– Riktig og viktig byutvikling
Det er en indrefilet av en sjøtomt, midt i Bergen. Nå skal TV 2s tidligere hovedkvarter på Nøstet bli til 100 nye OBOS-leiligheter.
Det er nesten ikke til å fatte. I mange tiår har mange av de beste sjøtomtene i Bergen sentrum vært brukt til containerlagring og annen næring. Men nå skal det bygges moderne leiligheter på sjøtomten på Nøstet.
– En slik tomt bør brukes til bolig. At mennesker i stedet får oppleve kvalitetene det gir å bo i sjøkanten, med park og lekeplasser, er et riktig og viktig grep i byutviklingen, sier OBOS-direktør Jorunn Nerheim.
Midt i smørøyet
Nøstet er et av de mest erkebergenske strøkene i Vestlandets hovedstad. I hundrevis av år har gamle, pittoreske trehus vokst vilt og tilsynelatende planløst opp mot Klosteret, i et virvar av brosteinsbelagte smau. Nærhet til sjø gjorde området attraktivt også for næringslivet, som bygget store sjøboder for å selge trelast, skipsutstyr, hestefôr og koks.
Foto: Jorunn Nerheim, prosjektdirektør i OBOS Bergen.
Nå har framtiden innhentet Nøstet. OBOS er i ferd med å puste nytt liv i det historiske strøket. De ruvende, slitte næringsbyggene i Nøstegaten 72-74 skal bort, og gi plass til nye leiligheter ved Puddefjordens bredder.
Her skal det komme 100 små og store leiligheter i sjøkanten. Og Hurtigruten skal gli sakte forbi stuevinduene. Fra balkongen vil du kjenne duften av sjølukt, og miniparken mellom husene skal yre av fargerike parkdresser fra barnehagen i første etasje.
Sjekk ut flere detaljer om Nøstebukten brygge →
– Meningsfylt
For OBOS er det viktig at prosjektet ikke bare blir til glede for beboerne. Nybygget blir lavere enn dagens bygg, noe som gir mer sol og himmel til trehusfolket i bakkant.
De nye leilighetene skal fordeles på tre mindre enheter – slik skal det bli luft og lys mellom byggene og inn i Nøstegaten. Områdets gamle smau, som i dag stopper i Nøstegaten, skal fortsette mellom bygningene og ut på kaipromenaden – som blir fritt tilgjengelig for bymann og stril.
Illustrasjon: TV 2s tidligere hovedkvarter og nabobygg som skal bli til 100 nye OBOS-leiligheter.
Prosjektdirektør Nerheim forteller hvordan sjøfronten åpnes opp for allmennheten og at prosjektet er med på å bygge opp under Bergens sjøfronstrategi.
– Vi ser dette som en start på det som skal skje i Bergen. Det er et ambisiøst prosjekt, med et fantastisk potensial, sier hun.
I framtiden skal bysentrum være mindre bilbasert, med gangavstand til alt man trenger.
– Vi er veldig opptatt av at det skal bo flere i Bergen sentrum. At byen får flere innbyggere styrker sentrum, sier Nerheim.
Bærekraft i fokus
Prosjektet har en tydelig miljøprofil, der det legges til rette for lavt energiforbruk. Det er en miljøpåkjenning å bygge nytt, og et av tiltakene her er å stramme inn antall parkeringsplasser i garasjen: Jo mindre parkeringskjeller som graves ut, jo mindre påkjenning er det for miljøet. Lav parkeringsdekning er også i tråd med Gåbyen Bergens visjon, der det skal bli mindre bilbruk, og mer bruk av fotgjengerfelt og sykkel. I kjelleren blir det avsatt plass til lastesykler, som blir mer og mer vanlig i de store byene.
Illustrasjon: Framtidige bolig på Nøstet, rett ved sjøkanten med romslig balkong.
Både TV 2-huset og nabobygget skal rives for å gi plass til det nye leilighetskomplekset. Prosjektleder Torstein Oen lover å gjenbruke så mye som mulig av den gamle bygningsmassen.
– For eksempel kan vi bruke opp igjen teglstein, som det er mye av her. Noe av trekonstruksjonen kan vi bruke til å bygge uteområder. Og mye betong kan gjenbrukes i den nye betongen. Alt dette bidrar til å redusere klimagassutslippet, og arbeidet er allerede godt i gang med LAB entreprenører i spissen, forteller Oen.
– Målet er en betydelig reduksjon i CO2-utslipp. Dette skal være et eksempel på hvordan vi skal bygge i framtiden, sier Jorunn Nerheim stolt.
For å oppnå BREEAM-sertifisering skal det også regnes inn transportutslipp 60 år fram i tid. Dette er leiligheter bygget for en ny tid, der man skal redusere bilkjøringen og glede seg over gangavstand til alt sentrum har å by på.
Stor interesse
Mad Arkitekter har gitt de tre byggene et uttrykk som blander det moderne og det klassiske med nøye utvalgte farger. Prosjektet har som mål å gli godt inn i omgivelsene, utstrakt bruk av tre og store vindusflater. Men om arkitekturen peker inn i framtiden, har den også tatt med seg fortiden: De skrå takprofilene er en hommage til sjøbodene som i hundrevis av år har satt sitt travle preg på denne historiske delen av Bergen sentrum.
Lyst til å holde deg oppdatert på Nøstebukten Brygge? Meld interesse →
Illustrasjon: Nøstebukten Brygge vil bestå av tre bygg med park og lekeplasser.
Uten særlig annonsering har interessen for prosjektet økt, og mange har allerede meldt sin interesse for de 100 leilighetene.
Både Nerheim og Oen er klare på at boligene blir av det mer eksklusive slaget.
– OBOS bygger boliger over hele spekteret. Her har vi en veldig fint tomt der det kommer masse flotte boliger, selvfølgelig i en høyere prisklasse. Målet er å tilby ulike ordninger som OBOS Deleie og Bostart, sier Nerheim.
Les om OBOS sin satsning på OBOS Deleie og Bostart →
Skaper gode nabolag
Nerheim understreker at OBOS-visjonen ikke bare handler om å oppfylle medlemmenes boligdrømmer, men også om å etablere gode nabolag.
– Dette skal bli et fint område for allmennheten. Her skaper vi verdier ved å åpne opp et område som i dag er dødt. Vi skal gi mye tilbake til byen, lover Nerheim.
Prosjektleder Oen er enig.
– Nå skal vi revitalisere området, og gi tilgang til sjø både for nye beboere og de som bor på Nøstet i dag. Vi skal gi mer enn vi skal ta.
Meld interesse
Lyst til å holde deg oppdatert på hva som skjer i Nøstebukten Brygge? Meld interesse her – så sørger vi for at du får med deg alle viktige nyheter og frister.