Bilde av Madeleine Slorbak smilende foran en fargerik vegg

Med OBOS Deleie fikk Madeleine kjøpt sin første leilighet

Sykepleieren Madeleine (25) fikk endelig råd til å kjøpe egen leilighet på Fornebu med OBOS Deleie.

Med fulltidsjobb og karriere er det neste naturlige steget for mange å kjøpe leilighet. Det var hvert fall det for sykepleieren Madeleine Slorbak. Madeleine ville ut av leiemarkedet, og heller eie sitt eget hjem. Det viste seg å ikke være så enkelt.

– Å møte kravene til bankene alene, er omtrent umulig, sier Madeleine. 

Det har blitt vanskelig å kjøpe sin første bolig, med mindre du flytter langt utenfor byene. For mange av de som sliter med å få råd til å kjøpe leilighet er ikke betjeningsevnen problemet, men egenkapitalen.

Trygt og forutsigbart

De to siste årene har Madeleine leid en leilighet på Frogner i Oslo. Hun har trivdes godt, men har kjent på avstanden til familie og venner. Derfor begynte hun jakten på en leilighet i området rundt Oslo vest og Bærum.

– Men jeg fant ingenting som stemte, forteller hun. 

De høye boligprisene gjorde det vanskelig å finne noe i området. Dermed vurderte hun å kjøpe leilighet sammen med en venninne.

– Vi tenkte at to økonomier er bedre enn én.

Det var heller ikke enkelt. For det første merket de konkurransen fra de mer etablerte kjøperne. Spesielt når de skulle se etter en større leilighet sammen. Dessuten hadde de ikke nødvendigvis de samme prioriteringene, og å inngå kompromiss viste seg å være for vanskelig.


Så fikk Madeleine høre om OBOS Deleie.

– Jeg likte modellen med en gang, og begynte å se nærmere på muligheten for å kjøpe med denne «leie til eie»-ordningen, sier hun.

Det er ingen overdrivelse å si at hun er veldig fornøyd med å ha kjøpt sin første leilighet, etter å ha vært på boligjakt i halvannet år.

– Å ha OBOS som medeier, er jo rett og slett genialt, sier Madeleine. 

– Jeg kom over prosjektet i Storøykilen på Fornebu like før fristen gikk ut. Så jeg heiv meg rundt! Med OBOS Deleie kunne jeg faktisk finansiere boligkjøpet selv, sier hun.

Bedre økonomisk

I 2023 forlater Madeleine 27 kvadratmeter på Frogner og flytter til 40 kvadratmeter på Fornebu. Ikke bare vil hun eie sin egen leilighet, men hun kommer bedre ut økonomisk enn da hun var leietaker.

– Nå betaler jeg 10.000 kroner i leie, og så strøm i tillegg. Jeg bor i en gammel bygård, og det koster mye penger å holde det varmt her, sier hun.

OBOS Deleie er en ordning som mange ikke har hørt om eller hatt muligheten til å teste ut.

Dette er OBOS Deleie

  1. illustrasjon av et nøkkelknippe

    Med OBOS Deleie kan du kjøpe halve boligen, eller mer, og bo i hele. For resten av boligen betaler du et månedlig beløp, tilsvarende markedsleie, til OBOS.

  2. Illustrasjon av et kakediagram

    Hvis det passer for både deg og lommeboka, kan du øke eierandelen din når som helst, inntil du eier hele boligen selv.

  3. Illustrasjon av mange gullmynter stablet oppå hverandre

    Du kan selge når du selv vil ved å oppløse sameiet mellom deg og OBOS. Da vil boligen legges ut i markedet for salg.

– Det er klart det er noen ulemper med å ikke kjøpe hele leiligheten på en gang, men det er samtidig tryggere å kjøpe med OBOS enn å kjøpe med en venn. Dette er en ryddig og forutsigbar ordning. Målet er ikke å tjene kjappe penger ved å kjøpe bolig. For meg er dette en langsiktig investering, og en mulighet til å kjøpe bolig i et område jeg kan tenke meg å bo i framtiden. Når leiligheten står ferdig, er jeg garantert ferdig med å bo så nært sentrum som jeg gjør nå.