Nærbilde av mann i dress som blar i et prospekt.

E-takst av bolig

Har du lyst til å selge boligen din og trenger litt mer informasjon om e-takst? Vi har samlet alt du trenger for å komme i gang.

 

Hva er en e-takst? 

En e-takst, eller en elektronisk takst, viser deg hva boligen og eiendommen din er verdt. E-takst er basert på statistiske data om tilsvarende boliger i området og meglers erfaring med salg i dagens boligmarked. Taksten forteller deg boligens verdi og hva den kan bli solgt for i dagens marked.

For å kunne gi deg en realistisk pris, vil en eiendomsmegler komme hjem til deg på befaring for å vurdere boligen. Selve dokumentasjonen og taksten vil bli lagt i en elektronisk database, som både du og banken får tilgang til.

Ønsker du å selge boligen din eller refinansiere boliglånet ditt, er e-takst et godt sted å starte!

Hva blir sett på under en befaring?

Når en megler kommer på befaring, vil de se på boligen og eiendommen. De vil vurdere flere faktorer og gjøre en vurdering av boligens verdi. I etterkant av befaringen ser de på taksten og justerer den etter dagens marked, slik at du får en realistisk e-takst. Under befaringen vil de se på: 

  • Beliggenheten til boligen. Her ser de på geografisk beliggenhet, solforhold og plassering i bygget.
  • Området og hva det har å tilby. Skoler, barnehager, butikker og offentlig transport er blant annet noe av det de ser på.
  • Standarden, størrelsen og planløsningen i boligen.
  • Dokumentasjonen om renovering, byggeår og boligens historie.
  • Fasiliteter som terrasse, balkong, heis, garasjeplass og peis.

På jakt etter en megler? Hos OBOS Eiendomsmeglere finner du dyktige og lokalkjente meglere →

 

Megler i rosa bluse smiler og snakker med mann

 

Hvordan får jeg best mulig pris i taksten? 

Det er viktig å være realistisk når du mottar en e-takst, men er du ikke fornøyd med boligens verdi bør du sjekke om du kan øke prisen. Dette kan eiendomsmegleren hjelpe deg med. De kan gi deg gode råd og en indikasjon på hva som lønner seg å gjøre – noen ganger er det enkle grep som kan trekke opp prisen, men andre ganger krever det mye.

Ofte vil du ikke tjene mest på å sette i gang store oppussingsprosjekter. Det kan være mer lønnsomt å gjøre små grep, slik som å oppgradere flater, gulv og interiør. Tenk oppgradering framfor full renovering.

Få verdivurdering og e-takst

Hva er forskjellen på de ulike vurderingene?