Nesten ingen kommuner har tilstrekkelig med tilfluktsrom

En undersøkelse blant norske ordførere viser at bare 3 prosent av norske kommuner har tilfluktsrom for hele befolkningen. I en tid med økende geopolitisk usikkerhet etterlyses flere konkrete planer for å oppgradere beredskapen.
Publisert
Kun 3 prosent av kommunene sier de har tilfluktsrom for alle innbyggere. Samtidig mener 77 prosent av ordførerne at dette først og fremst er statens ansvar. Tallene kommer fra en ny landsdekkende undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av Bygg Arena Arendal. Resultatene viser at til tross for økt geopolitisk uro og hyppigere ekstremvær, er tilfluktsrom et område som i praksis er glemt i både lokal og nasjonal planlegging.
– Det er en sårbarhet vi ikke har råd til å ignorere lenger og boligbyggerne må være en del totalforsvaret. Vi er klare til å ta vår del av ansvaret, men vi må finne frem til gode samarbeidsløsninger med staten og kommunene. Tilfluktsrom i nye boligprosjekter vil gi en ekstrakostnad på rundt 100 000 for en leilighet beregnet på to personer. Det er mye penger, og de kan ikke falle på boligkjøperne i sin helhet, sier konsernsjef i OBOS Daniel Kjørberg Siraj.
I Norge er det om lag 600 offentlige tilfluktsrom med 300 000 plasser. Det er i tillegg om lag 20 000 private tilfluktsrom med rundt 2,2 millioner plasser. Det er ikke bygget tilfluktsrom i Norge siden 1998. I forbindelse med totalberedskapsmeldingen, vedtok Stortinget å gjeninnføre kravet om at nye bygg over 1000 kvadratmeter må ha tilfluktsrom.
Vi må unngå pekelek
Byggenæringen er generelt positive til gjeninnføringen av krav om tilfluktsrom i større nybygg, men er opptatt av å få avklart ansvarsforhold og finansiering.
– Norske kommuner har et stort etterslep i vedlikehold av sine tilfluktsrom og det stor usikkerhet blant alle landets private byggeiere for hvilke regler som gjelder for eksisterende tilfluktsrom. Vi forventer at nybygging og oppgradering av tilfluktsrom i det minste må være et spleiselag med det offentlige, sier Tone Tellevik Dahl som er administrerende direktør i Norsk Eiendom.
Hun etterlyser også forskrifter som gjør det mulig å gjennomføre den foreslåtte politikken på området.
– Nye krav får konsekvenser for eiendomseiere, både økonomisk og rent praktisk. Vi må få klarhet i hvilke standarder og forskrifter som skal gjelde for ulike bygg, og hvem som har ansvar for hva. Vi må ikke ende opp i en pekelek, når det handler om ansvar for vår beredskap.
Om undersøkelsen
Undersøkelsen ble gjennomført av Opinon i mai/juni 2025. Resultatene fra undersøkelsen er valide og representative for landets ordførere. Med en høy svarprosent (45 prosent), og et utvalg som speiler landets ordførere når det gjelder fordelingen på fylker, landsdeler, sentralitet, kommunestørrelse og partitilhørighet gir dette et pålitelig bilde av ordførernes synspunkter. Det er 357 ordførere i Norge. Alle ble ringt opp inntil syv ganger i løpet av mai og juni, og det ble gjennomført til sammen 159 intervjuer.
Om Bygg Arena Arendal
Bygg Arena Arendal (BAA) er et fellesskap med ledende nasjonale virksomheter innen bygg-, anlegg- og eiendomsnæringen i Norge. Til sammen er virksomhetene som er en del av BAA blant landets største sysselsettere og står for en betydelig årlig verdiskapning, og skaper rammene om andres verdiskaping og liv. BAA koordinerer og samordner næringens arrangementer og budskap under Arendalsuka.