Hopp til innhold

Ravnkollen vant Rehabiliteringsprisen

Nye innglassede balkonger, vinduer og innganger samt nytt uterom sikret borettslaget på Romsås årets rehabiliteringspris.

Foto:
Thomas Bjørnflaten/Nyebilder.no
Publisert:
tirsdag 12. april 2011

Ravnkollen borettslag har vært gjennom en omfattende rehabilitering med etterisolering av alle tak og etterisolering og teglforblending av fasadene.

Alle leilighetene har fått nye og innglassede balkonger. Vinduene er skiftet ut og byggene har fått nye inngangspartier. Utomhusområdene er også utbedret.

– Veien fram har vært lang. Rehabiliteringen ble vedtatt på en ekstraordinær generalforsamling i 2005. Arbeidene startet våren 2007 og ble sluttført i februar 2010, et halvt år før planlagt ferdigstillelse, sier styreleder Steinar Hansgaard i Ravnkollen borettslag.

Lavere strømregning

Juryen framhever blant annet etterisoleringen av takene som energiøkonomisk effektivt, og som noe som sparer inn investeringen kjapt.

Etterisoleringen har gitt en miljøgevinst, og prosjektet har fått 1 million kroner i støtte fra Klima- og energifondet i Oslo. Årlig forbruk før gjennomført rehabilitering har vært 10,1 GWh, mens målt energiforbruk etter rehabilitering viser 8,9 GWh/år.

– Årlig energibesparelse er på 10 prosent og med en energipris på 1 krone per kWh sparer borettslaget 1,2 MNOK per år, sier Øyvind Bodsberg i OBOS Prosjekt.

Langsiktig tenking

Juryen framhever vinnerens vilje til å tenke langsiktig, og at de har valgt å følge hovedgrepene i den opprinnelige utviklingsplanen for Romsåsbyen.

De framhever også viljen til å bruke ressurser på planprosessen og viljen til å bruke de midlene som er nødvendig. Juryen bemerker at dette må være norgesrekord i investering per leilighet for et rehabiliteringsprosjekt.

"Omsorgen for helheten i prosjektet har ført lenger enn det man ofte ser i rehabiliteringsprosjekter. Det er en soliditet over prosjektet ved at de har valgt løsninger som vil holde over tid," heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Sunn økonomi

– Vi har en sunn og solid økonomi, sier styreleder Hansgaard.

Økningen i felleskostnader som følge av rehabiliteringen ble totalt på 25 prosent, men har kommet gradvis. Ravnkollen er et langstrakt borettslag, slik at arbeidene kunne forflytte seg fra tun til tun.

– Dermed ble det ikke de voldsomme belastningene over lang tid for beboerne, bortsett fra når balkongene og vinduene ble skiftet ut, sier Hansgaard.

Han forteller også at de siste årene har vært travle for styret i borettslaget.

– Rehabiliteringen er et resultat av flere styrers innsats, og særlig det forrige styret, under ledelse av Alf Nordby. Vi ønsker å takke ham for innsatsen, sier Hansgaard.

Om Ravnkollen borettslag

  • Består av 46 blokker med til sammen 670 leiligheter.
  • Det første borettslaget som ble bygget på Romsås.
  • De første beboerne flyttet inn i 1970.

Fakta om rehabiliteringen

  • Arkitekt: 4B Arkitekter AS
  • Byggteknisk rådgiver: Rambøll Norge AS
  • Prosjektleder: OBOS Prosjekt AS
  • Entreprenør: S-Bygg AS
  • Total investering: 383 000 000 kroner
  • Total investering per leilighet: 580 000 kroner

Historikk

Arbeidet med rehabiliteringen av Romsås startet allerede på tidlig 90-tallet da Romsås-beboer Tove Lagerquist og andre lokale pådrivere bidro til at det ble gjennomført en arkitektkonkurranse for en helhetlig utviklingsplan for Romsås. 4B Arkitekter AS vant konkurransen i 1996 og har også stått som utførende arkitekt i alle de fire rehabiliteringene som er gjennomført til nå.

Ravnkollen er det fjerde av disse borettslagene, som forøvrig alle har fått Rehabiliteringsprisen. De første var Orremyr og Tiurleiken, som fikk prisen i 2001, og Emmanuelfjell borettslag, som fikk prisen i 2006.

De siste to borettslagene på Romsås, Røverkollen og Svarttjern er også i gang med rehabiliteringen.

Om rehabiliteringsprisen

  • OBOS har delt ut rehabiliteringsprisen blant boligselskaper i osloområdet siden 1990.
  • Prisen er på 150 000 kroner og deles ut på OBOS’ generalforsamling.
  • Juryen består av nøkkelpersoner innen byggebransjen og boligsektoren.

OBOS gir tilbake - relaterte artikler