjennom Vibbo.

Les hvordan du setter opp OBOS OpenNet

9. Senk skuldrene – alt kommer på plass til slutt

Skuldrene kan fort krype oppover og stressnivået kan bli høyt – men alt kommer på plass til slutt. Halve jobben er planleggingen, så en god plan kommer godt med.

Husk at du bør endre adressen i folkeregisteret og melde det til Posten. Posten anbefaler å gjøre dette innen åtte dager, slik at posten din kommer fram.

Lykke til med flyttingen – snart sitter du i sofaen din i den nye leiligheten!

Få litt inspirasjon til den nye boligen din

Illustrasjon av fire hender i været, med konfetti over

Bli OBOS-medlem i dag

Som OBOS-medlem stiller du foran i køen når du skal kjøpe bolig. I tillegg får du rabatter på det du trenger til den nye boligen din – alt fra sengetøy til baderomsfliser.