Hopp til innhold

OBOS-prisene opp 5,9 prosent i Oslo

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo gikk opp med 5,9 prosent fra januar til februar. De siste tolv månedene har prisene steget med 15,7 prosent.

Publisert:
mandag 1. mars 2021

– Det er bekymringsfullt for de som ønsker å bli boligeiere at prisene bykser oppover så mye som de gjør nå. Det er også uheldig fordi det bidrar til økt gjeldsvekst, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

Hun mener det er kombinasjonen lave renter og få boliger til salgs som har fått boligmarkedet til å ta av den siste tiden. Februar var den ellevte måneden på rad med uendrede eller stigende OBOS-priser i hovedstaden. Prishoppet i februar er det største som noen gang er registrert for brukte OBOS-boliger.

Prisene går vanligvis opp i februar, men i år har veksten vært spesiell høy. En medvirkende årsak er at det er solgt en høyere andel ett- og toromsleiligheter i Oslo. I februar utgjorde omsetningen av slike boliger 46 prosent, mot 39 prosent i januar. De små leilighetene har vanligvis høyere kvadratmeterpris enn større leiligheter, i tillegg har prisveksten for små leiligheter vært spesielt stor den siste tiden.

På landsbasis gikk OBOS-prisene opp med 5,2 prosent i februar, og 13,4 prosent de tolv siste månedene.

Mange salg

I februar ble det omsatt 430 OBOS-boliger i Oslo. Det er 17 prosent flere enn i samme måned i fjor, men også 17 prosent flere enn snittet for februar de siste fem årene. OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av antall omsetninger i Oslo.

Kvadratmeterprisen var i februar 76 925 kroner i Oslo-området og på landsbasis 65 762 kroner.

Andelen som brukte OBOS-forkjøpsretten i Oslo økte fra 32,2 prosent i februar i fjor til 43,2 prosent i februar 2021. 

Venter nye prishopp

Sjeføkonom Sissel Monsvold tror prisene vil fortsette oppover noen måneder til, men mener det er usikkerhet om hvordan markedet vil utvikle seg mot slutten av året.

– Lave renter vil trolig fortsette å trekke opp både gjelden i husholdningene og prisene. Den store interessen for å kjøpe bolig kombinert med et lavt tilbud, taler for økte priser framover. Arbeidsledigheten er ventet å stige noe på kort sikt, særlig i Oslo som følge av nye nedstengninger, men vil trolig krabbe nedover utover året, særlig i andre halvår. Det vil isolert sett også bidra til økte boligpriser, sier Monsvold.

Hun tror imidlertid ikke prisveksten blir like stor som i fjor. Det begrunner hun med et allerede høyt prisnivå på boliger, svak reallønnsvekst, lav befolkningsvekst og en redusert fleksibilitetskvote i boliglånsforskriften. Renteeffekten vil også avta gradvis utover året. I tillegg kan det nærme seg en renteoppgang.

– Det er grunn til å anta at dette vil bidra til en mer moderat prisutvikling andre halvår i år. Samlet venter vi en prisvekst på rundt 6 prosent nasjonalt i år og 8 prosent i Oslo, men det er mye usikkerhet rundt hvordan utviklingen vil bli, sier Monsvold.

Daglig leder Hans Anders Skjølberg i OBOS Eiendomsmeglere er ikke overrasket over at det ble prisvekst også i februar. – Vi så det komme, men prisoppgangen er større enn forventet. Våre meglere opplever stort trykk på boligene de har for salg. En omsetningstid på åtte dager i Oslo tyder på et marked i ubalanse. Tilbudsunderskuddet presser omsetningstiden ned og prisene opp.

 

Relaterte

OBOS-prisene litt ned i november

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt med 0,2 prosent fra oktober til november. På landsbasis gikk prisene ned 1 prosent.