Hopp til innhold

OBOS-prisene falt i Oslo

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt 1,7 prosent fra oktober til november. – Vi må flere år tilbake for å finne et større prisfall i november, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

Publisert:
onsdag 1. desember 2021

Boligprisene pleier å falle utover høsten, men har holdt seg mer stabile enn ventet i høst.

– Et fall i OBOS-prisene i november er derfor ikke overraskende, men det ble sterkere enn vi trodde. Med én renteheving bak oss og flere i vente – i tillegg til høye strømpriser – kan flere ha vært villige til å akseptere en noe lavere pris enn de håpet på for å slippe usikkerheten med å sitte med boligen til over jul, sier sjeføkonom Sissel Monsvold.

Hun understreker samtidig at de månedlige svingningene må tolkes med varsomhet:

– Når vi ser på prisutviklingen over litt tid, virker boligmarkedet å være i god balanse.

De tolv siste månedene har Oslo-prisene steget 5,3 prosent. Så langt i år er oppgangen 5,1 prosent.

På landsbasis gikk OBOS-prisene ned 1,4 prosent i november, mens de er 5,9 prosent opp de tolv siste månedene og opp 5,8 prosent hittil i år.

Rekordhøy omsetning

Det ble omsatt flere OBOS-boliger i november enn normalt for denne måneden. I forhold til i fjor, da det også ble omsatt mange boliger i november, er oppgangen på 5 prosent i Oslo.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Kvadratmeterprisen var i november 73 046 kroner i Oslo-området og på landsbasis 63 491 kroner.

Andelen som brukte forkjøpsretten i Oslo i november i år var på 27,7 prosent. Det er noe høyere enn i oktober, men betydelig lavere enn i november i fjor. 

Moderat prisvekst neste år

Norges Bank satte som ventet opp renten i september, og det er varslet et nytt rentehopp i desember og ytterligere tre neste år.

– Samtidig er det usikkert hvordan smittesituasjonen vil utvikle seg framover. Frykten er nye nedstengninger. Det kan føre til at Norges Bank går mer forsiktig fram enn tidligere signalisert, mener Monsvold.

Hun tror vi kan forvente en svak vekst i boligprisene neste år, men mye er usikkert.

– Lavere arbeidsledighet og utsikter til noe høyere reallønnsvekst, kan motvirke et større prisfall som følge av økt rente. På den andre siden kommer usikkerheten rundt utviklingen av pandemien og strømprisene inn.

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, tror en del boligselgere har vært villige til å gå ned i pris for å sikre seg før et nytt år med større usikkerhet i boligmarkedet enn normalt.

– Økende rente og endringene i avhendingsloven – som trer i kraft 1.1.2022 – gir større usikkerhet enn normalt. I sum gjør dette at boligselger blir sittende med større risiko og økte kostnader ved boligsalg. Dette kan ha fått noen til å godta en lavere pris enn de håpet på for å bli ferdig med salget før nyttår.

Aktuelt - relaterte artikler

Vil legge grønt lokk over E6 på Manglerud

OBOS og NCC tar initiativ til å bygge parklokk over motorveien på Manglerud. Det vil kunne gi bydelen en etterlengtet grønn lunge, fjerne trafikkstøy og åpne for bygging av opp mot 700 nye OBOS-boliger.