Hopp til innhold

OBOS-prisene fortsetter opp

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo gikk opp med 1,5 prosent i august. Det er den fjerde måneden på rad med prisvekst i hovedstaden.

Publisert:
tirsdag 1. september 2020

På landsbasis var oppgangen 0,6 prosent. Oppgangen i august kommer etter et kraftig prishopp i juli. Da gikk prisene opp 2,4 prosent i Oslo og 2,8 prosent i hele landet.

August er vanligvis en måned med stor aktivitet og økte priser i boligmarkedet, og august i år er intet unntak. Det ble omsatt 541 brukte boliger i Oslo i august i år mot 514 i fjor. Andelen som benyttet seg av forkjøpsretten som følger av OBOS-medlemskapet var på drøyt 30 prosent, noe som er klart høyere enn i august i fjor.

– Prisoppgangen i Oslo i august i år er imidlertid noe svakere enn den i gjennomsnitt har vært når vi ser på samme måned i perioden 2004-2019, men er i tråd med august de siste par årene, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

Bedre enn fryktet

Hun mener de kraftige rentekuttene sammen med økt fleksibilitetskvote i boliglånsforskriften har bidratt til at boligmarkedet har utviklet seg sterkere enn mange fryktet da koronautbruddet satte inn og Norge ble stengt ned.

– Aktiviteten i august har vært svært god – særlig sett i lys av at antall salg av brukte OBOS-boliger var rekordhøy i juli. Vi var spente på om det høye salget i juli ville ta unna for noe av salget som normalt er i august, men antall omsetninger har fortsatt å holde seg på et rekordhøyt nivå, sier Monsvold.

Prisoppgangen betyr at den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for OBOS-boliger i hovedstadsområdet er 68 730 kroner. En brukt OBOS-bolig i Oslo-området koster nå 6,5 prosent mer enn i august i fjor. Kvadratmeterprisen på landsbasis er 59 640 kroner. Det er 5,9 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

– Vi fikk inn 20 prosent flere oppdrag i august sammenlignet med samme måned i fjor. Og alt tyder på at trenden fortsetter i september, sier Hans Anders Skjølberg, daglig leder av OBOS Eiendomsmeglere.

Satser offensivt på nybygging

Sjeføkonom Sissel Monsvold tror aktiviteten i boligmarkedet vil holde seg stabil fremover hvis smittetallene ikke blusser ytterligere opp og norsk økonomi fortsetter å gå mot en normalisering med gradvis nedgang i arbeidsledigheten.

Dette gjør at OBOS etter rekordsalg av nye boliger i juli intensiverer satsingen på nybygging. Bare i Norge er det foreløpig planlagt igangsetting av godt over 300 boliger i flere prosjekter utover høsten. I tillegg planlegger OBOS å komme i gang med salg og bygging av rundt 400 boliger på Storøykilen på Fornebu mot slutten av året. Dette avhenger av fremdriften i planprosessene i Bærum kommune.

Første halvår i år igangsatte OBOS 1585 boliger mot 1236 i samme periode i 2019. Med det er OBOS den boligbyggeren i Norden som igangsatte flest boliger.

For tidlig å stramme inn boliglånsforskriften

– Vi tror på god aktivitet og noe prisvekst fremover, men erfaringen er at markedet roer seg utover høsten. Lav rente og at mange husholdninger har fått bedre råd, trekker prisene opp. Samtidig er usikkerheten om hvordan norsk økonomi vil utvikle seg større enn normalt. Vi mener derfor det er for tidlig å stramme inn boliglånsforskriften. Med eksempler på at smittespredningen raskt kan blusse opp, utsatt gjenåpning av samfunnet, samt utsikter til langt høyere arbeidsledighet enn vi er vant med, mener vi finansministeren må se an markedsutviklingen en stund til. Om man velger å justere ned fleksibilitetskvoten, mener vi den bør settes til 15 prosent. Det bør være samme kvote for Oslo som for resten av landet, sier Monsvold.

Aktuelt - relaterte artikler

Ny byggestart på Fornebu

OBOS og Skanska går i gang med å bygge 121 leiligheter, rekkehus og omsorgsboliger i boligprosjektet Nansenløkka på Fornebu.

Resultatnedgang for OBOS

OBOS med høy aktivitet i et svært krevende år for boligbransjen. – OBOS var i 2023 aktøren i Norge med størst byggeaktivitet, men resultatene viser med tydelighet at det var et tøft år, sier OBOS-sjefen.

Sterk vekst for OBOS-banken

OBOS-banken fikk et resultat før skatt på 496 millioner kroner i 2023, opp fra 342 millioner kroner året før. Netto renteinntekter beløp seg til 811 millioner kroner, opp fra 562 millioner kroner.