Hopp til innhold
Gutt ved siden av trillebår og med mann med spade i hånden bidrar med dugnadsrbeid i blomsterbedd

Tips til en trygg og smittefri dugnad

Alle er tjent med at fellesarealer ryddes og holdes vedlike. Mange borettslag og sameier opplever stor interesse for dugnader for tiden. Det er fullt mulig med dugnad i koronatiden så lenge styret tilrettelegger slik at retningslinjer fra Folkehelseinstituttet overholdes.

Publisert:
onsdag 29. april 2020

Det er fullt mulig å holde dugnad også denne våren – bare man tenker på hygiene og holder avstand.

I disse dager opplever mange borettslag og sameier stor interesse for dugnader. Kanskje har folk bedre tid, økt behov for samvær eller rett og slett et ekstra stort ønske om å bidra til fellesskapet?

– Vi mener at det fortsatt er viktig å gjennomføre dugnader, også i koronatiden. Alle er tjent med at fellesarealer ryddes og holdes vedlike. Men det er viktig at styret tilrettelegger dugnaden på en måte som gjør at retningslinjer fra Folkehelseinstituttet overholdes, med tanke på avstand og antall mennesker som er samlet, mener Øivind Aastorp, daglig leder i OBOS Eiendomsforvaltning.

Godt bomiljø er viktig nå

Tradisjonelt er dugnad en måte å skape fellesskap, godt bomiljø og ikke minst – få ting gjort i fellesarealene. Kanskje får dugnaden en ekstra positiv effekt for bomiljøet i disse tider?

– Å ha det ryddig og fint rundt oss betyr enda mer nå som vi oppholder oss mye hjemme, og for noen utgjør praten med naboene store deler av det ikke-digitale sosiale livet, sier Øivind Aastorp

Mens koronadugnaden er forbundet med å isolere seg, er dugnaden i borettslaget en jobb vi gjør mens vi er sammen med andre. Det kan føles befriende akkurat nå.

Tips til trygg og smittefri dugnad:

  • Husk å informere i god tid om at dere tar smittevernhensyn, og om forholdsregler hver enkelt må ta.
  • Gjør det klart at det ikke er obligatorisk oppmøte. Alle med symptomer bør holde seg unna. Man kan heller ikke forvente at personer i risikogrupper ønsker å delta.
  • Sørg for å ha nok koster, raker, søppelsekker, hansker og annet som kan være til nytte, slik at færrest mulig tar på de samme tingene.
  • Ha antibac tilgjengelig, både til håndvask ved behov og for å tørke av redskaper.

Planlegg oppgavene godt på forhånd. Fordel oppgavene slik at det er mulig å holde god avstand mens dere jobber. Hvis flere fra samme husstand stiller, kan disse gjøre oppgaver det må samarbeides om.


Vi vil avslutningsvis minne om at styret kan finne nyttige samarbeidsavtaler i Styrerommet.no under Filer og Dokumenter – Hjelpemidler. Her finner dere avtaler med rabatt på blant annet containerleie, utemøbler og annet utstyr til vårens dugnad. Lykke til!

Dugnad - relaterte artikler

Tre personer på dugnad. Fra venstre: Jan-Erik Egeberg, Audhild Solberg og Stewart Stanbra.

Dugnad som duger

God organisering og en matbit er aldri feil. Her er tre eksempler på vellykket dugnad.
Foto av fire ungdommer på dugnad.

Dugnad og avfallshåndtering

Skal dere avholde dugnad i høst? Husk å benytte dere av våre rabattavtaler på leie av container eller komprimatorbil. Dere sparer både tid og penger samtidig som fellesarealene blir ryddet.
God stemning blandt barn og voksne på dugnad i boligselskapet.

Tips til dugnaden

Mange boligselskap ønsker å bruke våren til å gjøre det fint på utearealene og dugnad er en fin måte å skape fellesskap, godt bomiljø og ikke minst – få ting gjort.