Hopp til innhold

Skoleelever blir utnyttet som pengemuldyr av kriminelle

Unge helt ned i 14-års alderen rekrutteres av kriminelle nettverk og bidrar uvitende til hvitvasking av penger. Det finnes heldigvis forholdsregler du kan ta, og her kommer noen gode råd fra oss.  

Skoleelever og studenter mellom 15 og 25 år er spesielt attraktive å rekruttere som pengemuldyr. De unge rekrutteres gjerne via skole, venner, bekjente og gjennom sosiale medier. Man lokkes med jobber hvor man enkelt kan tjene gode penger. Felles for disse jobbene er at man må bruke sin egen konto for å sende penger videre til en ukjent mottaker, enten i nettbanken eller med Vipps. Dermed kan man gått i fella og blitt et ulovlig pengemuldyr.

For jobben mottar man en sum penger, eller gavekort, merkeklær eller andre attraktive goder. De unge lokkes også med penger eller premier hvis de klarer å verve andre. Dette er en økende trend og unge blir uvitende dratt inn i kriminell virksomhet uten å forstå konsekvensene av det de gjør – nemlig ulovlig hvitvasking. Hvitvaskingen kan for eksempel stamme fra narkotikasalg, digital svindel eller andre ulovlige handlinger.

Hvitvasking av penger

– Vi har også sett at mange ufrivillig opererer som pengemuldyr med hensikt om å hjelpe en bekjent som har havnet i trøbbel, eller som påstår å ha problemer med banken eller kontoen sin. I OBOS-banken ser vi muldyr i alle aldre, og mange gjør også dette helt bevisst. Ubevisst eller ikke, er muldyrvirksomhet en hvitvaskingshandling der formålet er å få kriminelle midler til å fremstå som lovlige, sier Trude Olaussen, leder for Økonomisk kriminalitet i OBOS-banken.

Bilde av Trude Olaussen, leder for økonomisk kriminalitet i OBOS-banken. Hun lener seg mot en murvegg og ser inn mot kamera.

Snakk med barna

Bankene og myndighetene har også sett at verving av pengemuldyr kan skje gjennom sosiale media skjult bak en deltidsjobb. Har man dårlig økonomi er man også mer sårbar for å bli utnyttet av kriminelle nettverk med dårlige intensjoner.

For å unngå å bli et pengemuldyr kommer først og fremst sunn skepsis godt med. Å låne bort en konto, eller gjøre rare tjenester for penger bør få alarmen til å gå.

– Som forelder gjelder det å følge med. Har barnet ditt plutselig fått mer penger, dyre eiendeler eller lignende, så undersøk hvordan dette kan ha seg. Har du, barnet ditt eller noen du kjenner blitt benyttet som muldyr – så anbefaler jeg å melde ifra til politiet, sier Trude Olaussen.

Slik kan du redusere risikoen for å bli et pengemuldyr

  • Vær skeptisk.
  • Hvis noen ber deg om å overføre penger via bankkontoen din mot betaling, så ber de deg om å hvitvaske ulovlige midler og inviterer deg til å bli et pengemuldyr.
  • Oppgi aldri opplysninger om bankkontoen din til noen du ikke kjenner eller stoler på.
  • Takk nei til tilbud om lettjente penger. Virker det for godt til å være sant, er det sannsynligvis det.
  • Snakk om barna om pengemuldyr og hva dette er.

Har du eller noen du kjenner blitt lurt til å være et pengemuldyr?

  • Meld i fra til politiet.
  • Ta kontakt med banken umiddelbart. Jo raskere du melder fra, jo enklere er det å hjelpe deg.