Hopp til innhold

Slik kan nye Rosenholm bli

OBOS skal de kommende årene utvikle et urbant og levende nabolag med opp mot 2000 boliger, arbeidsplasser, kafeer og butikker på Rosenholm sør i Oslo.

Foto:
Asplan Viak/ Dyrvik arkitekter
Publisert:
tirsdag 29. november 2022

Fem arkitektmiljøer har nå lagt fram sine visjoner for den nye bydelen. Dette er et av de første stoppene på veien mot en planprosess med kommunen, bydelen og nabolaget. Men det er langt fram. Går alt etter planen kan de første beboerne trolig flytte inn om 6-7 år.

Det nye byutviklingsområdet ligger rett ved Rosenholm stasjon, en kort togtur fra Oslo S og i nær tilknytning til store grøntområder ved idylliske Søndre Aas gård. Her skal dagens industribebyggelse forvandles til et helt nytt nabolag for 4-5000 mennesker med boliger, arbeidsplasser, attraktive uteområder og ulike tjeneste- og kulturtilbud.

Området ved Rosenholm stasjon skal bli et møtepunkt for urbant byliv og bærekraftig mobilitet. Illustrasjon: Norconsult/Halogen

For å finne svar på hvordan Rosenholm kan bli, inviterte OBOS tidligere i år arkitektteam fra Asplan Viak/ Dyrvik Arkitekter, A-lab, Ghillardi + Hellsten Arkitekter, Norconsult og Rodeo arkitekter. Oppdraget var å utarbeide visjoner og helhetlige planer for nye Rosenholm. Intensjonen med parallelloppdraget er å få best mulig innspill fra flere fagmiljøer før planprosessen kan starte for fullt.

Forslagene vil bli utstilt på Holmlia senter i hele desember.

Planlegger langsiktig

– Endelig er vi i gang. Nå skal vi gå i tett dialog med OBOS-medlemmer i Oslo Sør og Nordre Follo, naboer, politikere og planmyndigheter for å skape et bærekraftig nabolag med høye arkitektoniske kvaliteter. Vi ønsker at Rosenholm skal bli et attraktivt område med store og små møteplasser, butikker, spisesteder og kulturtilbud. Vi går bredt ut og skal lytte til alle innspill for å skape et best mulig nabolag, sier prosjektleder Mario Vahos i OBOS.

Slik kan området ved Rosenholm stasjon bli. Illustrasjon: A-lab, Natural state, Civitas

Han understreker at planleggingen av området er helt i startfasen: – Vi gjennomførte nylig en spørreundersøkelse blant OBOS-medlemmer i Oslo syd. Det har kommet mange innspill og vi er i kontakt med nøkkelpersoner i nabolaget for å få i gang en god samtale om hvordan vi sammen kan utvikle Rosenholm til å bli et attraktiv og grønt nabolag. Nøkkelen til suksess, er å få til gode og åpne samarbeidsprosesser – ikke minst i forhold til Oslo kommune og nabolaget.

Satser sør i Oslo

OBOS har i mange år satset på boligbygging sør i Oslo, og utviklingen av Rosenholm er bare ett av flere store byutviklingsprosjekter i området.

På Mortensrud skal OBOS å bygge rundt 800 leiligheter, og det har i mange år vært store planer for å bygge ut Gjersrud-Stensrud noen kilometer unna. Her kan det i framtiden bli rundt 10 000 nye boliger og 25 000 innbyggere. OBOS har foreslått å knytte Gjersrud-Stensrud og Rosenholm sammen med en busstunnel med overgang til toget på Rosenholm stasjon.

Her kan du se forslagene

Det blir mulig å se de fem arkitektforslagene på Holmlia senter i hele desember. Utstillingen åpner med byutviklingsseminar 30. november som er åpent for alle. Her vil arkitektene presentere sine visjoner for Rosenholm. Det blir også innlegg fra ulike fageksperter, politikere, ildsjeler og naboer. Seminaret avsluttes med en debatt.

Aktuelt - relaterte artikler

OBOS setter i gang bygging av 275 leiligheter i Sverige

11. juni ble det første spadetaket tatt på et nytt boligprosjekt i Tyresö kommune utenfor Stockholm. Her er OBOS Sverige AB totalentreprenør for et større boligprosjekt som skal bygges for Scandinavian Property Group (SPG).