Hopp til innhold
vassdrag med fjell i bakgrunnen

OBOS utvider vannkraftporteføljen i Sogn og Fjordane

Vi utvider vår vannkraftportefølje med 90 GWh gjennom nye avtaler med fem småkraftverkprosjekter i Luster kommune.

Foto:
Marius Asheim
Publisert:
mandag 29. september 2014

OBOS, gjennom Tyngdekraft AS, styrker nå sin satsning i Sogn og Fjordane. Tyngdekraft har inngått fallrettsleieavtale/ aksjekjøpsavtale med grunneierne ved fem vannkraftprosjekter på Veitastrond i Luster kommune.

Prosjektene Svardøla, Vetle Svardøla og Eldelvi har allerede mottatt konsesjon, og det forventes konsesjonsavklaring på Øvre- og Nedre Storelvi i løpet av høsten 2014. Totalt kan utbyggingen på Veitastrond medføre en årlig produksjon på rundt 90 GWh fornybar kraft. Dette tilsvarer forbruket til omtrent 5 000 boliger. 

En ytterligere ekspansjon i Sogn og Fjordane passer godt inn i den eksisterende porteføljen til OBOS da majoriteten av selskapets andre prosjekter også er lokalisert i fylket. Sammen med sin samarbeidspartner Norsk Kraft planlegger OBOS å iverksette detaljplanlegging allerede i høst. Oppstart av kraftproduksjonen forventes i 2018. 

Byggingen av Kvitno Kraft pågår

OBOS kjøpte i 2013 prosjektet Kvitno Kraft AS i Odda kommune, og byggingen av kraftverket er godt i gang. Fremdriften i byggeprosjektet er i følge planen, og anlegget forventes ferdigstilt i andre kvartal 2015. Kvitno Kraft har en forventet årsproduksjon på 32,5 GWh.

Ved å investere i vannkraftverk ønsker OBOS på sikt å kunne tilby egenprodusert strøm til eget bruk, medlemmer og boligselskaper. 

OBOS eier 100 % av aksjene i selskapet Tyngdekraft AS som utvikler og bygger små vannkraftverk i Norge. Selskapet har nå en portefølje med 18 utviklingsprosjekter.

Samlet vil disse prosjektene stå for en produksjon på rundt 300 GWh pr år. OBOS har ambisjon om å minst doble dette innen utløpet av 2020 gjennom kjøp av enkeltprosjekter eller porteføljer.

Aktuelt - relaterte artikler

Ny byggestart på Fornebu

OBOS og Skanska går i gang med å bygge 121 leiligheter, rekkehus og omsorgsboliger i boligprosjektet Nansenløkka på Fornebu.

Resultatnedgang for OBOS

OBOS med høy aktivitet i et svært krevende år for boligbransjen. – OBOS var i 2023 aktøren i Norge med størst byggeaktivitet, men resultatene viser med tydelighet at det var et tøft år, sier OBOS-sjefen.