Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av familie. Foto: Nadia Frantsen

Dette er det viktigste ved kjøp av ny bolig

Stor medlemsundersøkelse avdekker hva OBOS-medlemmene ønsker seg.

Publisert:
tirsdag 7. juni 2022

OBOS har nylig gjort en spørreundersøkelse blant sine medlemmer for å få bedre innsikt i hva medlemmenes behov og ønsker er. Over 7 000 medlemmer besvarte undersøkelsen.

Det er særlig fire forhold som oppgis å være avgjørende ved kjøp av bolig i et nybygg: pris (48%), balkong eller terrasse (51%), tilgang på bilparkering (44%) og nærhet til offentlig transport (38%).

- Pris er jo selvsagt en åpenbar faktor for de aller fleste. Vi vet at balkong eller terrasse er viktig for mange, men at over 50 prosent sier det er nesten mer enn vi hadde trodd. At nærhet til offentlig transport er viktig, er ikke overraskende. Det er også mange som har behov for bil og vektlegger at det er vesentlig at man har parkeringsmuligheter, sier Clarisse Ovrum, direktør for medlemsvirksomhet i OBOS.

Clarisse Ovrum, direktør for medlemsvirksomhet i OBOS. Foto: Jan Khur.

To av tre har et godt inntrykk

På spørsmål om hva slags inntrykk medlemmene har av OBOS sier 67 prosent at de har et godt inntrykk, 19 prosent oppgir verken eller, mens 11 prosent har et dårlig inntrykk.

At OBOS tar sitt samfunnsansvar på alvor er viktig for medlemmene, 79 prosent oppgir dette.

- OBOS jobber med samfunnsansvar langs flere løp. Hvert år deler vi ut inntil ti prosent av overskuddet vårt til samfunnsnyttige formål. Vi er et sterkt engasjement for livet mellom husene og det å skape gode bomiljøer. Samtidig har vi økt innsatsen for å hjelpe medlemmene våre som står utenfor boligmarkedet inn på markedet. Det gjør vi gjennom boligkjøpsmodellene våre Deleie og Bostart, som vi nylig har økt satsingen kraftig på, sier Ovrum.

Viktig med boligkjøpsmodeller

Rundt 60 prosent av de spurte mener at OBOS Deleie og OBOS Bostart er viktige ordninger for å hjelpe flere inn på boligmarkedet.

Den viktigste enkeltårsaken til at folk faktisk er medlemmer i OBOS er, kanskje ikke overraskende, forkjøpsretten, 69 prosent oppgir dette. 40 prosent sier de er medlemmer på grunn av de forskjellige medlemsrabattene, en økning fra tidligere.  

Det som imidlertid er litt mer overraskende er at 80 prosent sier de ikke visste at man også har forkjøpsrett på trehus fra OBOS Block Watne.

- De fleste forbinder nok forkjøpsretten med tradisjonelle leiligheter i blokkbebyggelse, men det gjelder også for flere av trehusene OBOS Block Watne bygger. Her har vi en jobb å gjøre med å informere medlemmene våre bedre om dette. Det er nettopp derfor slike undersøkelser er så verdifulle, det avdekker hva som forventes av oss og hva vi kan bli bedre på, sier Ovrum.

Aktuelt - relaterte artikler

Boligsalget stabiliserer seg

OBOS solgte 533 boliger til en verdi av 2,5 milliarder kroner i første kvartal 2024. Sammenlignet med første kvartal i fjor er det en oppgang på 24 prosent.