Hopp til innhold
Foto av Obos-ansatt på byggeplassen til Obos living lab.

OBOS og Sintef leter etter 3D-print som kan endre byggenæringen

Vitenskapelige miljøer, gründere og andre bygg- og eiendomsaktører har levert sine 3D-print-bidrag. Tirsdag 28. september kåres vinneren av konkurransen.

Publisert:
fredag 24. september 2021

Konkurransen ble lyst ut ved starten av sommeren. I dag er juryen svært fornøyd med responsen.

Bak utlysningen står ønsket om å finne ett eller flere konsepter som vil kunne endre framtidens byggebransje. Smart 3D-print av bygg, eller deler av bygg, vil kunne spare enorme mengder energi og klimautslipp.

Utstilling og paneldebatt 28. september: Av praktiske hensyn må vi ha påmelding

Ingemund Skålnes er både jurymedlem og daglig leder i OBOS Living Lab, hvor åtte av bidragene skal stilles ut tirsdag.

Skålnes mener at 3D-printing gir spennende muligheter for hvordan vi kan jobbe smart i byggebransjen i fremtiden. – For eksempel kan det gi oss kjapp lokal produksjon av reservedeler, eller bidra til at maskiner kan gjøre de mest risikofylte arbeidsoppgavene, forteller han.

Smilende Ingemund Skålnes med OBOS Living Lab i bakgrunnen.

Ingemund Skålnes, jurymedlem og daglig leder i OBOS Living Lab, OBOS

Spent på fortsettelsen

Ideen om konkurransen ble til da Sintef og OBOS møttes i regi av næringsklyngen Construction City. Premien til vinneren er økonomisk støtte fra OBOS og konsulentbistand fra Sintef for å kunne utvikle produktet videre.

–  Vi håper at vinnerkonseptet vil kunne utvikles videre til noe som kan påvirke byggebransjen i nær fremtid, at det blir noe vi, og andre aktører, kan ta inn i sine produksjonslinjer, sier innovasjonssjef i OBOS, Karine Storaker Braaten.

Nysgjerrig?

Vinner av 3D-printkonkurransen kåres tirsdag 28. september 2021 under Oslo Innovation Week. Åtte av bidragene stilles ut, og det blir paneldebatt om hvordan 3D-print vil påvirke framtidens byggebransje.

Når: Tirsdag 28. september kl. 14.00

Hvor: OBOS Living Lab, Vollebekkveien 4, Oslo

Påmelding: Meld deg på her

Juryen har store forventninger til hva 3D-print skal bidra med i framtidens byggenæring. Les mer om hva ekspertene  i juryen forventer av framtiden.

Relaterte

Boligsalget tar seg opp

OBOS solgte 1 183 boliger til en verdi av 5,9 milliarder kroner i første halvår 2024. Sammenlignet med 2023 er det en oppgang på 35 prosent i antall solgte boliger.