Hopp til innhold

En av tre sier de vil holde seg hjemme i ferien

I en spørreundersøkelse gjort av YouGov på vegne av OBOS-banken svarer 33 prosent at de vil velge å være hjemme i ferien på grunn av økte kostnader og svak kronekurs.

Publisert:
mandag 17. juni 2024

Samtidig svarer 29 prosent at feriepengene ikke er nok til å dekke den planlagte ferien i år.

- Det er et ganske stort antall som sier de vil ta hjemmeferie i år. Prisvekst, rentehevinger og en svak kronekurs har gjort innhugg i folks økonomi og dette gjør at man dessverre må prioritere hardere enn før. En kostbar utenlandsferie er da noe som fort faller bort hos mange. Selv om det kan være surt, så er det mye å spare på å kutte ned på ferieplanene, sier administrerende direktør i OBOS-banken Øistein Gamst Sandlie.

I en lignende undersøkelse OBOS-banken gjorde i fjor, svarte 14 prosent at de valgte bort utenlandsferien på grunn av kronekursen. 14 prosent sa de valgte kortere eller færre utenlandsreiser.

Mange har fått det strammere

Samtidig svarer 40 prosent at egen økonomi har utviklet seg til det verre det siste året, kun 18 prosent oppgir at de har hatt en bedring i sin økonomiske situasjon.

- Dette er ikke så overraskende. Rentehevingene har slått inn for fullt hos de fleste det siste året og prisene har økt. Man skal ha hatt et ganske godt lønnsoppgjør eller byttet til bedre betalt jobb for å ha opplevd en bedring i sin økonomi siste tolv måneder, sier Sandlie.

Forventning om bedring

Når det kommer til forventninger til egen økonomi det neste året sier 27 prosent at de forventer en forverring, 25 prosent forventer en bedring, mens 39 prosent sier de ikke venter seg noen endring.

- Det er et lite lyspunkt at færre forventer seg dårligere økonomi det neste året, og at det er en økning i antallet som tror på en bedring sammenlignet med siste år. Det kan godt mulig slå til; vi får sannsynligvis et første rentekutt, prisene flater ut og de fleste vil få et ganske solid lønnsoppgjør i år, sier Sandlie.

Sandlie mener uansett det er lurt å bruke noe tid på å gå over avtaler og betingelser man har på forsikringer og lån for å få pengene til å rekke litt lenger.

- Det er til dels store forskjeller i rentebetingelsene man får på innskuddene sine. På lån er det typisk noe mindre, men noen tiendels prosentpoeng kan fort utgjøre en del tusenlapper i året.

Relaterte

Solid første halvår for OBOS-banken

OBOS-banken oppnådde et resultat før skatt på 171 millioner kroner i andre kvartal 2024. Resultat før skatt første halvår ble 329 millioner kroner. Veksten i utlån fortsetter og har økt med 12 prosent siste 12 måneder. OBOS-banken fikk 11 500 nye kunder første halvår.

Forventet resultatnedgang første halvår for OBOS

OBOS fikk et resultat før skatt i andre kvartal i 2024 på 488 millioner kroner, ned fra 1 218 millioner kroner i samme periode i fjor. Resultat for første halvår endte på 848 millioner kroner mot 1 597 millioner kroner i fjor.

Boligsalget tar seg opp

OBOS solgte 1 183 boliger til en verdi av 5,9 milliarder kroner i første halvår 2024. Sammenlignet med 2023 er det en oppgang på 35 prosent i antall solgte boliger.