Mann som leser i bakgården på Ulven omringet av fulle plantekasser.

Det nye livet på Ulven

De grønne omgivelsene er viktige for oss. Derfor har det første borettslaget som står ferdig på Ulven fått et frodig og solfylt uterom, tilrettelagt for lek, fellesskap og ro.

Det har vært stillaser, byggeplassgjerder og anleggsmaskiner i månedsvis, og anleggsarbeidene på Ulven kommer til å vare en stund til. Men kommer du ruslende langs Ulvenveien nå, kommer du til en liten strekning der aluminiums konstruksjoner og tildekkingsnett er ryddet bort. Innenfor vinduene i Ulvenparken borettslag, det aller første borettslaget som står ferdig på Ulven, er barnefamilier, nyetablerere og godt voksne par i full gang med å skru opp hyller og tømme flytteesker i de splitter nye leilighetene sine.

Og hvis du titter inn gjennom portalen midt på fasaden, åpenbarer det seg en liten skatt: En frodig, grønn og solfylt hage med frukttrær og busker, lekeområder og staudebed, og et synlig og håndfast bevis på de grønne ambisjonene i den nye bydelen.

– I utkastet til dette prosjektet var gårdsrommet her beskrevet som «Den hemmelige hagen». Og det syns jeg passer så godt! Under byggeperioden har området vært stengt, men nå har vi åpnet det aller meste. Kommer du gående forbi nå, ser du at der inne ligger det en hage, frodig, grønn og solfylt, og godt skjermet for støy, forklarer prosjektleder Wenche Yndesdal.

Dronebilde av grønt området og lekeplassen på Ulven.

Noe for alle

Det er ikke bare selve boligene som betyr noe for hvordan vi trives der vi bor, de utvendige omgivelsene spiller også en stor rolle. Et godt uterom skal invitere både til aktivitet og ro, det skal legge til rette for gode relasjoner mellom beboere og støtte biologisk mangfold. Ulvenparken borettslag grenser til Ulven Park, Ulvens grønne hjerte.

– Vi har plantet 70 trær og 2500 stauder i Ulven Park. Parken har fått blant annet epletrær og pæretrær, eik, bjørk og furu, blomstereng, med blåklokke og en liten skogskant, sier Christina Krohn Skjæveland, landskapsarkitekt i Landskaperiet.

– Alt sammen kommer til å gjøre underverker for det biologiske mangfoldet på Ulven, understreker hun.

I Ulvenparken borettslag kommer også en helt ny barnehage, og barnehagens uteområder kan brukes av nabolaget når barnehagen er stengt. Borettslaget har flere soner for sosialt samvær, blant annet en pergola og sittebenker. Regnvannet samler seg i åpne, små bekker som gir populære plaskemuligheter for de yngste.

Stor takterrasse på Ulven med fulle plantekasser.

Den gode naboen

Forskning har vist oss at hverdagsrelasjonene våre er viktige for helsa vår, og satt litt på spissen går det an å si at det å være på hils med dem du deler nabolag med faktisk er en viktig faktor for folkehelsa. Ulvenparken borettslag er et godt eksempel på hvordan det går an å legge til rette for denne typen relasjoner, blant annet gjennom felles takterrasser med dyrkemuligheter i pallekarmer.

– Det er også felleslokaler i Ulvenparken, som vi også tror vil virke positivt på samholdet. Blant annet et hobbyrom med kjøkken, i første etasje med utgang til gårdsrommet, så her der det bare å åpne døra og sette over pølsekjelen enten det er dugnad eller barnebursdag, forteller Yndesdal.

Travelt T-banestopp ved Ulven.

Totalt blir det 11 parker i Hovinbyen, som er Oslo kommunes store satsingsområdet innen byutvikling akkurat nå.  Ulven park er etablert på nedsiden av Ulvenparken borettslag. Her blir det blant annet ballplass og petanque-bane for ungdom og voksne som trenger å få utløp for litt energi. Ulven ligger strategisk plassert midt i Hovinbyen, med kafeer og butikker i nærmiljøet, kort vei til Økern T-bane og med sentrum en kjapp sykkeltur unna.