Hopp til innhold

Egen bolig er en god investering

Boligmarkedet vil alltid svinge, og det er viktig å tenke langt frem når du kjøper et sted å bo. Gjør du det, er det sjelden feil å investere i egen bolig.

Publisert:
tirsdag 28. april 2020

Å kjøpe bolig er den største investeringen de flest av oss gjør, og boligmarkedets opp- og nedturer er alltid et hett tema. Sissel Monsvold er sjeføkonom i OBOS, og hun mener det er klokt å tenke et stykke fram når du kjøper bolig.

- Jeg mener det er naturlig å ha minst et treårsperspektiv, sier Monsvold.

Langsiktig

- Et boligkjøp er noe de aller fleste gjør når vi har behov for et sted å bo, og vi planlegger gjerne å bo der i flere år fremover. Historien viser at boligmarkedet svinger, og nettopp derfor er det viktig å ha en lang tidshorisont på en slik investering, sier Marianne Gjertsen Ebbesen, konserndirektør for bank og eiendomsmegling i OBOS.

Før du låner til et boligkjøp er det i disse dager selvfølgelig viktig å vurdere om du har en trygg jobbsituasjon og stabil inntekt. Har du det, kan det til og med være en fordel å kjøpe bolig nå, sier Ebbesen:

- Situasjonen vi er i nå vil kanskje medføre at det er litt færre om beinet.  Dermed øker muligheten for å få kjøpt drømmeboligen, sier hun.

Gode råd

Skal du kjøpe bolig er det viktig å tenke over behovet ditt både nå og et stykke frem i tid. Sørg for å ha god oversikt over økonomien din, og tenk ekstra nøye gjennom om inntekten din vil være stabil i tiden som kommer. Det er lurt å ta kontakt med banken, både for å få vite hva du kan låne, og for å få gode råd med tanke på økonomien din.

- Dette er de samme tingene som man alltid skal tenke på når man kjøper bolig, men kanskje de fleste av oss akkurat nå gjør disse vurderingene litt grundigere enn for et halvt år siden, sier Ebbesen.

- Selv om boligprisene går opp og ned, vil det sjelden bli feil å investere i egen bolig, mener Monsvold.

Det å eie egen bolig gir forutsigbarhet og frihet i bosituasjon – du kan bo så lenge du vil, du bestemmer hva som skal gjøres med boligen og er uavhengig av andre.  Det er også mest lønnsomt å eie dersom du skal bo der lenge. Skattemessig er det gunstig å ha boliglån.

Og så lenge du bor i boligen i et av de to siste årene før du selger, betaler du ikke skatt på eventuell gevinst ved boligsalget. 

Trygt å kjøpe i OBOS

- Hvis du havner i en situasjon der du må selge, har boligprisene selvsagt alt å si, sier Monsvold.

- Det er stor forskjell på boligmarkedet på et lite sted sammenlignet med en stor by. På et lite sted må du beregne lenger tid på å få solgt, noe som kan være krevende dersom du blir nødt til å selge.  

Hun understreker samtidig at det er utsikter til lav rente i lang tid fremover, at både sysselsettingen og lønnsveksten vil ta seg opp når koronakrisen er over.

OBOS er eid av medlemmene og hovedformålet er å skaffe bolig til akkurat medlemmene. OBOS har en solid kapitalbase som gir mulighet til å levere boliger med god kvalitet uavhengig av om vi er i en økonomisk opp- eller nedkonkjunktur.

- Det betyr at hvis du kjøper en ny bolig av OBOS kan du være trygg på at vi kommer til å levere, selv om ferdigstillelse kanskje er et par år frem i tid, sier Marianne Gjertsen Ebbesen.

OBOS har bygget boliger i over 90 år, og har erfaring fra svingninger i markedet. Prosjektselgerne i alle våre nyboligprosjekter, OBOS Banken og OBOS Eiendomsmeglere kan tilby god rådgiving og lose deg trygt gjennom hele prosessen. For at du skal finne en løsning som passer best for deg og din situasjon, tilbyr OBOS flere ulike kjøpsmodeller. Våre prosjektselgere kan hjelpe deg med å vurdere hvilken modell som passer best for degog din hverdag. Med OBOS Bostart kan du kjøpe en bolig til cirka 10 prosent lavere pris enn vanlig markedspris. Gjennom OBOS Deleie kjøper du bolig sammen med OBOS, og leier den delen du ikke eier selv. Nå lanserer vi også OBOS Boligbytte, som innebærer at vi kan ta din eksisterende bolig i bytte når du kjøper en ny bolig fra OBOS.

Boligmarked - relaterte artikler