En kompispasning til ungdommen

På fredager forvandles idrettshallen til et fristed for unge på Manglerud. For mange har OBOS Åpen Hall blitt den viktigste møteplassen på kveldstid.

  • Tekst Magnus Berg
  • Foto Jan Khür

– Hei, gutta! Hvilket lag er jeg på?!

Stemmen til Leo (14) gjaller gjennom Manglerudhallen, i det ballen triller mot ham. Uten å tenke seg om finter han vekk en spiller og sender en strøken pasning mot mål, som spissen enkelt kan plassere i nettet. Før de to rekker å finne ut om de faktisk er på samme lag, er spillet i gang igjen.

På sidelinja ligger kompisene fra Høyenhall og Abildsø og ler. Leo strekker ut armene og gliser.

– Åpen Hall er en blanding av de to gøyeste tingene du kan gjøre: henge med venner og spille fotball! Her slipper du at det blir kaldt og mørkt, og at det kommer noen tullinger og ødelegger.

Gjennom vinterhalvåret holder Manglerudhallen i Oslo åpent for alle mellom 13 og 19 år på fredager og lørdager. Tilbudet er et OBOS-initiativ, der målet er å gi unge et trygt sted å være på kveldstid. Det stilles ingen krav til medlemskap.

Prosjektansvarlig for Åpen Hall på Manglerud, Kim Mathisen tror tilbudet betyr mye for nærområdet.

– De fleste vet hvor fort gjort det er å bli innblandet i tull og bråk hvis du henger ute lenge nok. Da er det bedre å komme hit, enten for å spille fotball eller bare være med venner. Her har vi god plass på både banen og tribunen, i tillegg til en sosial sone med bordtennis, biljard og dart.

– Åpen Hall er en blanding av de to gøyeste tingene du kan gjøre: henge med venner og spille fotball, sier Leo.
Gjennom vinterhalvåret holder Manglerudhallen i Oslo åpent for alle mellom 13 og 19 år på fredager og lørdager.
– Her har vi god plass på både banen og tribunen, i tillegg til en sosial sone med bordtennis, biljard og dart, sier prosjektansvarlig Kim Mathisen.

Føler seg sett og hørt

På Manglerud er dette første året det arrangeres Åpen Hall. I OBOS-hallen på Rødtvet noen kilometer lenger nord, holder SF Grei dørene åpne for tredje vinter på rad. Med mellom 80–150 besøkende hver fredag, har tilbudet så langt vært en kjempesuksess, forteller styreleder i SF Grei, Asgeir Moripen.

– Ungdommene tar ansvar og organiserer seg selv. Vaktene våre er stort sett bare til stede for å bistå hvis noen trenger noen å gå til. Hittil har vi så å si ikke hatt hærverk eller bråk heller, noe som kanskje kan virke overraskende. Mye handler nok om eierskap og å bli sett og hørt – for vi vet alle hva som er risikoen, om unge ikke blir det.

– OBOS Åpen Hall har blitt deres greie, og noe de vil ta vare på.

Les også: Lambertseter Svømmeklubb lærer flere å svømme

Et tilbud for alle

OBOS har etablert tilbudet flere steder, blant annet gjennom klubbsamarbeid og ved å dekke leie i hallene.

– Samtidig som mange unge sliter med utenforskap, står alt for mange idrettshaller i Oslo stengt i helger og i ferier. Ved å leie tid der det er mulig, kan vi bidra til å skape en viktig møteplass – også for dem som ikke driver med organisert idrett eller andre aktiviteter etter skolen, sier Rasmus Aarflot, sponsorsjef i OBOS.

Les mer om samfunnsansvar i OBOS