Hopp til innhold
Illustrasjon av fasade og inngang til Obos Living Lab.

OBOS skal utforske framtidens hjem: Søker beboere til boliglab i Oslo

Hvordan skal vi bo i framtiden? Det skal OBOS teste ut i et nytt boligbygg med 34 leiligheter i Oslo. Nå starter jakten på leietakere som vil være med å utforske fremtidens løsninger.

Publisert:
tirsdag 2. mars 2021

Det nærmer seg innflytting i OBOS Living Lab på Vollebekk. Nå mangler bare beboerne. Boliglaben midt i det nye nabolaget i Oslo, skal snart fylles med ny teknologi og ulike boløsninger. Og ikke minst: beboere som vil være med å utforske hvordan det er best å bo og hva som gir god livskvalitet.

Innflytting til høsten

Etter to år med planlegging og bygging starter nå rekrutteringen av leietakere. De første flytter inn i løpet av høsten.

Prosjektleder Ingemund Skålnes har ledet utviklingen av konseptet for OBOS Living Lab sammen med et tverrfaglig team, blant annet fra LPO arkitekter og Byantropologene. 

– Vi har allerede fått mange henvendelser fra folk som ønsker å bo i Living Lab. Nå skal vi bruke tiden framover til å finne en variert beboergruppe. 

Skålnes anslår at det vil bli 70-80 beboere i de 34 leilighetene. Målet er en variert miks, både i alder og livssituasjon. Men to ting må de ha felles: Nysgjerrighet og et ønske om å være med å utforske framtidens boliger. Her skal det også være lett å bli kjent med naboene, og det er mulig å dele fellesrom og delta på sosiale aktiviteter. 

Illustrasjonsutsnitt av fellesområder og noen leiligheter i Obos living lab.

– Det er flere ulike leilighetstyper, så her tror jeg mange vil finne noe som kan passe akkurat for dem. I tillegg får jo beboerne være med på å utforske nye løsninger, noe som gjør det ekstra gøy å bo der, sier Skålnes. 

Beboerne i Living Lab får mulighet til å dele erfaringene sine underveis gjennom verksteder, spørreundersøkelser og andre aktiviteter. Prosjektet skal være en testarena for utforsking av fellessløsninger, ny teknologi og nye tjenester. 

Les mer om OBOS Living Lab

Ikke helt som andre hjem

– Det er likevel viktig for oss å presisere at dette først og fremst skal være et hjem, og at de fleste dager er hverdager, her også. Living Lab skal være en testarena i mange år framover, men skal samtidig fungere som et vanlig bosted. 

Men helt vanlig blir det ikke. I de seks etasjene med leiligheter skal det letes etter svar på hva som kan gjøre bolighverdagen enklere, grønnere og mer sosial. Hvordan kan fellesløsninger gi merverdi til beboerne? Og hvilke romløsninger fungerer best? 

– Vi skal sammen med bransjen utfordre dagens oppfatninger og teste ut løsninger for å komme nærmere svarene på hva som skaper gode hjem, sier Skålnes. 

For å få dette til er Living Lab i gang med å knytte til seg en rekke ulike samarbeidspartnere. 

Et kull med studenter ved Arkitekt- og designhøyskolen i Oslo (AHO) er allerede i gang, og har fått Living Lab på pensumlista.

Les mer om OBOS Living Lab

Aktuelt - relaterte artikler

Venter et fortsatt krevende marked

OBOS fikk et resultat per tredje kvartal på 1 485 millioner kroner, en økning på 366 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor.