Egenkapital

Egenkapital til kjøp av bolig er den delen av kjøpesummen som du selv har. Det er altså dine egne verdier i form av kontanter eller eiendeler som kan dekke en del av verdien av den boligen du ønsker å kjøpe.

I banken kan du normalt sett få låne opp til 85 prosent av kjøpesummen, mens du må betale minst 15 prosent selv. Det er derfor lurt å begynne å spare til egenkapital så tidlig som mulig, for eksempel på BSU-konto. Hvis du allerede eier en bolig, kan du inkludere verdien av boligen minus det du eventuelt har i lån, i tillegg til pengene du har oppspart, som din egenkapital.

Hvor mye må jeg spare?

Hvor mye du må ha i egenkapital avhenger av prisen på boligen du ønsker å kjøpe. Du kan bruke et enkelt regnestykke for å finne ut hvor mye du må ha spart opp i egenkapital. Ta prisen på boligen du ønsker å kjøpe, og gange summen med 15 prosent.

Priseksempel:

Boligen du drømmer om koster fem millioner: 5 000 000 x 0,15 = 750 000 i egenkapital.

Kan man få boliglån uten egenkapital?

Svaret er stort sett, nei – det kan du ikke, men det betyr ikke at det ikke finnes alternativer til å spare opp hele summen på egenhånd.

Det finnes enkelte løsninger som gjør at kravet til egenkapital blir lavere. For eksempel kan du med OBOS Deleie kjøpe halve boligen, eller mer, og bo i hele. For resten av boligen betaler du et beløp tilsvarende markedsleie for OBOS´ andel av boligen. Og senere, hvis det passer for både deg og lommeboka, kan du øke din eierandel – inntil du eier hele boligen selv.

Om dere er flere som kjøper sammen, som en samboer, ektefelle eller kjæreste kan dere gå sammen om et lån for drømmeboligen som medlånstakere. Kravet om egenkapital vil forbli det samme, men dere er to eller flere som deler egenkapitalskravet.

Et annet alternativ er å få hjelp fra familien. Kanskje har du mulighet til å få forskudd på arv eller et privatlån fra noen i familien? Det er også vanlig at foreldre stiller som kausjonist for unge boligkjøpere. Det vil si at de går god for at gjelden blir betalt gjennom å stille sin egen bolig som sikkerhet for det du mangler i egenkapital.