Uteområdene i Asper Hageby på kvelden.

Naturopplevelser rett utenfor døra

Hyggelige møteplasser og flere lokale plantearter gjør Asper Hageby til et godt sted å leve.

 

– Det er så god plass rundt og mellom byggene her. Det er en kjempekvalitet, sier landskapsarkitekt Sigurd Østbye.

Det ligger mye omtanke bak bomiljøet rundt de nye leilighetsblokkene i Asper Hageby på Kløfta. Her skal 290 leiligheter stå klare i 2024 – familievennlige boliger i naturskjønne omgivelser, bare en halvtimes togtur unna Oslo.

 

Foto av dame i skogen med hund på Kløfta.

 

– Uterommene skal være for alle typer mennesker, fra de minste til de eldste. Her skal folk med alle funksjonsnivåer og behov kunne finne noe de har glede av, sier Østbye.

Borettslaget er lokalisert rett ved det nybygde aktivitetsområdet i Bakkedalen, med kort vei til idrettsbaner, løpestier og skateanlegg. Samtidig har det umiddelbare nærområdet også mye fint å by på. Det er ikke tilfeldig.

Les mer om fem gode grunner til å flytte til Kløfta 

Hundrevis av lokale arter

Å forandre det tidligere landbruksarealet til et godt og moderne uteområde, har krevd både små og store grep. Disse grepene er imidlertid ofte usynlige – om du ikke vet hva du skal se etter.

Et eksempel på det, er grøntområdene. Alt som plantes her er vekster som naturlig finnes i Norge.

– I et normalt hagesenter finner du knapt planter som vokser vilt i Norge. Alt er kultivert og importert. Så det er en utfordrende prosess, men også interessant og framtidsrettet.

 

Foto av gapahuk i skogen på Kløfta.

 

Østbye er over snittet opptatt av biomangfold, og arbeidet med lokale arter står hans hjerte nær. I uterommene er det blitt plass til mange ulike arter.

Her står tresorter som rogn, eik, lønn, furu og ask – men ikke bjørk, av hensyn til allergier. Busker som krossved, svarthyll og liguster dukker opp sammen med klatreplanter som skogranke og vivendel. Insekter skal trives her, og det skal være bær for fuglene å spise.

Hyggelige og varierte møteplasser

Samtidig skal uteområdet være like trivelig for folk som for fauna. Noen benker er plassert i skyggen fra et tre, andre står rett i steken og et par står i vinkel så det er lett å prate sammen.

Det skal også være et godt sted for familier å bo. Østbye har ikke sansen for lekeplasser hvor det står en bitteliten sandkasse og en huske som står øde og alene.

– Da har man bare tilfredsstilt forskriften, og ikke noe mer. Så her er det stier og tettvokste arealer hvor man kan løpe rundt og gjemme seg, og en liten streetbasket-bane for ungdom. Så finnes det steder hvor mødrene og fedrene kan sitte og være sosiale med andre folk mens de små har noe å holde på med.

 

Foto av en familie som leker på en lekeplass på Kløfta.

 

Mindre synlig er kanskje måten overvann håndteres. Løsningen Østbye landet på, med spesielle bassenger som samler vannet, bidrar også til vanningen av grøntområdene.

Inntil boligene finnes også et felleshus med alt fra sykkelbod og samlingsrom til grill og toalett. Østbye mener det viser en av fordelene med områder som Asper Hageby.

– Dette er et veldig luftig anlegg med god plass, og da er det rom for sånne ting. Den typen funksjoner er gull verd for bokvaliteten.

Illustrasjon av en kvinne som tenker på et stort hus

Se hva vi selger på Kløfta

Sentralt på Kløfta skal vi bygge cirka 290 moderne leiligheter i Asper Hageby. Her finner du leiligheter med utsikt mot Romeriksåsen og flotte uteområder – rett rundt svingen finner du også togstasjonen som tar det til både Oslo og Oslo Lufthavn.