Hopp til innhold

Solid OBOS-resultat og kraftig vekst i boligsalget

OBOS-konsernet solgte i tredje kvartal 916 boliger i Norge og Sverige. – Nyboligsalget har virkelig tatt fart igjen. Vi legger bak oss det sterkeste kvartalet i antall salg siden 2016.

Publisert:
tirsdag 27. oktober 2020

Det sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS, og legger til: – Vi er mest fornøyde med at vi har klart å benytte vår finansielle styrke til å igangsette svært mange nye boliger i en tid preget av usikkerhet på grunn av koronaepidemien.

OBOS er nå den boligbyggeren i Norge og Sverige som har igangsatt flest nye boliger i 2020. Det var ved utgangen av tredje kvartal igangsatt 2321 boliger mot 1817 boliger på samme tid i fjor. 952 av igangsettelsene var i Norge.

OBOS-konsernet solgte i juli, august og september til sammen 916 nye boliger i Norge og Sverige. Det er 225 flere enn i samme periode i fjor. Korrigert for samarbeidspartneres andel ble det solgt 805 boliger, 214 flere enn på samme tid i fjor.

Ved utgangen av tredje kvartal var det solgt 2 464 nye boliger i Norge og Sverige til en verdi av 9,8 milliarder kroner. OBOS` andel av dette utgjorde 2 206 boliger, 1 152 av dem i Norge.

Samlet hadde OBOS-konsernet 5 540 boliger under produksjon ved utgangen av september, 1 851 av dem i Sverige. Netto andel boliger under produksjon utgjorde 4 616 boliger, en økning på 203 fra forrige kvartal.

– Godt nyboligsalg og høy igangsettingstakt er viktig for medlemmene, boligmarkedet generelt og ikke minst sysselsettingen både i OBOS og hos våre partnere, sier OBOS-sjefen.

Bedre resultat enn forventet

OBOS` resultat før skatt pr. tredje kvartal var på 2 132 millioner kroner, en reduksjon på 285 millioner kroner fra tilsvarende periode i 2019.

Resultatnedgangen skyldes primært forventede lavere resultat innenfor boligutvikling og negative verdiendringer. Ekstraordinære salgsgevinster, blant annet salg av energivirksomheten for 798 millioner kroner og betydelige effekter av internt kostnadskuttprogram, iverksatt på grunn av koronapandemien, gjør imidlertid at resultatet er betydelig bedre enn forventet.

Sensitivt markedet

– Markedet er sensitivt for kjøpernes betalingsevne­ og vilje. Det er foreslått endringer av boliglånsforskriften som vil kunne påvirke boligsalget og boligbyggingen i Norge negativt hvis de blir vedtatt. Samtidig opplever vi i økende grad manglende framdrift i plansaker både i Norge og Sverige. Dette gjør at det tar lengre tid å få lagt ut nye prosjekter for salg for å møte etterspørselen og sikre jevn produksjon, sier Daniel Kjørberg Siraj.

Han understreker at selskaper som utvikler boliger trenger forutsigbare rammevilkår for å kunne opprettholde jevn aktivitet og bidra til stabil prisutvikling.

– Endringer i boliglånsforskriften vil svekke vanlige folks evne til å kjøpe ny bolig og medfører også økt risiko for brems i nybyggingen. Derfor må regjeringen si nei til de foreslåtte endringene. Vi trenger også en større lokalpolitisk prioritering av økt boligbygging som overordnet målsetning i arealpolitikken dersom vi skal ha noen som helst sjanse til å skaffe folk en god bolig og bidra til å stagge en ellevill boligprisvekst, sier OBOS-sjefen.

Relaterte

OBOS-prisene litt ned i november

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt med 0,2 prosent fra oktober til november. På landsbasis gikk prisene ned 1 prosent.