Foto som viser to barn og en dame på Fornebu

– Her har vi alt vi trenger

Å få bo i et nabolag der bærekraft og fellesskap går hånd i hånd, er ikke lenger bare en drøm – i hvert fall ikke for familien Karlstad. Hva er det egentlig som skjer på Fornebu?

– Jeg har ikke spesielt grønne fingre, men i høst vippet vi opp deilige poteter fra jorda og spiste dem bare en halvtime etterpå. Det er en fantastisk følelse!

De siste årene har Annette Karlstad (32) og familien plukket gulrøtter, grønnkål, mais, poteter og jordbær fra åkeren på Fornebu. Kun et steinkast unna der de bor.

Hos Fornebu samdyrkelag driftes nemlig åkeren i fellesskap mellom medlemmene og en profesjonell gartner.

– Felleshagen er et kjempefint initiativ, særlig for barna. Veien fra jord til bord er ekstremt kort. Vi lærer mye underveis om hvordan de ulike planteartene hjelper hverandre, og barna får et forhold til hvor maten vår kommer fra, sier Annette.

– De pleier å spørre «når er potetene klare?», og lærer at ting tar tid. Vi kan ikke bare knipse med fingrene, så dukker ting opp.

Bilde av en mor og to sønner på Fornebu

Mer kvalitetstid med familien

Annette og samboeren har allerede bodd på Fornebu i seks år – og de stortrives. Her har familien gåavstand til alt de trenger.

For Annette, som jobber i Telenor, tar det bare noen minutter fra kontoret til hun har svippet innom barnehagen og er hjemme. Siden familien bruker så lite tid på logistikk i hverdagen, får de klemt inn ekstra kvalitetstid sammen – for eksempel mellom henting i barnehagen og middag.

– Når det er fint vær går vi ofte innom åkeren her og leker med tråkke-traktorene og plukker noen vekster. Vi sykler også i den flotte Nansenparken, eller går en tur til stranda. Fornebu er jo en halvøy med sjø på alle kanter, og vi har kjempebra strender, sier hun.

Fornebu i full blomst

Mange kjenner nok fortsatt Fornebu som den gamle flyplassen som ble lagt ned i 1998. Men det bildet er raskt i ferd med å endre seg. Med 11 000 nye boliger, der mange allerede står klare, er OBOS godt i gang med å forvandle området til en splitter ny bydel som kombinerer park, by og natur.

Når alt står klart, blir Fornebu en bydel med 25 000 innbyggere.

Livet på Fornebu dreier seg imidlertid om mer enn boligene som bygges der. Det dreier seg like mye om det som skal foregå mellom husene.

– På Fornebu legger vi til rette for at ideer og initiativ fra beboerne kan realiseres. Og at store og små midlertidige prosjekter kan se dagens lys. Vi vil skape et bomiljø som bidrar til nye bekjentskaper, nye venner og nye opplevelser, sier utviklingssjef Tor Evert Lindeland i OBOS Fornebu.

Den gode «nabolagsfølelsen»

Disse sosiale initiativene er prikken over i-en for Annette og familien.

Flere ildsjeler i nabolaget har startet egne restauranter og kafeer. Fornebu har blant annet fish and chips-stedet The Codfather & CoW, den veganske kafeen Seeds, eller frukt- og grønnsaksbutikken Fersken. Ifølge Annette kan Fersken skilte med «verdens hyggeligste eier».

– Jeg får veldig den gode nabolagsfølelsen her. Det føles nært og trygt og godt, sier hun.

Og når Fornebu bader i sol på sommeren, er det få andre steder hun ønsker å være.

– Når vi bor her føler vi ikke noe trang til å reise ut av Norge eller dra andre steder. Vi har strand og vann, naturreservater, mulighet for båtplass og kajakkleie. På dagtid kan barna løpe ut og inn – enten til sandkassa, eller til venner i nabolaget. På kveldene møter vi venner for å spise middag på Fardal pizzeria, eller tar noe godt å drikke på Sjøflyhavna Kro, forteller hun.

Illustrasjon av fasaden til Nansenløkka i solnedgangen.

Dette er Nansenløkka

Nansenløkka er det nyeste tilskuddet i det gryende nabolaget på Fornebu. Her skal det bygges 600 boliger fordelt på seks kvartaler. Området utgjør ett av tre hovedområder, med Nansenparken på den ene siden og kjøpesenteret Fornebu S på den andre.

– Strekningen fra Nansenparken og ned til populære Sjøflyhavna kro skal gjennomgå en total forvandling. Her kommer det flere leiligheter og næringslokaler, sier Christian Myklebost, prosjektleder for Nansenløkka.

På Nansenløkka legges det til rette for bil- og sykkeldeling og gode møtesteder. Nabolagets felleshus blir et sted for sosialt samvær og aktiviteter. Her går det an å arrangere alt fra matlagingskurs og yogatimer, til barneselskap og filmkvelder.

Prosjektet har samtidig en ambisiøs satsing på miljø, forteller Myklebost.

I samarbeid med programmet FutureBuilt blir Nansenløkka et foregangsprosjekt for miljøvennlig smarthusteknologi. Og målet er å redusere utslippene fra transport, energi- og materialbruk med opptil 50 prosent.

– Vi er godt i gang med prosjektet og salget av det første salgstrinnet har startet, sier Myklebost.