Foto av en ung jente ved spisebordet som ser inn i kameraet, mens en gutt sitter ved siden av.

Regnestykket til Elise – sånn ser det ut med OBOS Deleie

Elise har knapt råd til en eneste nybolig i Oslo og Akershus, men med OBOS Deleie får hun råd til cirka en tredjedel. Hvordan blir egentlig regnestykket – og hvor mye trenger hun i egenkapital og lån?

Det er to barrierer som hindrer mange i å få plass i boligmarkedet: egenkapitalkravet på 15 prosent og at en kan låne maksimalt fem ganger brutto årsinntekt. 

Med OBOS Deleie kjøper du minimum halve boligen, mens du betaler markedsleie til OBOS for resten. Det reduserer kravet til egenkapital betydelig. Men hva betyr det i praksis? OBOS’ sjeføkonom Sissel Monsvold gir oss et eksempel:  

– Elise er lærer og bor i Oslo. Hun har spart opp 300.000 kroner i egenkapital de siste årene. Med dagens egenkapitalkrav på 15 prosent, betyr det at hun kan låne opp til 1,7 millioner kroner. Dette er forutsatt at hun har en stabil inntekt som viser banken at hun kan betjene lånet. 

Med egenkapital og lån stiller Elise med 2 millioner kroner hun kan kjøpe bolig for. Det betyr at hun knapt kan kjøpe noen av boligene i Oslo og Akershus, viser tall fra OBOS og Econ Nye Boliger. Men sammen med OBOS kan dette beløpet dobles.

– Det betyr at Elise kan kjøpe en bolig til totalt 4 millioner kroner. Skulle hun kjøpt hele boligen selv, måtte hun minimum ha hatt 600.000 kroner i egenkapital, og en brutto årsinntekt på 680.000 kroner, eller mer.

Prislappen med OBOS Deleie

Nå har Elise tilgang på cirka en tredjedel av boligene i Oslo og Akershus. Med OBOS Deleie er Elises del av fellesgjelden 1,2 millioner og hennes private lån i banken er 500.000 kroner, med en effektiv rente på 6,20 prosent. Fellesgjelden er avdragsfri i fem år, og betales gjennom felleskostnadene til borettslaget. 

Elises månedlige utgifter kan da bli: 
Leiekostnader til OBOS: 7350 kroner 
Felleskostnader til borettslaget: 7249 kroner 
Privat boliglån: 3773 kroner 
Totalt: 18.372 kroner 

 

Regnestykket til Elise

Elise er lærer og bor i Oslo. Hun ønsker å kjøpe seg en leilighet i Oslo og Akershus.

Sjeføkonomen understreker at det er mange faktorer som påvirker slike beregninger, men at det er utvilsomt at dette får stor effekt. 

– OBOS Deleie gjør det mulig for mange som ellers hadde vært ekskludert fra boligmarkedet å få en fot innenfor, sier Monsvold.