– Vi spiller spill og snakker om alt fra klimautfordringer til hva som har skjedd i løpet av dagen. Utfordringen tvinger oss til å stoppe opp og ha kvalitetstid sammen, forteller Heidi Grytten.

Skrur av lyset for miljøet

Familien Grytten Nataas valgte en utfordring utenom det vanlige i #30dager for miljøet.

Der de fleste valgte å spise mindre kjøtt eller bruke mindre plast i #30 dager for miljøet, valgte familien Grytten Nataas å skru av alt lys og bruke minst mulig strøm halvannen time om dagen.

– Det var ungene som fikk velge utfordring, men vi var alle enige om at det måtte merkes litt. Jeg tenkte kanskje at det holdt med én time om dagen og at vi kunne utelate helgene, men ungene var fast bestemt på at utfordringen skulle gjelde halvannen time samtlige dager i uka, sier Heidi Grytten.

Tid til gode samtaler

Det betyr at huset deres på Nesodden utenfor Oslo sto mørkt mellom 19.30 og 21.00 i hele september, og at ingen fikk lov til å bruke skjerm eller lage mat i den tidsperioden. Det sparte energi – og ga tid til de gode samtalene.

– Utfordringen tvang oss til å stoppe opp og ha kvalitetstid sammen. Vi spilte spill og snakket om alt fra klimautfordringer til hva som har skjedd i løpet av dagen, sier hun.

«Hvorfor gidder dere?»

Utfordringen gjaldt for alle, også gjestene. Fra at flere lurte på hvorfor de gadd å gjøre det, ble det en «snakkis» i nabolaget og har gitt effekt også utenfor deres egen familie.

– Med tre barn i hus flyr det unger inn og ut av huset hele dagen. I starten syntes de var rart og uvant, men etter hvert syntes de det bare er kjempestas å komme til oss fordi vi tente stearinlys og hadde det koselig sammen. Flere sier de har lyst til å innføre det hjemme hos seg selv også, sier hun.

Barna flinkest

Foruten at de glemte å skru av lyset en gang de skulle på trening på kvelden, gjennomførte familien prosjektet. Selv da 14-åringen skulle ha bursdagsfeiring, viket de ikke fra utfordringen.

– Det er de to yngste barna på ni og tolv år som var flinkest til passe på. Hvis jeg glemte meg, lukket de PCen eller slo av jobbtelefonen min på minuttet, sier Grytten.

Mer tid sammen

Hun er ikke i tvil om at familien har kommet tettere hverandre. De har derfor valgt å fortsette med utfordringen også etter september og #30dager for miljøet er over.

– Jeg er flau over at vi ikke har gjort dette før og at det måtte et prosjekt til. Utfordringen har gjort at vi har fått mye mer tid til å være sammen, og er noe vi alle har hatt lyst til å fortsette med, avslutter hun.