Kjøp nå, spar mens du venter
Med OBOS Deleie kan du kjøpe halve boligen nå – og spare til resten før du flytter inn. Med en god spareplan, sørger du for at du eier mest mulig av boligen før du flytter inn.
Boligmarkedet er tøft, og det er ikke enkelt å kjøpe en bolig. Men det finnes muligheter for deg som vil oppfylle boligdrømmen din.
Med OBOS Deleie kan du kjøpe 50 prosent, eller mer, av en helt ny bolig og bo i hele. For resten av boligen betaler du et månedlig beløp, tilsvarende markedsleie, til OBOS. Etter hvert som du får bedre råd eller har mulighet til å spare litt ekstra, kan du øke eierandelen din – til du eier hele selv.
– Vi hjelper deg med å sette opp en spareplan, sier rådgivningsleder Bjørn Kristian Wisting i OBOS-banken.
Sett lønnsøkning på sparekonto
Om du kjøper ny bolig nå og flytter inn om to år, har du mange måneder å spare inn litt ekstra på. Det er mye som kan skje i løpet av den tiden, understreker Wisting.
– I den perioden kan du ha gått opp i lønn, du kan ha nedbetalt noe på studielånet eller kanskje ha fått deg kjæreste som du kan kjøpe sammen med.
Rådgivningsleder Bjørn Kristian Wisting i OBOS-banken: – Vi vil alltid hjelpe kunden med å kjøpe mest mulig av boligen.
Et lurt grep er å prøve å holde utgiftene nede og ikke øke forbruket ditt, selv når inntekten din øker. Går du opp i lønn, er det lurt å sette lønnsøkningen din rett på sparekonto på lønningsdagen. Dette kan være vanskelig, særlig med høy inflasjon. Men for mange er det imidlertid et stort sparepotensial i å ikke la seg friste til å bruke mer penger når privatøkonomien blir romsligere.
Ekstra utbetalinger som ferie- og skattepenger er også gode muligheter til å gi seg selv en skikkelig spareboost.
Se Forbrukerfrues tips for å bli bedre på sparing →
Hjelp til realistisk spareplan
Like viktig er å lage en god og realistisk spareplan. Dette kan du sette opp selv eller få hjelp av banken din. Som kunde i OBOS-banken kan du sammen med kunderådgiveren din lage en plan som er skreddersydd for deg og økonomien din.
– Vi snakker med kundene om hva de har mulighet til å spare, forklarer Wisting.
I løpet av rådgivningstimen går dere gjennom bosituasjonen din, hvilke inntekter du har og andre faktorer som spiller inn på sparingen. Sammen ser dere på hvor mye du har råd til å sette av i måneden, og hvordan du eventuelt kan spare mer.
Noen sliter med å sette av ekstra penger, mens andre har et stort sparepotensial.
– For noen som bor i kollektiv eller hos foreldre og tjener 550.000 kroner i året kan sparepotensialet være stort. Da kan det være mulig å spare opp mot 10.000 kroner i måneden.
Et godt tips er å ikke la seg friste til å bruke mer penger når privatøkonomien blir romsligere, men heller spare lønnsøkningen din.
Han presiserer at det er viktig med en margin på sparebeløpet, slik at du ikke sparer over evne og får problemer med å håndtere uforutsette utgifter.
– Har du en for høy spareplan, kan det være vanskelig å følge den. Vi passer på at den ikke blir for voldsom. Ender du opp med å spare mer, er det bare en bonus.
I OBOS-banken kan du spare i en egen sparekonto med god rente.
– Du kan legge opp et fast trekk slik at du holder deg til spareplanen din, og gi kontoen et inspirerende navn som for eksempel «Sparekonto boligdrøm».
Start sparingen og sett opp sparekonto i OBOS-banken →
Kjøp mest mulig
Med OBOS Deleie kan du først starte med å kjøpe 50 prosent av boligen og øke når det passer deg og lommeboka – både før og etter overtakelse.
Det kan lønne seg for lommeboka å øke eierandelen din før du overtar boligen, da er prisen det samme som da du signerte kontrakten din. Etter du har flyttet inn vil boligen, og eierandelene, bli justert etter prisveksten i området.
Rådgiverne i OBOS-banken hjelper alltid til med å finne den beste løsningen for deg.
– Vi vil alltid hjelpe kunden med å kjøpe mest mulig av boligen. Det er aller best for deg som boligkjøper, sier Wisting.