Hopp til innhold

Bygger vannkraftverk i Jondal

OBOS Energi starter nå byggingen av sitt hittil største vannkraftverk.

Publisert:
onsdag 10. oktober 2018

OBOS, gjennom OBOS Energi AS, styrker sin satsing på vannkraft i Hordaland. I 2016 inngikk selskapet en aksjekjøps- og fallrettsleieavtale med grunneierne ved Herand Kraft AS.

Herand Kraftverk ligger i Jondal kommune i Hordaland. Kraftverket skal produsere cirka 78 GWh, som er nok til å dekke et årlig strømforbruk for 7800 OBOS-leiligheter. Byggingen starter i november og kraftverket vil etter planen stå klart høsten 2020. 

Vil bli klimanøytrale

– Innen sommeren 2019 forventer vi å produsere strøm tilsvarende forbruket til 19 000 gjennomsnittlige OBOS-leiligheter. Det er et viktig skritt på veien mot å bli klimanøytrale, sier Marius Asheim, daglig leder OBOS Energi.

I Veitastrond i Luster kommune bygger OBOS i dag to kraftverk; Eldelvi og Svardøla. Disse forventes å ferdigstilles i løpet av høsten 2018. OBOS har allerede fem kraftverk i drift i Kvitno, Langedal, Strupen, Bråberg og Espeelvi med en samlet produksjon på 70 GWh.

I tillegg er det påbegynt anleggsarbeider ved tre nye vannkraftverk i Fjærland, i Sogndal kommune, som får navnene Botna, Skeidsflåten og Tverrdalselvi. I løpet av det neste året skal hele åtte vannkraftverk settes i drift.

Vannkraft langs Hardangerfjorden

Jondal er en kommune ved Hardangerfjorden i Hordaland med litt over 1000 innbyggere. Her finner man også deler av Norges tredje største isbre, Folgefonna.



Aktuelt - relaterte artikler

Vil legge grønt lokk over E6 på Manglerud

OBOS og NCC tar initiativ til å bygge parklokk over motorveien på Manglerud. Det vil kunne gi bydelen en etterlengtet grønn lunge, fjerne trafikkstøy og åpne for bygging av opp mot 700 nye OBOS-boliger.