Balkongbonde?
Her er 5 ekspertråd fra bybonden

Enten du ønsker deg en vill og frodig balkong, eller bare noen mynteblader til mojitoen, er det noen spilleregler du bør følge.

  • Tekst Torgeir Gjendem Mortensen
  • Foto Handverk Forlag / Colin Eick

– Det er utrolig fett å høste egendyrka mat. Du får en følelse av nærhet til jorda og hvordan maten blir til. Det er også veldig kult å ta med en gjest ut på balkongen for å klippe noen mynteblader til mojitoen.

Andreas Capjon vokste opp på et småbruk på Nesodden og har dyrket og høstet mat hele livet sitt. Han er gründer og daglig leder for U:reist, som har spesialisert seg på spiselige tak og urban dyrking. Han er involvert i flere OBOS-prosjekter, blant annet på Fornebu sammen med Felleskjøpet, som driver hagesenter på Punkt.

Selv om Andreas kommer fra småbruk, vet han omtrent alt om å dyrke på liten plass. Da han flyttet i leilighet i Oslo, følte han på en rotløshet over å ikke kunne dyrke noe. Løsningen ble å bli en «balkongbonde», som han selv kaller det, i boka Balkongbønder fra 2018.

– Du kan få det skikkelig frodig på balkongen. Se for deg at du sitter på en benk, mens høye agurkplanter gror på den ene siden, og drueranker slynger seg opp veggen og henger ned fra taket på den andre. Bier og humler suser i de vakre blomstene rundt deg, og du kan bli selvberget på urter og spiselige blomster i sesong – og få gleden av å høste noe hver eneste dag gjennom året.

Hvis dette høres ut som noe for deg, har bybonden noen hendige tips:

1) Velg god jord

Et hagesenter har ulike typer jord du kan velge blant. Capjon anbefaler økologisk jord, enten torvredusert eller torvfri, sammen med kompost av kugjødsel. Lag en blanding som består av fire deler jord og én del kompost.

Capjon har også et lurt triks til vordende balkongbønder: Hvis du blander inn 20 prosent grillkull i jordblandingen, får jorda en svamplignende effekt. Den suger til seg vann og næring, som den langsomt deler ut. Dette sparer deg for mye vanning senere – og hjelper mot uttørking.

Effekten blir særlig stor hvis du legger kullet i en bøtte og fyller den opp med flytende næring først, påpeker han.

Les også: Fornebu blir stadig mer urbant

– Jeg tror dyrking kommer til å gjøre bylivet enda rikere for mange. Vi flytter tross alt ikke inn til byen for å komme bort fra dyrkingen, og vi kan fortsatt få det beste fra begge verdener.
– Det tok tid før jeg skjønte at jeg hadde flere muligheter til å dyrke i byen også. Ingen hadde fortalt meg det.
Mulighetene er mange, selv på små balkonger, påpeker bybonden. Enten du ønsker et par grønne planter for syns skyld, eller om du vil ha din egen lille jungel.
– Det er fint å variere mellom planter som gror i høyden og nede ved jorda. Da utnytter du plassen best mulig.

2) Kjøp inn plantekasser

Du må ha noe som plantene kan gro i. Det kan være alt fra små blomsterpotter til større kar på 90 liter. Jo mer jord du har, desto mindre vanning må du gjøre.

3) Finn riktig kombinasjon av planter

Bybonden anbefaler tre typer planter, som gir en balanse mellom det som er nyttig og det som er vakkert. Disse er i tillegg enkle å dyrke og perfekte for nybegynnere:

  • Bladgrønt som plukksalat og ruccola. Disse kan du plante i opptil seks runder hvert år, og du kan høste fra april og ut november.
  • Spiselige blomster som blomkarser, fiol og daglilje, samt vakre blomster som er flotte å se på og gode for pollinatorer. Blomstene gjør seg godt både på kaka og i salaten.
  • Krydderurter som gjør mye ut av seg. Mynte, timian og oregano gir deg mye for lite plass – og de blomstrer utover høsten.

– De fleste ønsker å dyrke tomater, som ikke er det enkleste. Da kan du dekke jorda under tomatplantene med bladgrønt. Hvis du bruker godt med kompost, trenger du heller ikke å være bekymret for at plantene ikke skal få nok næring.

– Hvis du ønsker en plante som er enklere å dyrke enn tomater, er sukkererter et godt alternativ, tipser han.

Ny grill eller nye utemøbler? Bruk medlemsfordelene dine og spar penger på prosjekt uteplass

4) Skaff deg et jorddekke

Når plantene har vokst godt opp av jorda og er rundt fem centimeter høye, bør du dekke jorda rundt plantene. Du kan bruke grønt avfall (som salatblader du ikke spiser), eller gressklipp fra en park. Da fordamper det mindre vann fra jorda, du får mindre ugress og det gir næring til alle organismene i jorda.

Det er særlig nyttig på sommeren hvis du skal reise bort. Hvis du legger forholdene til rette, klarer plantene seg en uke uten oppmerksomhet. Men hvis du blir borte i to, bør du få hjelp fra naboen eller skaffe deg et system for automatisk vanning.

– Det er i ferier det som oftest går galt for hobbybønder.

5) Tenk på sollys

Hvor mye sollys balkongen din får, bestemmer hvilke planter som kommer til å trives der. Men selv om balkongen din har lite lys, har du fortsatt mange muligheter, forsikrer Capjon.

Blåbær er den perfekte skyggeplanten, mens ruccola og spinat trives godt med bare tre timer sol hver dag.

– Chili, tomat og agurk blir derimot vanskelig hvis det ikke er en solfylt balkong, sier han.