Todelt foto som viser driver av spisestedet Seeds og driftsansvarlig for Fornebu Samdyrkelag på den andre.

Skaperglede på Fornebu

En åker på den gamle rullebanen, grønn «street food» og ujålete yoga: Møt menneskene som dyrker samholdet på Fornebu med spennende initiativer.

Gartner og driftsansvarlig for Fornebu Samdyrkelag, Anna Karlsson, går rundt blant poteter og gulrøtter med en svær hjulhakke. Det er tungt arbeid i solsteiken. Heldigvis er flere andelshavere kommet til for å arbeide i åkeren denne torsdagen.

– Andelslandbruk er blitt mer populært de siste årene, men de er ofte knyttet til større gårder, så denne åkeren midt på Fornebu er ganske unik, sier Karlsson og forteller at man som andelshaver kan høste egne grønnsaker rett fra åkeren hver uke.

– Målet vårt er at dette skal handle om mer enn å produsere deilige råvarer etter økologiske prinsipper, forteller Karlsson. – Vi ønsker også å dyrke et sosialt felleskap her på Fornebu.

Todelt foto som viser grønnsaker på den ene siden og en kvinne i en åker på den andre.


Enorme mengder squash

Det endelige Fornebu vokser gradvis frem med nye boliger, skoler, barnehager, parker og severdigheter. Obos er en av aktørene som ønsker en bærekraftig, grønn og urban byutvikling. Fornebu skal være et forbildeprosjekt for fremtidens klimavennlige løsninger, noe som gjenspeiles i nye boligprosjekter som Storøykilen og Nansenløkka.

I dag defineres bydelen av en rekke engasjerte, lokale ildsjeler som skaper liv mellom husene. Fornebu Samdyrkelag er et av initiativene. Den gamle rullebanen har fått nytt liv, bokstavelig talt. Åkeren bugner av grønnsaker, spiselige blomster og frodige urter.

Bjørn-Over Indrøy er en av de lokale som har engasjert seg som andelshaver. IT-konsulenten synes arbeidet i åkeren er et deilig avbrekk i hverdagen.

– Det er utrolig interessant å lære om jordbruk og en flott måte å bruke kroppen på, forteller han. – Jeg har aldri spist så mange, ulike grønnsaker før. Akkurat nå blir det enorme mengder squash til middag, sier han lattermildt.

Se hva vi bygger på Fornebu

Plantebasert samlingssted

Fra Samdyrkelagets åker, ser man rett bort på Punkt Fornebu. Punkt utgjør en containerlandsby og er et samlingssted av og for nabolaget. Her er det lokale gründere som står for konseptene og initiativene. En av dem er det plantebaserte spisestedet Seeds, drevet av tidligere proff-kiter, Magnus Parmann.

Han og samboeren etablerte seg på Fornebu for et par år siden for å være nær havet og i roligere omgivelser. Men det var på en jordomseiling han fikk øynene opp for den sunne, veganske livsstilen han nå fronter på Fornebu.

– Da en orkan satte inn i Karibien, ble det mange lange dager i båten hvor vi så helsedokumentarer på Netflix, forteller han lattermildt.

Bildet viser driver av spisestedet Seeds på Fornebu.

 

– Tilbake på Fornebu fikk jeg tilbud om å ta over driften til kafeen som var her. Vi pusset opp og fikk med en kokk som var god på vegansk matlaging. Nå er målet å skape et samlingssted på Fornebu og samtidig vise hvor mye digg mat man kan lage av kun grønnsaker.

Kortreist løk

Det strømmer rolig blues ut av høyttalerne. Lunsjgjestene har inntatt uteserveringen og nyter ulike «bowles», kombucha, veganske hamburgere og rå kaker. Inne på kjøkkenet lager Parmann en av bestselgerne, – en «poke bowl».

– En poke bowl består egentlig av rå fisk, men vi bruker en stor, hvit gulrot kalt rettich, forteller han. – Den dampes og rulles inn i tang. I bunnen har vi ris, wazabi-krem, tofu, syltet ingefær, mangosalsa og litt rødløk, spiselige blomster og vårløk som vi henter fra åkeren her på Fornebu. Han smiler. – Det er ganske luksus med så kortreiste råvarer.

Hjemmefølelse

Utenfor Seeds denne ettermiddagen sitter yogalærer og «fornebuing» Hilde Øverås og drikker iskaffe. Rett ved, i en sølvfarget, funkiskontainer ligger yogastudioet hennes, Fornebu Yoga.

– Det skal være litt bygdeyoga-følelse over det hele, sier hun og smiler. 

Hilde har bodd på Fornebu i 9 år og virkelig sett utviklingen av stedet på kloss hold. – Skulle du ha en kopp kaffe før, måtte du til bensinstasjonen. Nå har vi kjøpesenteret og alle de fine, små aktørene på og rundt Punkt.

– Jeg har skapt min egen verden her med fantastiske mennesker. Om du vil at noe fint skal skje, må du være med å skape det. Folk som bor her er opptatt av å skape et godt og levende nærmiljø. Jeg håper at Fornebu Yoga skal være mer enn bare en kommersiell aktør, men tilføre Fornebu noe positivt.

Todelt foto som viser sjølinjen på Fornebu på den ene siden og driver av Fornebu yoga på den andre.

 

Nærheten til havet og flotte naturområder er en av fordelene ved å bo på Fornebu, mener Øverås. Snart starter OBOS byggingen av to nye boligprosjekter her; Storøykilen og Nansenløkka.

– Det er noe spesielt med menneskene som bor her. Kanskje nettopp dette med at mange flytter hit uten å kjenne andre, gjør at nye relasjoner oppstår lettere. Jeg liker tanken på at arkitektur kan føre til at nye bånd skapes mellom mennesker.

Hun tenker seg om. – Jeg føler virkelig at jeg har grodd sammen med Fornebu. Vi har begge vokst, jeg i form av å skape arbeidsplassen min her ute, stiftet familie og nære vennskap. Når jeg kommer hit, så kjenner jeg meg hjemme.

Nysgjerrig på prosjektene våre på Fornebu?

Salget er i gang på Storøykilen og Nansenløkka – ta en kikk!