Hopp til innhold

Skoleglede på Guttas Campus

De glemmer aldri de siste ukene av sommerferien. Guttas Campus er nemlig ikke som andre skoler.

Tekst:
Signe Bjerke Thon Brekke
Foto:
Nadia Frantsen
Publisert:
onsdag 12. august 2020

– Det er motiverende å være her. Jeg skulle gjerne hatt det sånn til vanlig også, forteller Max Philip Hokholt Asp.

Denne høsten starter han i 10. klasse på en ungdomsskole i Oslo. Opptakten til skolestart var to uker på Guttas Campus, som i sommer har holdt til på Rønningen Folkehøgskole i Oslo.

Tanken bak læringscampen – som blir støttet økonomisk av OBOS - er å så små frø som kan gjøre den store forskjellen for gutter som synes skole er utfordrende. Målet er å motivere dem på veien mot 10. klasse og etter hvert videregående skole.     

Vi ble med på det som kan se ut som en helt vanlig sommerleir. Noen spiller basket, en liten gruppe diskuterer gaming i en sofa. Men denne gjengen har valgt å bruke de siste ferieukene på mye mer enn bare lek. På 11 dager skal 47 gutter fra forskjellige skoler i Oslo, og 36 i Vestland, vokse faglig, sosialt og mentalt.  

Ikke karakterer, men karakter

– Det er tungt å følge med på det som skjer i ungdomsskolen hvis du for eksempel falt ut i matematikk allerede i 6. klasse. Noen klarer aldri å ta det igjen. Vi møter gutta der de er, og tilpasser undervisningen til hver enkelt.  Vi respekterer deres nivå, og hjelper dem få tilbake troen på seg selv, sier daglig leder og campsjef Omar Mekki.

Mye handler om å skape gode relasjoner, vennskap og positiv psykologi. Deltakerne skal ikke bare bli bedre i norsk og matte, men også forberedes på livet.

– Vi sier at det viktigste ikke er guttenes karakterer, men deres karakter, og forsøker å lære dem at karakterstyrker som selvkontroll, viljestyrke og optimisme er vel så viktig som en sekser, forteller campsjefen.

Foto: Nadia Frantsen

Finner motivasjon og mestringsfølelse

Vi blir med inn i en mattetime, og møtes med arbeidsro og våkne blikk. Dette er gutter som vanligvis sliter med konsentrasjon og motivasjon. Nå sitter de klistret til arbeidsoppgavene sine.

Max, en av guttene som deltar på campen, viser stolt frem et ark med oversikt over hva han kunne da han kom og hva han har lært de siste dagene. På veggen i klasserommet er A4-ark med læringsmål hengt opp som en lang trapp. Max forklarer at hver gang de klarer noe nytt får de lov å gå opp og skrive navnet sitt på et nivå i trappen.

– For meg er det veldig motiverende å jobbe når jeg faktisk kan se progresjonen min. Lærerne her er veldig forståelsesfulle, og respekterer meg og mitt tempo. Jeg skulle gjerne hatt det sånn til vanlig også, forteller Max Philip Hokholt Asp.

Max trives på Guttas Campus, og er glad for at han dro. Foto: Nadia Frantsen

Gode resultater

Guttas Campus bygger på erfaringer gjort i DrengeAkademiet i Danmark, og er etablert og eid av Eivind Astrups Allmennyttige Stiftelse. Det er gratis å delta, og det neste halvannet året skal deltakerne følges opp to ganger i måneden på mentorsentre. Der får de hjelp til å holde på de gode vanene de har fått, og støtte til å fullføre ungdomsskolen og starte på videregående skole.

I 2018 deltok 26 gutter på Guttas Campus og mentorordningen. 24 av dem går nå på videregående skole, og to har valgt å jobbe inntil videre. De 46 guttene som deltok i 2019 får nå oppfølging gjennom det første halvåret på videregående.

Foto: Nadia Frantsen

Foto: Nadia Frantsen

Relaterte

— Det kuleste som har skjedd på Holmlia

Med støtte fra OBOS gir tilbake kunne Oslo Pix arrangere gratis utendørskino av Karpe Diems Adjø Montebello, til stor begeistring for ungdommer og beboere på Holmlia.