8 tips til hvordan du gjør boligen din klar for vinteren
Når kulda nærmer seg, er det ikke bare vinterklærne som må hentes fram. Med disse gode tipsene sørger du for at huset eller leiligheten din er klar for vinteren.
1. Vask vinduene før kulda setter inn
Det er mange som vasker vinduene som en del av vårrengjøringen, men visste du at det er lurt å gjøre dette på høsten også?
Hvis du har skitne vinduer, er det anbefalt å vaske de før det blir så kaldt at vannet fryser. Rekker du det ikke før den tid, bør du vente med det til neste vårrengjøring.
2. Rydd vekk grillen, utemøblene og parasollen
På lik linje som at du pakker ut utemøblene til sommeren, må du rydde de vekk før vinteren kommer.
Grillen bør rengjøres, så den er klar for neste sesong. Utemøblene bør vaskes over og du kan fjerne eventuelle flekker – gjør du det tidlig nok kan sola til og med hjelpe med tørkingen. Parasollen eller markisa bør rengjøres med en klut og tørkes godt, så du slipper mugg og sopp. Dette er også en gylden mulighet til å impregnere både utemøbler og markisa.
3. Klipp og rak plenen
Har du en liten hageflekk med plen? Da bør du klippe den og rake bort løv nå.
For å få en pen og sunn plen til våren, må du sørge for at plenen får den næringen den trenger. Da gjelder det å ikke klippe for lavt eller for høyt, men akkurat passe – som er cirka fem centimeter. Og løvet må bort. Et tykt lag med løv kan kvele gresset og hindre det fra å hente næring.
4. Tøm og steng av vannet til utekraner
For å unngå at frosten sprenger rørene eller at du får lekkasjer, bør du stenge av og tømme utekrana for vann. Har du en hageslange, så bør du ta inn denne og oppbevare den innendørs hele vinteren.
5. Rens takrennene
For å sørge for at høstregnet og den smelta snøen renner dit du ønsker, må takrenna og nedløp være renset. En full takrenne kan fryse til eller bli tett i løpet av høsten, og da kan du få vannskader og lekkasje.
6. Rydd bort leker, redskaper og blomsterpotter
Hagen og balkongen fylles fort med ting og tang gjennom sommeren, og ikke alt dette tåler vinterkulda.
Sørg for at alle leker og redskaper er ryddet vekk til et tørt sted. Krukker og potter bør også ryddes inn, siden de kan fryse i stykker i løpet av vinteren. Eventuelt kan du fjerne plantene og jorda fra pottene.
7. Sjekk røykvarslerne
1. desember er den årlige røykvarslerens dag, kalt batteribyttedagen, og en viktig påminnelse om å sjekke røykvarslerne dine. Så før du slapper helt av og gleder deg til vinteren, er det anbefalt å teste de og eventuelt bytte batteri.
Visste du at desember statistisk sett er den måneden hvor det oppstår flest branner? Det er for det meste levende lys og elektriske apparater som står bak disse.
8. Finn fram snøskuffa
Å være litt tidlig ute, har ikke skadet noen. Og selv om snøen ikke har kommet helt ennå, er det lurt å finne den fram så du enkelt kan måke balkongen eller inngangen din. Da vet du akkurat hvor den er – og ikke minst, er klar for snøen og en flott vinter.
9 gode råd til deg på flyttefot
Å være på flyttefot er både spennende og gøy, men også tidkrevende. Se våre beste råd for å gjøre prosessen litt enklere!
Sjekk ut rådene