Wenche Juul står bak disken i dyrebutikken Dyrego.

40-årsfeiring for familien Juul på Manglerud Senter

For få år siden, fylte Manglerud Senter et halvt århundre. Ukjent for mange, er det kanskje at noen av butikkene på senteret faktisk har nesten like lang historie.

Da senteret sto ferdig i 1966, ble det regnet som et av landets største varesenter. Det besto av to plan med garasjekjeller, samfunnshus og lager. Handelstilbudet var stort, med blant annet supermarked, postkontor, kafé og restaurant, og i lokalet hvor Fredrik & Louisa nå ligger, åpnet etter hvert Andresens bank.

En av de ansatte i banken på den tiden, var Morgan Juul. Morgan var småbarnsfar og drev med oppdrett av tropiske fugle- og fiskearter på fritiden. Fugl og fisk var Morgans store hobby og lidenskap, og da banken han jobbet i besluttet at de skulle flytte, fikk han ideen om å starte dyrebutikk i det samme lokalet.

På det tidspunktet var kona Wenche i mammapermisjon med Frode på syv måneder, og storebror Morten på 3 år som enda ikke hadde fått barnehageplass. Timingen for å starte butikk var med andre ord ikke helt perfekt, vil noen påstå. Familien bestemte seg likevel for å ta sjansen, og i oktober 1983 åpnet de Norges aller første Dyrego-butikk.

I begynnelsen var Morgan og Wenche de eneste ansatte, og med to små barn møtte de naturligvis på logistikkutfordringer. Morten var ofte med foreldrene på jobb, og kundene kom gjerne innom bare for å hilse på barna og familiens store blå og gule Ara-papegøye, Charlie. Dette var starten på det som i dag har blitt en stor familiebedrift og butikkjede, kjent som Dyrego Zoo. I år fyller butikken 40 år på Manglerud Senter.

Oppvekst i dyrebutikken

Frode, som deler jubileumsår med familiebedriften, minnes godt barndommen i butikken og på senteret.

– Jeg husker godt da vi var på senteret utenom åpningstiden. Det var gøy å gå rundt på et stengt senter. Vi tittet inn gjennom gitrene til de stengte butikkene og lekte mye i fellesområdene. Når vi ikke var i barnehagen, var vi med i butikken og hjalp til med dyrestell og mating av fisk – men aller mest med å kose med marsvin og kaniner.

Foto av Frode og Morten Juul som barn. I bildet står de bak disken i dyrebutikken Dyrego og snakker med en dame.

I 1986 ble senteret utsatt for brann. Den gang 6 år gamle Morten, husker det som en skremmende opplevelse. På denne tiden var Manglerud Senter fortsatt et åpent senter, hvor butikkene lå rundt et torg. Etter brannen ble senteret bygget inn og utvidet med en etasje til. I dag er Dyrego en av 60 butikker og servicefunksjoner på Manglerud Senter. To dagligvareforretninger, lege- og tannlegekontor, flere spisesteder og Vinmonopol er noe av tilbudet. Senteret hadde i 2022 en omsetning på brutto 811 millioner kroner.

I dag er hele familien aktive i driften. Morgan har i tillegg blitt en anerkjent oppdretter av tropisk fugl, og en av Norges største på området. Frode og Morten er medeiere, og fører bedriften videre i samme ånd som sine foreldre. Men hobbyen til sin far, har imidlertid ingen av dem arvet.

– Vi er veldig stolte over alt han har fått til. Morten og jeg har alltid hatt dyr rundt oss, og vokste opp med fugler i hagen i barndomshjemmet på Oppsal. Så kunnskapen er til stede, men vi har vel ikke fått akkurat den samme interessen som vår far, sier han.

Dyr i butikken er trekkplaster

Butikken har nå 237 kvadratmeter og ligger i 2.etasje på senteret. Helt siden begynnelsen har Dyrego hatt dyr i butikkene, noe som har skapt mange gode opplevelser for store og små, og gjort butikken til en slags attraksjon på Manglerud Senter.

Senterleder på Manglerud, Pauline Johansen, synes det er ekstra spesielt å ha med seg en butikkdriver med så lang fartstid og historie på senteret.

– Dyrego har bidratt til gode kundeopplevelser i fire tiår, og har med det fått mange faste og trofaste kunder. Jeg blir litt ekstra stolt når vi kan feire at Dyrego har vært med oss i 40 år, og ser frem til fortsettelsen.

Butikken har forandret seg ganske mye siden oppstart.

– Etter å ha flyttet opp i 2.etasje, trengte vi etter en stund å utvide, og fikk mulighet til å ta over nabolokalet. Samarbeidet med OBOS har hatt en stor betydning for hvor vi er i dag, og det hadde vært vanskelig å starte noe uten den støtten, sier Frode.

Han legger til at den største forandringen gjennom årene nok er vareutvalget, som har økt betraktelig. Da de åpnet, bestod utvalget av i underkant 500 varelinjer, mens de i dag har over 5000. Dyrego Zoo er per dags dato en kjede med 11 butikker som eies av Juul-familien. Den lange erfaringen har resultert i en unik ekspertise, og fokuset er alltid på kvalitet og videreutvikling.

– Vi er stolte av å være en fremtidsrettet norsk bedrift som kjemper mot de nye utenlandske aktørene på markedet, og tror at kundene også setter pris på at det fremdeles er norske bedrifter igjen, og fortsetter å støtte oppunder det, sier Frode.

Storstilt feiring

13. og 14. oktober feiret Dyrego sine 40 år på Manglerud Senter, med gode tilbud og opplevelser for nye og gamle kunder.

– Manglerud har vært og er et flott nærsenter med mange lojale kunder som har fulgt oss lenge. Mine foreldre fikk treffe på kunder som har vært der siden oppstarten, og det var veldig morsomt å få gi noe tilbake til alle de gode kundene våre.

Wenche Juul og Ara-papegøyen Charlie ser på dyrene i glassburene. Charlie står på armen til Wenche.