– Kjøkkenet er nok det vi er aller mest fornøyd med

Med en helt ny romløsning ga arkitekt Jakob Kleven nytt liv til mormorens gamle leilighet.

  • Tekst Hanne Aardal
  • Foto Pernille Münster
  • Styling Kathrine Hovind

– Når vi først skulle pusse opp, ville vi gjøre det ordentlig. Det var viktig for oss å skape en levedyktig løsning med solide og varige materialer, sier Jakob Kleven (32).

Den 92 kvadratmeter store leiligheten han deler med samboeren Tiril Øen (32), ligger i OBOS’ borettslag Balkeby, midt på Majorstua i Oslo. Opprinnelig tilhørte den Jakobs mormor, og i 2018 flyttet det unge paret inn.

– Vi har blitt veldig glad i leiligheten. Dessuten liker vi fellesskapsfølelsen borettslaget gir. Mursteinsgårdene er bygd i et kvartal rundt et stort hageanlegg, og leiligheten vår er plassert slik at vi har nydelig utsikt over hagen – uten at noen kan se inn til oss, forteller de.

– Begge trivdes så godt at vi bestemte oss for å legge pengene her framfor å prøve oss på det åpne markedet. Med årene har vi kjøpt oss inn litt etter litt, og nå er leiligheten vår!

Les også: Slik setter du særpreg på nyboligen

Stuedelen av allrommet vender ut mot Balkebys unike hageanlegg. Sofaen heter Tiki og er designet av Andreas Engesvik.
På kjøkkenet har Jakob tegnet en barløsning. Bordet er i rustfritt stål, og hele løsningen kan enkelt demonteres. Kjøkkenkrakkene er fra Artek.
– Børge Mogensen-bordet var en gave fra oss til leiligheten, forteller Jakob. Det heter Hunter Table. Lampa er fra Artemide.
I bibliotekskroken har paret valgt enstavsparkett slik at det er lett å sette opp vegger og lage et ekstra soverom. Hylla er fra Royal System, og stolen fra Ox Denmarq.

Kunne dyttes ned

Da paret begynte å pusse opp i 2023, hadde Jakob jobbet lenge med den nye romløsningen. Den lange gangen måtte gi plass til en bod og et større bad, og kjøkkenet ble flyttet fra den bakre fasaden og plassert midt i et stort, nytt oppholdsrom.

For at lyset skulle kunne strømme uhindret gjennom rommet, måtte de også rive en vegg som delte leiligheten i to.

– Alle lettveggene i leiligheten var bygd av murstein, men mørtelen var lett og porøs, så veggen kunne omtrent dyttes ned. Det var gøy å se hvor effektfullt det var, lyset flommet inn, men samtidig var det jo støv og murstein overalt, sier arkitekten.

– Ja, det var virkelig point of no return, supplerer Tiril.

– Heldigvis hadde vi gjort mye research og hentet inn utallige farge- og materialprøver, så visjonen var klar.

– Leiligheten ligger perfekt til. Om sommeren griller vi gjerne på balkongen, eller legger oss ned i hagen med en god bok.

Krona på verket

I det gjennomgående allrommet gikk paret for fiskebeinsparkett og hvit strukturert murmaling på veggene. I gangen utenfor ble tak, vegger og dører malt i en dypgrønn farge, slik at oppholdsrommet skulle «åpne seg opp» og virke enda større og lysere enn det er.

Krona på verket er det spesialbygde kjøkkenet – tegnet av Jakob og levert av en liten kjøkkenprodusent i København.

– Kjøkkenet er nok det vi er aller mest fornøyd med. Vi ønsket oss en stor arbeidsflate, samtidig som vi ville at innredningen skulle oppleves som et møbel i oppholdsrommet.

Løsningen ble en arbeidsbenk med vask og komfyr på den ene siden av rommet, og en skjenk med en barløsning på den andre, forteller Jakob og legger til:

– Alle benkene er i rustfritt stål. De er lette å holde og tåler masse – du kan til og med sette varme kasseroller på dem. De får noen riper etter hvert, men det synes jeg bare er fint. Benkene ble også en fin kontrast til det varme treverket.

Lyst å pusse opp? Få mer ut av budsjettet med OBOS-rabatt

Porcellanato-flisene over kjøkkenbenken er fra det franske merket Winckelmans, og er i fargen lin. Blandebatteriet er Volas klassiske modell KV1.
Skapene på soverommet har spesialbygde dører i eik og innmat fra Ikea. Sengeteppet er fra Kid. Fra senga kan paret se utover det vakre hageanlegget.
Badet ble utvidet og belagt med de 60 x 60 cm store kalksteinsflisene Jura Grey, levert av Lenngren naturstein. Det naturlige mønsteret inneholder både fossiler og avtrykk av små krypdyr.

Ekstra soverom

Ulike sorter av tre, og andre naturmaterialer som skinn og stein, går igjen også i resten av leiligheten.

– Jeg liker hvordan naturmaterialer lar seg kombinere uten at det blir krasj. De er gjerne også dypere og rikere i fargen enn andre materialer, og eldes pent med tiden, sier Jakob.

Tiril innrømmer at hun overlot de fleste materialvalgene til samboeren.

– Det er det fine ved å være sammen med en arkitekt. Jeg stoler helt på Jakob. Ofte ser jeg ikke engang forskjellen på nyansene han viser meg. Hvis vi er uenige, er det som regel han som har rett, sier hun og ler.

Leiligheten er i dag en treroms, men er planlagt slik at man enkelt kan sette opp vegger til både ett og to ekstra soverom. Den fleksibiliteten var det viktig for Jakob å få til.

– I dag bor folk kort tid på hvert sted og starter på nytt hver gang, i stedet for å se hvilke grep de kunne tatt for å bli boende litt lenger. Håpet er at de som en gang flytter inn etter oss, vil sette pris på det vi har gjort – og ønske å beholde det.

Lyst til å pusse opp selv? Det skal lønne seg å være OBOS-medlem. Derfor får du gode rabatter på det meste du trenger til oppussing av hjemmet ditt, noe som kan spare deg for tusenvis av kroner. Sjekk alle medlemsfordelene og bli OBOS-medlem