Hopp til innhold

OBOS trommer sammen til miljødugnad

I september skal OBOS sammen med forskningsteamet i cCHANGE utfordre tusenvis av mennesker til å endre en vane – for miljøets skyld.

Publisert:
tirsdag 20. august 2019

Forskning viser at det tar 30 dager å endre en vane – eller en uvane for den saks skyld. Prosjektet #30dager for miljøet er en klimamobilisering som drives frem av folks historier.

I september inviterer OBOS og cCHANGE mennesker over hele landet til å gjøre én bærekraftig endring i 30 dager. 

Hvilken vane man vil endre er valgfritt. Noen skal bruke mindre plast, eller la bilen stå. Andre velger shoppestopp, eller å spise mindre kjøtt. Valget er opp til hver enkelt.

Valgfri endring

– Når mange gjør en innsats, blir effekten stor. Derfor håper vi på å få med oss flest mulig, sier miljødirektør i OBOS, Birgitte Molstad.

Selv har hun testet konseptet ved å reparere ødelagte klær og leker istedenfor å kjøpe nytt.

– Jeg hadde lenge samlet bukser med hull på knærne og ødelagte leker som jeg hadde planer om å reparere, men så ble de liggende. I løpet av perioden fikk jeg endelig gjort en bærekraftig innsats. En endring som jeg til en viss grad har klart å fortsette med også etter de tretti dagene, forteller Molstad.

Skal inspirere hverandre

Deltakerne blir oppfordret til å dele erfaringer og historier fra endringsprosjektet sitt. Tanken er at man skal inspirere hverandre til å gjennomføre egne miljømål.

– Alle som vil kan dele egne refleksjoner og erfaringer, gjerne med tekst, bilder eller en liten videosnutt på Facebook-siden som er opprettet for prosjektet. Der kommer man også i kontakt med andre med samme 30-dagersprosjekt som seg selv, forteller professor Karen O’Brien, en av initiativtakerne til prosjektet.

Hun forsker på endringer i møte med klima- og miljøutfordringene.

Etter 30 dager har deltakerne sannsynligvis ikke bare endret en vane, men også oppdaget en hel del nye sider ved seg selv – og lært hvordan de kan leve enda grønnere enn før.

Forskningsbasert prosjekt

Prosjektet er basert på det forskningsbaserte verktøyet cCHALLENGE, utviklet av professor Karen O’Brien ved Universitetet i Oslo og cCHANGE. Til forskjell fra andre klimamobiliseringer handler dette primært om endringsdelen av klimaarbeidet. Det stopper ikke med atferdsendring, men utforsker forskjellige aspekter ved endring i møte med klima- og miljøutfordringene.

#30dager for miljøet er for alle som:

  • er interessert i å utforske sitt forhold til endring og klima

  • er nysgjerrig på å lære mer om hvordan vi kan få til samfunnsendring

  • har lyst til å være med å gi retning til samtalen som foregår i samfunnet om klima og miljø

Vil du vite mer?

Aktuelt - relaterte artikler

Ny byggestart på Fornebu

OBOS og Skanska går i gang med å bygge 121 leiligheter, rekkehus og omsorgsboliger i boligprosjektet Nansenløkka på Fornebu.

Resultatnedgang for OBOS

OBOS med høy aktivitet i et svært krevende år for boligbransjen. – OBOS var i 2023 aktøren i Norge med størst byggeaktivitet, men resultatene viser med tydelighet at det var et tøft år, sier OBOS-sjefen.