Hopp til innhold

5 reisetips som holder deg trygg i sommer

Skal du ut og reise i sommer? Her er 5 gode råd før du drar på tur!

En mann og en kvinne triller koffertene sine utenfor der de bor. De smiler og er glade. de skal ut å reise.

Uansett hvor du skal reise, i Norge eller i utlandet, med fly eller bil, er det viktig å ha reiseforsikring. Med reiseforsikring er du trygg hvis du blir syk eller skadet, om verdisakene og bagasjen din blir stjålet eller om reisen din blir forsinket.

Fagsjef Erik Hungnes i Tryg Forsikring anbefaler at du alltid sjekker offisielle reiseråd og reiseinformasjon fra Utenriksdepartementet før du bestiller billetter eller reiser til utlandet.

– Reiseforsikringen gjelder ikke i land som det er frarådet å reise til, forteller han.

I UDs app «Reiseklar» får du viktig informasjon om landet du ønsker å reise til rett på mobilen. Og husk å sjekke hva forsikringen din faktisk dekker før du drar på tur.

Sjekk ut medlemsrabatten du får på reiseforsikring hos Tryg 

Her er 5 tips til deg som skal på ferie:

1. Usikker på om du er i stand til å reise?

Før du reiser kan det være lurt å få gratis medisinsk rådgivning så du er sikker på at forsikringen dekker deg. Reiseforsikringen dekker nødvendige utgifter som legehjelp, medisiner og sykehusopphold ved akutt sykdom eller ulykke på reise.

– Det absolutt viktigste med reiseforsikringen er dekningen av sykehus og hjemtransport fra utlandet, understreker Hungnes.

Du kan ofte være dekket av reiseforsikringen selv om du har en sykdom, men er det stor fare for at du får behov for legehjelp under oppholdet, er det ikke sikkert det dekkes.

– Da anbefaler vi at du i forkant kontakter oss for gratis medisinsk rådgivning for å sikre at reiseforsikringen dekker deg på reisen. Tjenesten retter seg spesielt mot de som har en ustabil kronisk sykdom eller som nylig har vært operert eller innlagt på sykehus.

En familie på tre med et barn sitter på stranda. De smiler og ler, og barnet leker

2. Sørg for å ha gjennomgående flybillett

Skal du ut på en lengre flyreise med flere mellomlandinger? Da anbefaler Hungnes at du skaffer deg én gjennomgående flybillett.

– Det har vært mye flykaos, og det vil trolig vedvare denne sommeren. Har du en gjennomgående billett med ett bookingnummer for hele flyreisen, har flyselskapet mer ansvar hvis noe skulle skje. Vi som jobber med reiseforsikring sørger alltid for å ha det.

Det samme gjelder for deg som skal på cruise. Sørg for at tilslutningsbilletten med fly inngår i samme bestilling som cruisereisen.

3. Dobbeltsjekk at du har med alt

Reiseforsikringen dekker mye, men den dekker ikke gjenglemte gjenstander. Dobbeltsjekk alltid om du har med deg tingene dine når du er på farten – før du reiser sjekk stolseter, hotellrommet, hattehyller eller taxien før du drar videre.

Gutt som ligger på sofaen og ser på mobilskjermen med headset

4. Pakk alt av verdi i håndbagasjen

Det kan være fristende å putte mest mulig i innsjekket bagasje, og ha med seg minst mulig i håndbagasjen. Men ifølge Hungnes bør du vurdere nøye hva du pakker hvor.

– Alt av verdisaker, som smykker, iPader, mobiler og skjøre gjenstander bør du pakke i håndbagasjen. Og husk medisin, bilnøkler og eventuelle andre livsviktige ting, råder Hungnes.

Det er surt å stå uten verdisakene dine hvis bagasjen blir forsinket. I tillegg kan gjenstander bli skadet i kofferten, eller rett og slett stjålet.

– Hvordan bagasje håndteres er veldig uforutsigbart, og det skjer at kofferter blir åpnet og stjålet på flyplassen. Ha derfor alltid verdisakene nært, oppfordrer han.

Krav til tyveriutsatt gjenstand

Tyveri av eiendeler, reisegods og bagasje er dekket av reiseforsikringen, men det kan være krav til hvor utsatt gjenstanden er for tyveri. Klokker, smykker, pass og kontanter bør du ha med deg, eller oppbevare i en låst safe på hotellrommet.

Og i sikkerhetskontrollen bør verdisakene dine legges i en veske, bag eller jakkelomme med glidelås, slik at gjenstandene ikke ligger løst og lett tilgjengelig.

Med Trygs Ekstra-forsikring er hver enkeltgjenstand dekket med inntil 40 000 kroner. Klokker, smykker og annet er dekket inntil 40.000 kroner totalt.

– Det betyr at du ikke kan få dekket to klokker til 40.000 kroner per stykk. Har du dyrere eiendeler enn beløpsgrensene, anbefaler vi verdigjenstandforsikring, forklarer Hungnes.

En kvinne legger en koffert i bilen og smiler. Datteren står ved siden av på sykkel.

5. På bilferie? Ta med deg bagasjen inn om natta

Det samme gjelder om du er på ferie med mye bagasje i bilen. Ta med deg bagasjen inn om natta. Reiseforsikringen dekker ikke bagasje som er etterlatt i bil, båt eller telt på natta mellom klokka 24 og 06.

På dagtid bør verdifulle gjenstander plasseres der de ikke kan sees utenfra, for eksempel i hanskerommet, låst bagasjerom eller låst skiboks.

– Innbruddstyver ser ofte etter turister. De plukker seg ut biler med utenlandske skilt eller leiebiler, sier Hungnes.

Ellers er det bare til å ønske deg en riktig god og trygg ferie.

Sjekk ut medlemsrabatten du får på reiseforsikring hos Tryg