To kvinner og en mann står i en stue og smiler

Jeg har kjøpt OBOS-bolig, hva nå?

Kan jeg bygge inn terrassen min, male fasaden rosa eller stua grønn? Dette må du vite før du hamrer løs.

I Norge har vi to hovedmåter å organisere det å eie og bo sammen i en blokk eller et rekkehusområde: borettslag eller eierseksjonssameier (sameier). I et borettslag kjøper du en andelsbolig, i et sameie kjøper du en selveierbolig. Vit hvilken av disse du er en del av, og sett deg godt inn i regelverket før du går i gang.

Vi har samlet noen spørsmål:

Kan jeg bygge inn terrassen for å få større stue, eller male fasaden min rosa?

Det høres innmari stilig ut, men er nok dessverre ikke gjennomførbart. For å få lov til å gjøre noe av dette må styret i borettslaget eller sameiet være enig – i tillegg til eventuelle naboer som påvirkes av dine fasadevalg.

På den lyse siden: Du kan gjøre nesten hva du vil med innsiden av leiligheten din, male alle rommene rosa for eksempel.  

Les mer om forskjellen på borettslag og sameie

Å bo i borettslag

Å bo i sameie

Kan jeg gjøre det jeg vil inne i leiligheten?

Innvendig kan du bestemme det meste selv, så lenge det ikke kan skade naboer eller bygget i sin helhet. I din egen leilighet kan du pusse opp og innrede slik du selv vil, så lenge det ikke berører bærende konstruksjoner, felles rørsystem, ventilasjon eller fellesdelen av elektriske anlegg.

Er du i tvil om hva du kan gjøre, så spør styret og forhør deg med en fagkyndig før du river løs.

Kan fellesutgiftene plutselig endre seg?

Fellesutgiftene kan endre seg, men ikke ut av det blå. Endringer kan skje dersom laget har hatt avdragsfrihet på felleslånet og perioden er over, noe du blir informert om hvis du vurderer å kjøpe.

Fellesutgiftene kan også endre seg hvis generalforsamlingen beslutter at det er behov for oppussing eller at det må settes av penger til fremtidig vedlikehold. Dette stemmes det over, samt gis det beskjed om i forkant.

Kan jeg leie ut?

Det er strengere regler for utleie i et borettslag enn i et sameie. I et sameie er det fullt mulig å investere i selveierboliger for å leie dem ut. I et borettslag skal den som eier andelsboligen være den som bor i den. Det er hovedprinsippet, og derfor er det begrensninger på utleie i borettslag.

Det er likevel fullt mulig å leie ut boligen din i borettslaget dersom livssituasjonen krever det, for eksempel om du får et nytt arbeidssted, skal studere i en annen by, blir syk eller skal i militæret.

Dersom du ønsker å overlate bruken av boligen til barn, barnebarn, foreldre eller besteforeldre, kan du gjøre det – så lenge du måtte ønske. Dersom du har bodd i boligen i minst ett av de siste to årene, kan du også leie ut til andre i opptil tre år av gangen.

Kan jeg ha dyr?

Reglene for dyrehold varierer noe fra sted til sted basert på styrets regler. Grunnregelen er at man ikke kan flytte inn med dyr uten å ha avklart dette og at man må følge borettslaget/sameiets reglement.

Kan styret bestemme over meg?

OBOS er et boligbyggelag som bygger, selger og forvalter boliger. Bestemmelsesretten over den daglige driften har beboerne delegert og betrodd til sitt styre. Det vil altså si at, ja – styret kan bestemme en del.

Du har vært med å velge et styre som tar avgjørelser på vegne av deg. De har oversikt over borettslagets økonomi, lån og vedlikeholdsbehov, og kan for eksempel øke felleskostnadene i tilfeller der det er nødvendig. Hvilket tapet du velger i stua derimot, det er helt opp til deg.

Eksperttips

Hva er fordelen ved å bo i OBOS?

«Den overordnede fordelen ved å bo i OBOS er at man er knyttet til en ordentlig forretningsfører og kan være trygg på at alt er i orden i borettslaget. I tillegg er man medlem i et boligbyggelag som har tilbud fra vugge til grav. Bor man i OBOS, har man også intern forkjøpsrett i borettslaget og kan rykke opp etter behov.

Det vil si: bor du i en toroms, men får behov for en treroms siden, ja, da har du en kjempefordel og kan kjøpe leiligheten foran andre OBOS-medlemmer med forkjøpsrett - men som ikke bor i borettslaget fra før.

Noen borettslag har også rekkehus man kan rykke opp til. Trives man i miljøet og har barn i skolen, trenger man altså ikke å flytte seg langt hvis det blir behov for mer plass.» 

– Martin Mæland, OBOS-guru