Hopp til innhold

OBOS-prisene opp 4,5 prosent i Oslo

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo gikk opp med 4,5 prosent fra desember til januar. De siste tolv månedene har boligprisene steget med 11,3 prosent.

Publisert:
mandag 1. februar 2021

Lave renter og få boliger til salgs har gitt større prisvekst enn vanlig den siste tiden. Januar var den tiende måneden på rad med uendrede eller stigende priser i hovedstaden.

Tendensen er den samme utenfor Oslo-området. På landsbasis gikk prisene opp med 4,2 prosent i januar, og 10,3 prosent de tolv siste månedene.

Det er vanligvis prisvekst i januar, men i år har den vært spesiell høy.

Færre omsetninger

I januar ble det omsatt 336 brukte boliger i Oslo. Det er 18 prosent færre enn samme måned i fjor. Denne utviklingen må ses i sammenheng med at det er få boliger til salgs i Oslo. Etterspørselen holder seg høy, både i nyboligmarkedet og bruktmarkedet. Det er omtrent en dobling i antallet salg av nye boliger i januar i år sammenlignet med januar i fjor. I Oslo er det solgt 152 boliger i år, mot 84 i januar i fjor.

Kvadratmeterprisen for brukte boliger var i januar 72 625 kroner i Oslo-området og på landsbasis 62 501 kroner.

Andelen som brukte OBOS-forkjøpsretten i Oslo økte fra 31,3 prosent i januar i 2020 til 39,7 prosent i januar i 2021. 

Venter nye prishopp

– Lave renter vil fortsette å trekke opp boligprisene, men effekten vil avta gradvis utover året. Stor interesse for å kjøpe bolig kombinert med et lavt tilbud, taler for økte priser framover. Arbeidsledighet er ventet å stige noe på kort sikt, men vil trolig krabbe nedover utover året, særlig i andre halvår. Det vil også bidra til økte boligpriser, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

Hun tror imidlertid ikke prisveksten blir like stor som i fjor. De begrunner hun med et allerede høyt prisnivå på boliger, svak reallønnsvekst, lav befolkningsvekst og en redusert fleksibilitetskvote i boliglånsforskriften.

Stort boligunderskudd

– Slik vi ser det nå tror vi boligprisene i år vil stige med rundt seks prosent på landsbasis og åtte prosent i Oslo. Her er boligtilbudet spesielt lavt i forhold til det demografiske behovet. I tillegg er et betydelig akkumulert boligunderskudd. De siste fem årene har det blitt 10 000 flere husholdninger enn boliger i Oslo, sier Monsvold.

Daglig leder Hans Anders Skjølberg i OBOS Eiendomsmeglere er ikke overrasket over den sterke prisveksten i januar.

– Dette bekrefter vår opplevelse. Det er mange på visningene og det meste som legges ut selges raskt til svært gode priser. I januar i år tok det i gjennomsnitt 8 dager å selge en bolig, mot 13 dager i januar i fjor.   

Aktuelt - relaterte artikler

Boligsalget stabiliserer seg

OBOS solgte 533 boliger til en verdi av 2,5 milliarder kroner i første kvartal 2024. Sammenlignet med første kvartal i fjor er det en oppgang på 24 prosent.