Foto av et par som ligger i senga på telefonen.

Kjøp nå, spar mens du venter

Med OBOS Deleie kan du kjøpe halve boligen – og spare mens du venter. Med en god spareplan kan du øke eierandelen din allerede før du flytter inn i din nye bolig.

Boligmarkedet er tøft, og det er ikke enkelt å kjøpe en bolig. Men det finnes muligheter for deg som vil oppfylle boligdrømmen din.

Med OBOS Deleie kan du kjøpe 50 prosent av en helt ny bolig, og bo i hele. For resten av boligen betaler du et månedlig beløp, tilsvarende markedsleie, til OBOS. Etter hvert som du får bedre råd, kan du øke eierandelen din – til du eier hele selv.

Om du allerede har kjøpt leilighet i et nytt boligprosjekt med OBOS Deleie, er det mulig å kjøpe seg opp før du overtar boligen og flytter inn. Ikke bare vil du eie mer av boligen, men det kan lønne seg økonomisk.

– Vi hjelper deg med å sette opp en spareplan, sier rådgivningsleder Bjørn Kristian Wisting i OBOS-banken.

Sett lønnsøkning på sparekonto

Hvis du for eksempel har kjøpt ny bolig nå, men først flytter inn om to år, har du mange måneder å spare ekstra på. Wisting understreker at det er mye som kan skje i løpet av den tiden.

– I den perioden kan du ha gått opp i lønn, du kan ha nedbetalt noe på studielånet eller kanskje ha fått deg kjæreste som du kan kjøpe sammen med.

 

Foto av sittende Bjørn Kristian Wisting, kunderådgiver i OBOS-banken.

Rådgivningsleder Bjørn Kristian Wisting i OBOS-banken: – Vi vil alltid hjelpe kunden med å kjøpe mest mulig av boligen.

 

Et lurt grep er å prøve å holde utgiftene nede og ikke øke forbruket ditt, selv når inntekten din øker. Går du opp i lønn, er det lurt å sette lønnsøkningen din rett på sparekonto på lønningsdagen. Dette kan være vanskelig, særlig med høy inflasjon. Men for mange er det imidlertid et stort sparepotensial i å ikke la seg friste til å bruke mer penger når privatøkonomien blir romsligere.

Ekstra utbetalinger som ferie- og skattepenger er også gode muligheter til å gi seg selv en skikkelig spareboost.

Se Forbrukerfrues tips for å bli bedre på sparing

Hjelp til realistisk spareplan

Like viktig er å lage en god og realistisk spareplan. Dette kan du sette opp selv eller få hjelp av banken din. I OBOS-banken kan du sammen med kunderådgiveren din lage en plan som er skreddersydd for deg og økonomien din.

– Vi snakker med kundene om hva de har mulighet til å spare, forklarer Wisting.

I løpet av rådgivningstimen går dere gjennom bosituasjonen din, hvilke inntekter du har og andre faktorer som spiller inn på sparingen. Hvor mye har du råd til å sette av i måneden, og hvordan kan du eventuelt spare mer?

Noen sliter med å sette av ekstra penger, mens andre har et stort sparepotensial.

– Noen som bor i kollektiv eller hos foreldre og tjener 550.000 kroner i året har et sparepotensial. Da kan det være mulig å spare opp mot 10.000 i måneden.

 

Foto av et ungt par som spiser frokost i leiligheten sin.

Et godt tips er å ikke la seg friste til å bruke mer penger når privatøkonomien blir romsligere, men heller spare lønnsøkningen din.

 

Han presiserer at det er viktig med en margin på sparebeløpet, slik at du ikke sparer over evne og får problemer med å håndtere uforutsette utgifter.

– Har du en for høy spareplan, kan det være vanskelig å følge den. Vi passer på at den ikke blir for voldsom. Ender du opp med å spare mer, er det bare en bonus.

For deg som er OBOS-medlem kan du spare i en egen sparekonto med god rente i OBOS-banken.

– Du kan legge opp et fast trekk slik at du holder deg til spareplanen din, og gi kontoen et inspirerende navn som for eksempel «Sparekonto boligdrøm».

Start sparingen og sett opp sparekonto i OBOS-banken

Kjøp mest mulig

Med OBOS Deleie kan du starte med å kjøpe 50 prosent av boligen og øke når det passer deg og lommeboka – både før og etter overtakelse. Det kan lønne seg for lommeboka å øke eierandelen din før du overtar boligen, da er prisen det samme som da du signerte kontrakten din. Etter du har flyttet inn vil boligen, og eierandelene, bli justert etter prisveksten i området.

Rådgiverne i OBOS-banken hjelper alltid til med å finne den beste løsningen for deg.

– Vi vil alltid hjelpe kunden med å kjøpe mest mulig av boligen. Det er aller best for deg som boligkjøper, sier Wisting.