mann med klokke leser gjennom et prospekt

Verdivurdering av boligen din

Trenger du en verdivurdering? Eller vil du bare vite mer? Her finner du informasjonen du trenger for å ta det første steget mot å selge boligen din.

 

Hva er en verdivurdering? 

Verdivurdering er det eiendomsmegleren tror leiligheten og huset ditt er verdt i dagens marked – og prisen den kan bli solgt for. Når du bestiller en verdivurdering, vil en eiendomsmegler ta kontakt og avtale en dato for å se boligen. Under befaringen, en gjennomgang av boligen, vil megleren vurdere hele boligen og gi deg en realistisk vurdering av boligens verdi.

Hva ser en megler etter?

Det er flere faktorer som spiller inn i en verdivurdering av boligen og eiendomsmegleren går ryddig til verks for å gi en grundig og realistisk vurdering. Den kan basere seg på blant annet:

  • Beliggenheten. Ikke bare geografisk, men også hvordan boligen ligger med tanke på solforhold. Hvis leiligheten ligger i en boligblokk, kan også etasjen spille en rolle.
  • Nærområdet. Her ser megleren på hva nærområdet har å by på. Er det skoler, barnehager, kafeer, butikker og offentlig transport i nærheten?
  • Standarden, størrelsen og planløsningen.
  • Boligens historie og dokumentasjon.
  • Andre faktorer: Har boligen balkong, peis, heis, garasjeplass og andre elementer som kan trekke prisen opp?

Megleren sin kunnskap og erfaring om markedet og salg av tilsvarende boliger spiller også en viktig rolle. Det er derfor viktig å finne den riktige megleren for deg.

Finn en lokalkjent megler i OBOS Eiendomsmeglere

 

Megler snakker med en dame og viser noe på en iPad

3 tips for å få den beste verdivurderingen

  1. Rydd og vask boligen for et godt førsteinntrykk. Nyvaskede vinduer, lite rot og frisk luft gjør boligen mer attraktiv og innbydende.

  2. Fiks de småtingene du har utsatt. Du vil at megleren skal se at boligen har blitt tatt vare på, så fest ledningen som ligger på gulvet og rett opp den hylla som henger litt skjevt. Kanskje har du også noen hull i veggene som bør sparkles, eller vegger som trenger et malingsstrøk?

  3. Finn fram relevante dokumenter og tegninger. Hvis du har gjort noen større oppussingsprosjekter, er dokumentasjonen viktig for at megleren kan se hva som har blitt gjort og hva det kostet.

Hva er forskjellen på de ulike vurderingene?