Hopp til innhold

Vannkraft i Hardanger

Nå flyter strømmen fra vannkraftverket Bråberg i Ullensvang kommune. Dette er tredje kraftverk OBOS åpner, og det første av seks vannkraftverk i 2018.

Publisert:
torsdag 19. april 2018

– Bråberg blir en del av syv kraftverk i Odda-området og ligger ikke langt fra Tyssedal, den kjente vannkraftstasjonen i Odda. Vannkraft har lange tradisjoner i området og vi gleder oss over å kunne ta del i denne bærekraftige tradisjonen, sier Marius Asheim, daglig leder for OBOS Energi AS. 

Bråberg er ikke det største kraftverket til OBOS, men fortsatt en viktig del av konsernets grønne satsning. Dette kraftverket vil produsere nok strøm til å kunne forsyne 640 OBOS-leiligheter med strøm i et år. I tillegg blir Bråberg det første av seks kraftverk som blir igangsatt i 2018.

– Vi har som målsetning å sikre at OBOS-konsernet er klimanøytralt innen 2021. Dette skal vi gjennomføre ved hjelp av vannkraft, solkraft, kjøp av CO2 klimakvoter og ved å redusere klimaavtrykket generelt, sier Asheim.  

 

Lang historie på Bleie

Ingebjørn Bleidvin er grunneier for Bråberg og kan vise til lange tradisjoner for området. Han forteller at elva har hatt en viktig rolle for området i lang tid. 

– Gårdene på Bleie, der kraftverket ligger, er blant de eldste i regionen og det eldste dokumentet som er funnet daterer helt tilbake til 1293. I gamle dager var det mange kvernhus langs elva som har sitt utløp fra Folgefonna, Norges tredje største isbre, forteller han.

Han legger til at på tidlig 1900-tallet var det et vannkraftverk i samme elva, dette er det fortsatt mulig å se rester fra.

– Dette var et av de første kraftverkene i Hardanger og ble bygget på lokalt initiativ. Det nye kraftverket er dermed en videreføring av tradisjonsrik næring og ressursbruk i området.

 

Store planer

OBOS har satt seg store mål innen fornybar energi og det står flere åpninger av vannkraftverk på planen. I løpet av 2018 og frem til sommeren 2019 skal åtte vannkraftverk driftsettes.

– Snart skal vi tilbake til vakre omgivelser i Hardanger og åpne Espeelvi før vi skal til Sogn og Fjordane og Langedal kraftverk. Innen sommeren 2019 vil vi, dersom alt går etter planen, produsere strøm tilsvarende forbruket til 15 000 gjennomsnittlige OBOS-leiligheter. Det er et viktig skritt på veien mot å bli klimanøytrale, sier Asheim.

OBOS har allerede to kraftverk i drift i Kvitno og Strupen med en samlet produksjon på 40 GWh, noe som tilsvarer årlig strømforbruk til 4000 gjennomsnittlige OBOS-leiligheter.

 

Relaterte

OBOS-prisene litt ned i november

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt med 0,2 prosent fra oktober til november. På landsbasis gikk prisene ned 1 prosent.