Hopp til innhold

OBOS-prisene i Oslo ned en prosent

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt med en prosent fra september til oktober. På landsbasis gikk prisene ned 1,6 prosent.

Publisert:
fredag 1. november 2024

–  Prisene pleier å falle oktober, så dette var ventet. Nedgangen i Oslo var omtrent som snittet for oktober de siste ti årene, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.   

OBOS-prisene i hovedstaden har steget med 7,5 prosent hittil i år.   

– Det er mye mer enn vi hadde regnet med - gitt de mange renteøkningene. Tallene for oktober viser at markedet ser ut til å roe seg noe ned, i tråd med vanlig sesongmønster, sier Monsvold.   

  • I snitt har prisene i Oslo falt med 0,9 prosent i oktober de siste ti årene.  

  • De tolv siste månedene har prisene i Oslo steget med 4,6 prosent.     

  • På landsbasis har prisene steget med 4,7 prosent de tolv siste månedene.     

  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 80 005 kroner i Oslo i oktober, og 69 046 kroner på landsbasis.    

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.   

God aktivitet    

Det ble solgt 13 prosent flere OBOS-boliger i Oslo i oktober i år enn i samme måned i fjor. Det må ses i lys av at det var få omsetninger i oktober 2023. Målt mot snittet for oktober de siste fem årene, var det en oppgang på 3 prosent.       

Bruk av forkjøpsretten var på 26,2 prosent i Oslo i oktober. Det var litt ned fra september (27,3 prosent), men er markant høyere enn i oktober i 2023 (16,2 prosent). Monsvold mener dette viser at boligmarkedet for OBOS-boliger i hovedstaden synes å være i god balanse og med høyere temperatur enn i oktober i fjor.  Omsetningstiden er også lavere. 

 Fare for sterk prisoppgang  

– Boligprisene er ventet å følge normalt sesongmønster resten av året med nominelt prisfall. Vi tror imidlertid at prisene vil skyte fart igjen i 2025, særlig i pressområder som Oslo, sier Monsvold. 

Hun mener flere forhold taler for at boligprisene vil ta seg videre opp de kommende årene. Det ligger an til lavere lånerenter de to neste årene, de tre første kuttene kan komme i 2025. I tillegg er det ventet god reallønnsvekst. Et fortsatt godt arbeidsmarked bidrar også til å holde boligprisene oppe. Det samme gjør rekordlav tilførsel av nye boliger, sier Monsvold.   

Boligkjøperne går en tøffere tid i møte. I Oslo ligger an til at det blir ferdigstilt bare 1500 til 2000 boliger de to neste årene, mens behovet er på vel 7500.  

Må bygges mer 

– Hvis ikke nyboligsalget tar seg godt opp den nærmeste tiden, vil den lave boligtilførselen også fortsette i 2027 og 2028. Det kan gi sterkt prispress i flere år. Det er svært bekymringsfullt, spesielt for de som skal inn på boligmarkedet for første gang. Vi mener regjeringen bør komme med tiltak som kan få i gang boligbyggingen både i form av mer penger til Husbanken og lettelser i utlånsforskriften, sier Monsvold. 

–  Vi venter også utålmodig på at regjeringen skal komme med lovendringen som åpner for økt tilbud av boliger med Deleie.  Kommunene har også betydelig ansvar for få frem nye reguleringsplaner og redusere tyngende økonomiske krav. Det er for eksempel uheldig at det offentlige sender regningen for dyre infrastrukturtiltak til utbyggerne. Det er et stort hinder for å få fart på boligbyggingen.  

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, sier det er helt normalt at prisene faller noe på høsten.     

–  Vi legger bak oss en oktober med høy aktivitet. Vi har solgt 20 prosent flere bruktboliger nå i oktober enn i oktober i fjor. Vi beveger oss inn i en tid med kjøpers marked der det er gode muligheter for å sikre seg drømmeboligen til en god pris.   

Relaterte

OBOS-prisene litt ned i november

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt med 0,2 prosent fra oktober til november. På landsbasis gikk prisene ned 1 prosent.