Hopp til innhold

OBOS-prisene opp 3,6 prosent i Oslo

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg 3,6 prosent fra desember til januar i år. På landsbasis gikk prisene opp med 4,2 prosent.

Publisert:
torsdag 1. februar 2024

–  OBOS-prisene pleier å stige mye i januar, og det gjorde de også i år. Økningen var likevel litt svakere enn snittet for januar de ti siste årene. Det var ikke uventet at høye renter og mange bruktboliger til salgs skulle gi en noe svakere oppgang i januar enn normalt, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.   

  • I snitt har prisene i Oslo økt 3,9 prosent i januar i perioden 2014-2023.   

  • De tolv siste månedene har prisene i Oslo steget 1 prosent.     

  • På landsbasis har prisene steget 2 prosent de tolv siste månedene.     

  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 77 111 kroner i Oslo i januar, og 66 856 kroner på landsbasis.    

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.   

Bra aktivitet   

Det ble omsatt noen færre boliger i januar i år enn i januar 2023. I fjor bidro lettelser i utlånsforskriften til økt omsetning. Sammenlignet med januar i 2022 og 2021, så ble det omsatt flere boliger i Oslo i januar i år.  

Monsvold mener dette, sammen med en solid økning i bruken av forkjøpsretten og kort omsetningstid, viser at markedet for brukte OBOS-boliger i hovedstaden har tatt seg godt opp på starten av 2024. 29,5 prosent benyttet forkjøpsretten i januar i år, mot 24,3 prosent i januar 2023.   

Etterspørselen etter nye OBOS-boliger har også tatt seg noe opp den siste måneden.  

Venter prisoppgang i år    

– Boligprisene pleier å stige utover vinteren og våren, og det venter vi vil skje i år også. Men vi tror prisveksten blir noe svakere enn normalt. Noe økning i boliglånsrentene i februar etter at Norges Bank satte opp renten i desember 2023, og et fortsatt stort lager av usolgte bruktboliger, er ventet å dempe prisoppgangen.   

Monsvold mener imidlertid vi har nådd rentetoppen, og at det ligger an til lavere renter i 2024. Hun venter sterkere boligprisvekst mot sommeren og utover høsten.  

– Vi tror god lønnsvekst og fallende inflasjon gir en gradvis bedring i kjøpekraften gjennom 2024. Det er også tegn til at husholdningene er blitt mer optimistiske til utsikten for egen økonomi, boligpriser og renter. Det vil, kombinert med at det er færre boliger til salgs, etter hvert løfte boligprisene noe. Lav igangsetting av nye boliger i 2022, særlig i Oslo, gir få nye boliger ut på markedet i 2024. Det vil kunne gi litt høyere prisvekst i Oslo enn mange andre steder, sier Monsvold.  

Kan bli to rentekutt 

Hun tror på ett til to rentekutt i andre halvår 2024. Det vil ha en sterkere effekt på Oslo-prisene enn ellers i landet.  

– Vi anslår at boligprisene vil stige med rundt to prosent i Oslo og en prosent på landsbasis fra desember 2023 til desember 2024. Får vi rentekutt allerede i første halvår, samtidig som oppgangen i arbeidsledigheten blir moderat, kan prisveksten bli sterkere enn vårt anslag.  

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, sier meglerne har stor pågang av kunder som vurderer å selge boligen sin på nyåret.   

– Vi forventet oppgang og opplever godt besøk på visningene. Vi har solgt en del bolig som var med over fra desember, så en omsetningstid på 13 dager i snitt i Oslo er raskt.  

Aktuelt - relaterte artikler

OBOS setter i gang bygging av 275 leiligheter i Sverige

11. juni ble det første spadetaket tatt på et nytt boligprosjekt i Tyresö kommune utenfor Stockholm. Her er OBOS Sverige AB totalentreprenør for et større boligprosjekt som skal bygges for Scandinavian Property Group (SPG).