Mann og kvinne sitter rundt et bord og ler

Kort ansiennitet er bedre enn ingen ansiennitet

Tror du eviglangt OBOS-medlemskap er det eneste som duger? Tro om igjen!

Etter et halvt år med visninger, fant han endelig leiligheten han ønsket seg på Trosterud i Oslo. 48 kvadratmeter, stort potensial og overkommelig pris. Førstegangskjøper Irenge Kazonza la inn bud og ventet spent. 

– Hele leiligheten var rosa og preget av at det ikke var gjort noe med den på mange år. Men jeg så mange muligheter, forteller Irenge.

Skuffelsen ble derfor stor da han måtte trekke seg fra budrunden. Flere delte samme drøm som ham, og budene strømmet inn. 

– Jeg hadde egentlig lagt hele leiligheten på hylla.

Men så ringte megleren.

– Hun fortalte at det var jeg som hadde lengst ansiennitet, og at jeg derfor kunne kjøpe leiligheten til samme pris som det høyeste budet.

Irenge bestemte seg for å slå til med det samme og endte opp med å betale to millioner for leiligheten, 300.000 kroner under budsjett.

Slik fungerer forkjøpsretten

– Venner og bekjente hadde tipset meg om OBOS-medlemskap en stund, men da jeg begynte å tenke på leilighet trodde jeg at det var litt for sent.

Irenge ler.

Illustrasjon av et nøkkelknippe
Jeg hadde aldri sett for meg at mine seks måneder skulle gjøre utslaget. Det er helt klart en fordel å ha vært medlem lenge, jeg vet at jeg var heldig – samtidig viser det verdien av å melde seg inn uansett. Irenge Kazonza

Irenges fem beste tips til førstegangskjøpere

1. Let utenfor sentrum og trendområdene

– Da jeg begynte å gå på visninger, innså jeg at budsjettet mitt var noe begrenset, og at det ikke var fornuftig å lete innenfor Ring 2. Jeg søkte meg derfor nærmere Nord- og Østmarka i Oslo, der fantes det mye mer som matchet mitt budsjett.

2. Hold deg oppdatert på det som skjer rundt byen

 – Det er mye som kan påvirke hva som blir det neste populære boligområdet. Selv leste jeg alt av nyheter om bevegelser utenfor bykjernen, hva som ble gjort med tanke på transport – eksempelvis bygging av Follobanen og liknende.

3. Ikke heng deg opp i fargen på veggene – løft blikket

– Jeg tror det er lett å la seg påvirke av faktorer som det er enkelt å gjøre noe med. Prøv å se mulighetene. Hvilke enkle grep kan gjøre den rosa leiligheten til din egen drøm? Ta med en venn eller ekspert på visning om du er usikker.

4. Tenk positivt om reisevei

– Da jeg var på Trosterud første gang, syntes jeg faktisk at det var litt langt unna byen. Ved nærmere ettertanke føltes det likevel helt riktig – nå slipper jeg støyen fra byen og bor nær fritidsinteressen min: friluftsliv. Tiden jeg bruker til jobb, er tid jeg sparer på fritiden.

5. Penger du sparer på å satse utenfor kjernen, er ekstra penger til å gjøre hjemmet til ditt eget

– Siden jeg ikke sprengte budsjettet på selve leiligheten, har jeg hatt mulighet til å pusse opp og endre nesten alt.