Hopp til innhold

OBOS skal bygge boliger for eldre

OBOS og Diakonhjemmet skal utvikle seniorboliger sammen. De 60 første leilighetene kommer på Lambertseter i Oslo.

Publisert:
mandag 13. mai 2019

Andelen eldre vil øke kraftig de neste tiårene. I 2060 kan hver femte innbygger ha fylt 70 år, noe som er en økning fra 12 til 21 prosent, ifølge SSB.

For å møte denne utviklingen, har OBOS og Diakonhjemmet inngått et langsiktig samarbeid om å utvikle seniorboliger. De første leilighetene kommer sentralt rett ved T-banestasjonen og kjøpesenteret på Lambertseter. OBOS skal bygge og selge boligene, mens Diakonhjemmet skal levere tjenester til beboerne og lokalmiljøet fra egne lokaler i bygningen.

Går alt etter planene vil boligene bli lagt ut for salg sommeren 2020. Byggingen vil trolig starte i første halvdel av 2021 med planlagt innflytting to år senere.

Bygget vil inneholde næringslokaler i første etasje med rundt 60 boliger fordelt på syv etasjer over. Under bakken er det lagt opp til parkeringsplasser for beboere og senterkunder.

Skal bygge for alle

– I takt med at befolkningen eldes, vil det bli behov for å bygge flere boliger til eldre som har et omsorgsbehov, men som er for friske til å leve på et sykehjem. Dette er en gruppe mennesker vi vil gjøre noe for, og vi vil gjøre det sammen med en ideell aktør som kan dette feltet. Nå skal vi sammen med Diakonhjemmet ta til oss læring med tanke på å utvikle et attraktivt prosjekt på Lambertseter. Hvis dette er noe OBOS-medlemmene etterspør, så vil vi trappe opp samarbeidet. Målet er å realisere flere tilsvarende prosjekter de kommende årene, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

− Vi gleder oss til samarbeidet og denne muligheten til å utvikle gode boformer for eldre. Dette er en modell vi har stor tro på, og derfor er vi også klare til å satse videre sammen med OBOS, sier Anne Grethe Slåtten, assisterende direktør ved Diakonhjemmet Omsorg.

Får råd fra eldre

Hvem er de eldre og hvordan ønsker de å bo for å få en trygg, god og aktiv alderdom i eget hjem? Dette er noen av spørsmålene man ønsker å finne svar på i det nye samarbeidsprosjektet med Diakonhjemmet.

Kartleggingen av behovet for et slikt tilbud på Lambertseter er i full gang. Det er sendt ut spørreundersøkelse og satt i gang dybdeintervjuer med eldre for å finne ut hvilke behov og ønsker de har for boligene. Deretter skal det aktuelle konseptet utvikles i samarbeid med en gruppe eldre.

– OBOS og Diakonhjemmet har allerede mye erfaring vi benytter oss av når vi ser på hvordan seniortilbudet skal bli. Vi ser også på eksisterende forskning og besøker flere boligprosjekter for eldre for å lære. Men det aller viktigste vil være å involvere potensielle beboere. Vi ser for oss at konseptet vi utvikler nå også kan tilpasses eventuelt nye prosjekter, sier forretningsutvikler Carina Meland i OBOS.

 

Aktuelt - relaterte artikler

Ny byggestart på Fornebu

OBOS og Skanska går i gang med å bygge 121 leiligheter, rekkehus og omsorgsboliger i boligprosjektet Nansenløkka på Fornebu.