Hopp til innhold

Skal bygge urban landsby i Groruddalen

OBOS har vunnet den internasjonale konkurransen Reinventing Cities. Dermed er det klart for byggingen av en miljøvennlig framtidslandsby på Furuset i Oslo.

Publisert:
onsdag 22. mai 2019

– Jeg lovet politikerne å gå inn i dette med full tyngde. Derfor er jeg svært godt fornøyd med at vi vant og får muligheten. Dette er et ambisiøst og nytenkende prosjekt som vil bidra til å løfte hele lokalmiljøet, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

OBOS har i stor grad vært med å utvikle det som i dag er Groruddalen, blant annet da drabantbyen på Furuset tok form på 70- og 80-tallet,

− OBOS har en ambisjon om å bidra til å løfte byutviklingen i Groruddalen i årene fremover. Denne satsingen på Furuset passer som hånd i hanske med de store byutviklingsprosjektene vi har i gang på Vollebekk og Ulven, samt det ambisiøse miljøprosjektet Oen på Ammerud, sier Siraj.

Ny møteplass

Hanne Løvbrøtte i OBOS har ledet vinnerteamet som har utviklet prosjektet - The Urban Village - på Furuset. Med i den tverrfaglige gruppen er også arkitektkontoret LPO, landskapsarkitekter fra SLA, bærekraftrådgivere og ingeniører i Bollinger+Grohmannn, entreprenøren Veidekke og Hunton, eksperter på trefiberisolasjon.

– Vi skal ikke bare bygge boliger, men et nytt nærmiljøhus og en unik møteplass for folk som allerede bor i området. Vi ser for oss fleksible leiligheter, kollektive boformer og fellesarealer som man deler både med andre beboere og med folk utenfra. Det blir et fremtidsrettet prosjekt med fokus på bærekraft og fellesskapsløsninger, sier Løvbrøtte.

OBOS Bostart

Det er lagt vekt på at mange skal ha råd til å kjøpe seg leilighet i landsbyen. En løsning kan være å kjøpe ett rom, og dele fellesarealer med andre i et slags kollektiv. Og kanskje kan man kjøpe en større del av leiligheten etter å ha bodd der en stund.

OBOS Bostart, en ordning der du kan få kjøpt bolig under markedspris, er også tenkt inn i prosjektet.

Planen er at byggingen kan starte i 2021 og at beboere og lolkalbefolkningen kan ta i bruk den nye landsbyen i 2023.

Ambisiøse mål

Det startet i 2017 da Oslo kommune og fjorten andre storbyer over hele verden lyste ut konkurransen. Oslo stilte med to eiendommer i Groruddalen, en på Stover og en på Furuset. Viktige mål for den ambisiøse konkurransen – i regi av C40 (Cities Climate Leadership Group - er å sette en ny standard for klimavennlige urbane prosjekter internasjonalt.

 

Aktuelt - relaterte artikler

OBOS setter i gang bygging av 275 leiligheter i Sverige

11. juni ble det første spadetaket tatt på et nytt boligprosjekt i Tyresö kommune utenfor Stockholm. Her er OBOS Sverige AB totalentreprenør for et større boligprosjekt som skal bygges for Scandinavian Property Group (SPG).