Forbrukerfrue Kjersti Grønseth står på kjøkkenet foran dagligvarer
Økonomi

5 tips til deg som vil spare mer

Nytt år, nye muligheter! Her er Forbrukerfrue Kjersti Grønseths beste tips for deg som vil bli bedre på å spare penger.

Forbrukerfrue Kjersti Grønseth mener at januar er en fin tid å ta lure grep i økonomien. Hun er utdannet siviløkonom, har gitt ut flere bøker og har de siste fire årene delt råd om personlig økonomi på Instagram-kontoen @forbrukerfrue.

– Mange har kanskje dratt på litt ekstra mot slutten av året, både med kjøpefest under Black Friday og alt som følger jula med. Da blir det både naturlig, og kanskje litt nødvendig, med en pengemessig detox i januar, sier hun.

Så mye bør man ha i «krisebuffer»

Grønseth anbefaler alle å ha en «krisebuffer» på 10.000 kroner og at det er pri én å spare til. 

– I tillegg kan en superbuffer være fin å ha hvis det for eksempel skulle skje noe med inntekten din, eller at det skjer andre uforutsette ting.

I denne saken får du Forbrukerfrues fem beste sparetips for 2023.

– Det kan være veldig motiverende å sette seg et felles mål med venner eller familie. Snakk med barna og lag en felles sparedrøm, så blir det morsommere å spare sammen, sier Grønseth.

1. Gå gjennom bankbetingelsene dine

For å finne ut hvor mye du kan spare og hvor du eventuelt kan frigjøre penger, må du gå over levekostnadene dine. 

– En god start er å sjekke om du har så gode betingelser som mulig i banken din. Sammenlign banker og betingelser på både lån og sparing, tipser Grønseth.

Hun anbefaler også å sjekke betingelsene på bankkort og brukskonto på Finansportalens dagligbanksjekk. Og visste du at OBOS-banken ligger blant de øverste i listen?

Med dagens renter tjener du 228 kroner i året på å ha lønnskonto i OBOS-banken, mens du i enkelte banker betaler hele 2900 kroner i året for å ha lønnskonto og kort. Det er en enkel måte å spare penger på.

Les også: Spar tusener med et enkelt grep

En tavle med sparetips fra Forbrukerfrue

2. Utfør spare-stunts

Trenger du å spare opp en buffer raskt, er et «spare-stunt» en fin måte å booste bufferen på. 

– Jeg pleier å kalle det gerilja-sparing, der du går «all in» for en periode. Hjemme hos oss har vi for eksempel bestemte uker der vi bruker mindre penger på mat. Pleier du å bruke 2000 kroner, og minsker det til 1500, har du plutselig 500 kroner som kan gå rett inn på bufferkontoen samme uken, forteller Grønseth. 

Du kan også rydde boden eller garasjen og se om det er ting du kan legge ut for salg. Har du mulighet kan du også jobbe litt ekstra i en periode. 

Å spare raskt kan være veldig gøy: – Plutselig ser du også at det er helt realistisk å bruke 500 kroner mindre på mat, og vips har du lagt til deg en ny, god vane, sier Grønseth.

3. Kjør detox i januar

– Januar er en fin måned å gå over forbruket på. Bestem deg for å kun bruke penger på det mest nødvendige, og se hva du savner – eller ikke – på slutten av måneden, tipser Grønseth. 

I en detox lærer du om ditt eget forbruk og å begrense deg selv, i tillegg til at du kan lage noen nye vaner, tipser spareeksperten. Selv bestemte hun seg for å ikke kjøpe noen nye klær i hele 2022, kun handle brukt. 

– Og det gikk helt fint! Det samme kan man for eksempel gjøre med interiørkjøp. Man trenger jo som regel ikke nye puter eller pyntegjenstander. Hva med å heller ommøblere for å gjøre noe nytt? 

Grønseth råder deg også til å finne din luksus – og prioritere den. 

– Savner du den kaffelatten om morgenen, så skal du unne deg den. Men kanskje er det andre lommetyver du kan droppe?

4. Ikke undervurder verdien av småpenger

Små mikrosparevaner, som å spare pengene fra flaskepanten, overføre en femmer hver gang du drar kortet eller droppe en kaffe i uka, kan bli store summer til slutt. 

– Prioriterer du for eksempel å ta en lang og varm dusj hver morgen, kan du kanskje ha det et par grader kaldere inne. Og drikker dere juice hver morgen, smaker den kanskje bedre om det er et gode som kun er forbeholdt helgen? 

Grønseth fortsetter:

– Man skal aldri undervurdere verdien av småpenger, og et lurt triks er å visualisere sparingen, så du faktisk ser hvor mye det blir.  Å planlegge matinnkjøp er alfa omega, og for mange er det mye penger å spare.

Heng for eksempel opp summen på sparekontoen på kjøleskapet, så blir du minnet på den underveis. Eller hva med å tegne en graf eller pengebinge som vokser?

5. Det aller beste «sparetipset» 

– Mange glemmer at det å øke inntekten sin kanskje er den største sparehacken av dem alle, sier Grønseth. 

– Å påvirke lønnen din hvis du kan, er viktig. Kanskje 2023 er det året du skal bytte jobb eller tørre å være på i lønnsforhandlinger? 

Klarer du å øke inntekten, og samtidig ikke øke forbruket ditt, har du plutselig mye større økonomisk handlingsrom uten å ha måttet spare lenge for det.

Undersøkelse: Nordmenn er flinke til å spare

Til tross for stigende renter og økte priser på matvarer og strøm, har mange nordmenn vært flinke til å spare i 2022. Det viser en fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av OBOS-banken:

  • 62 prosent svarer at de har satt penger til side i løpet av 2022, mens 25 prosent oppgir at de ikke har spart noe. 
  • 24 prosent har faktisk også ambisjoner om å øke sparingen i 2023. Da kan en trygg og fleksibel sparekonto være et godt alternativ.
  • Tallene tyder på at mange bygger opp en økonomisk buffer for å takle uforutsette utgifter og hendelser bedre.
Opprett sparekonto

Nordmenns sparevaner

I undersøkelsen forteller også deltakerne om noen av sparegrepene de har gjort. Flere har kuttet ned på forbruket ved å sette opp trekk til sparekonto på lønningsdag. Andre har begynt å ukeshandle, sette opp tydelige sparemål og handle butikkjedenes egne og ofte rimeligere merker samt datovarer. 

– Jeg tenker at sparing er en god ting, og at vi nok alle kan ha godt av å legge til side litt ekstra, spesielt i disse usikre tidene, sier Silje Strand Ekelund, leder for personmarked i OBOS-banken. 

I tillegg til en krisebuffer på 10.000 kroner som et minimum, mener Ekelund at du bør forsøke å spare opp en sum som tilsvarer cirka to ganger månedslønn etter skatt. På den måten har du en solid bufferkonto som kan sikre deg ved uforutsette utgifter.

– Så skal det også sies at dagens utgiftsnivå også er årsaken til at mange i dag ikke har mulighet til å spare, i hvert fall ikke så mye. Det er mange som sliter med å få endene til å møtes. Det skal man ha respekt for.

– Det er flott å se at såpass mange har som ambisjon å øke sparingen, sier Silje Strand Ekelund, leder for personmarked i OBOS-banken. 

Derfor bør du ha en sparekonto

I samme undersøkelse oppgir 59 prosent at de sparer på sparekonto. Det er ifølge Ekelund en fin måte å spare på dersom du ønsker at pengene skal være sikre og tilgjengelige. 

Med en Sparekonto i OBOS-banken får du 4,25 % rente fra første krone og 24 gebyrfrie uttak. Det gir både god avkastning på pengene, samtidig som at de er tilgjengelige når du trenger dem.

Du bør også velge en bank som har god rente fra første krone, og som ikke benytter renteintervaller, tipser Ekelund.

– Det mener vi er rettferdig og enkelt for kundene å forholde seg til!

Opprett sparekonto