Tips til deg som skal kjøpe bolig for første gang
Å kjøpe bolig for første bolig er spennende, men kan også være litt skummelt! Hvor starter du i jungelen av begreper, finansiering, visninger og budrunder? Her er tips til deg som skal ut på boligmarkedet for første gang.
Det er ikke lett å vite hvor du skal begynne når du har bestemt deg for å kjøpe bolig for første gang. Du har kanskje allerede sett litt på hva som finnes på markedet, og satt opp en ønskeliste med fasiliteter du ønsker deg. Det er imidlertid først når du vet hvor mye du kan kjøpe for, at du kan få et realistisk bilde på hva du kan forvente deg.
Få finansieringsbeviset på plass
– Det første du bør gjøre når du skal kjøpe bolig, er å gå i banken for å sjekke hvor langt du kan strekke strikken, sier Anders Gogstad, salgskonsulent i OBOS Block Watne.
Hvis du har annen kapital, som for eksempel forskudd på arv, tar du også med dette til banken. Sammen med sparepenger utgjør dette din totale egenkapital som du kan bruke til boligkjøpet.
Som hovedregel trenger du 15 prosent egenkapital til boliglånet. Så hvis du vil kjøpe en bolig til 4.000.000 kroner, må du ha 600.000 i egenkapital.
Skriv ned hva du ønsker deg
Når du har finansieringsbeviset på plass, kan du for alvor begynne å se etter boliger, og hva du kan få for pengene. Da kommer ønskelisten din til nytte.
Er du villig til å gå ned i størrelse for en balkong eller privat uteplass? Eller flytte ut av byen for å få et ekstra soverom? Dette er spørsmål du bør stille deg selv.
– De fleste har en preferanse på hvor de ønsker å bo. Er du singel, har du kanskje lyst til å bo litt sentralt. Har du barn, eller planlegger familieforøkelse, er det lurt å tenke på trafikksikker skolevei, støy og lekeplass, sier Gogstad.
Boligen skal på mange måter representere deg som person. Det gjelder alt fra fargevalg og hvilke materialer du vil ha på badet, i gangen og på kjøkkenet. For å finne ut hva du liker og ikke liker, kan visninger være et godt verktøy. Jo flere visninger du drar på, jo lettere er det å få en følelse av hva du liker og ikke liker. I tillegg til at du øver deg på å stille de riktige spørsmålene og vet hva du bør se etter.
Tips til deg som skal kjøpe din første bolig
Spar tidlig. For å kunne realisere boligdrømmen, anbefaler vi at du starter med sparing til boligkjøp så tidlig som mulig, gjerne i BSU. Da stiller du mye sterkere når du skal ut på boligmarkedet.
Undersøk med banken hvor mye du kan få i lån, og be om finansieringsbevis. Finansieringsbeviset viser hva du kan kjøpe for og hva du kan betale.
Tenk bredt og se deg rundt. Tenk nøye over hvor du vil bo – kanskje ligger drømmeboligen i et annet område enn du hadde tenkt? Boligprisene er ikke like. Skaff deg god oversikt over hva boligene i området du har sett deg ut omsettes for.
Sett deg grundig inn i prospektet, dra på visning og undersøk boligen nøye. Det er også lurt å snakke med megler slik at du får svar på alt du lurer på.
Utnytt deg av forkjøpsrett. Meld deg inn i OBOS, så får du en plass foran i boligkøen. Du kan bruke forkjøpsretten både på brukte OBOS-boliger og i alle nye boligprosjekter.
Undersøk OBOS Bostart og Deleie. Er kravet til egenkapital for høyt for deg, vurder om du kan kjøpe halvparten av en bolig. Det er bedre med én fot innenfor boligmarkedet enn to utenfor.
Nytt eller brukt? Finn den rette boligen
Det skal mye til for at du finner en bolig som er skapt helt etter dine ønsker, smak og behov, men så lenge du har det viktigste på ønskelisten er mye gjort.
En av de største fordelene med å kjøpe en helt ny bolig er at du slipper å pusse opp, og du har mulighet til å skreddersy boligen din helt fra start.
– Du kan i stor grad påvirke hvordan boligen din skal se ut. Du kan velge kjøkkeninnredning, oppgradere badet, velge gulv og farge på veggene. Det kommer litt an på når i byggeprosessen du kommer inn.
Å kjøpe nytt gir ikke bare frihet til å velge inventaret, det vil også gjøre utslag på strømregningen.
– En viktig forskjell ved å kjøpe nytt er at du får en bolig som er helt etter dagens forskriftskrav. Moderne isolasjon, dører og vinduer, varmeanlegg og ventilasjon gjør boligen mye mer energieffektiv, som gjør at du sparer penger og miljøet, sier han.
Les mer om fordelene med å kjøpe nytt →
Forbered deg til budrunde
En potensiell budkrig skremmer mange, spesielt når det er din første bolig. Da kan det være lurt å være godt forberedt – og ikke minst, ha det klart for deg hva du tenker at boligen er verdt.
Når du kjøper en brukt bolig, må du gjerne i en budrunde med andre interesserte. I Norge følger budrunder klassisk auksjonsprinsipp. Du og de andre budgiverne byr over hverandre til selgeren aksepterer et bud. Ofte kan det føre til at prisen stiger til et nivå som overgår ditt budsjett. Med nye boliger derimot slipper du budrunde, og kan forholde deg til en fastpris.
– Når du kjøper nytt er det i tillegg en langt hyggeligere dokumentavgift sammenlignet med brukt. Du betaler kun 2,5 prosent av det vi kjøpte tomten for, men delt på antall boliger i prosjektet, sier Gogstad.
Kjøper du derimot en brukt bolig i et sameie, må du betale 2,5 prosent i dokumentavgift av hele boligverdien, altså det du betalte for den.